Manapság kínos, ha valaki jó és szép a szó hagyományos értelmében. Milyen lesz az a világ, amelyikből kiveszik a szépség?

Keresünk egy fogalmat és tartalmat, amit ma már a világnak nagyon kevés pontján lehet megélni. A stílust mindig is a stílusikonok diktálták. Ma ki adja a példát? A sztárok és a celebek. A celebek, akik kölcsönruhában vonulnak fel, kölcsöntáskával és kölcsönszemüvegben, vagy olyan szettekben, amiért fizettek nekik, hogy fölvegyék. Vajon milyen valódisággal bírhatnak ők?

a-stilus-orok-2.jpg
A képen a Max Mara legújabb, őszi divatja

A minőség egyre inkább kiveszik a világból. Műanyagból gyártanak szandált, amit háromszor fölvesz valaki, és veheti is a következőt: s mindezt paradox módon a fenntarthatóság jelszavával adják el. Soha nem volt ennyi műanyag ruha, amit nem újrafelhasználni kell, hanem már le sem kellett volna gyártani. A PET-palackból készített valamiket csak kétszer lehet újrafelhasználni, de pár hordás után göbösödnek, söndörödnek. Nagy hazugságok és ámítások ezek a zöldre mosdató trendek.

Megérdemeljük?

A macinaci az evolúció vége? A Covid hozta trehány divat, a macinaci azért veszélyes, mert későn jelzi, hogy baj van, felcsúsztak például a kilók. A gumis derék, a laza szabásvonal nem szembesít bennünket azzal, hogy mennyire belelazultunk az életünkbe. Nem véletlenül van az embernek otthoni és utcai ruhája. Hiába mondják a ruhacégek, hogy „ez a jó” – elsősorban nekik a jó, mert lassan már méretezni sem kell a ruhákat.

Hiába harsogja a közösségi média, hogy „megérdemeljük” – nem érdemeljük meg, hogy elhagyjuk magunkat a macinacis divat hathatós segítségével.

Már nem is emlékszünk azokra az időkre, mikor feszes ruhákban jártunk, s volt tartásunk, nem csak hánytuk magunkat ide-oda. Minél több időt töltünk ebben az állapotunkban, annál nehezebb lesz elérni azt a pontot, hogy most már változtatni szeretnénk. Megérdemeljük? Nem ezt érdemeljük; az ember küzdésre született, az önmagával való küzdelemre is, nem a punnyadásra.

Az új stílusikonok

Ma a világ egyik legjobban követett stílusikonja a színész. Nézzük hát meg a hollywoodi színészt! A harmincas években valóban sztároknak néztek ki, a mindennapokban is, ma pedig macinaciban járnak. Kim Kardashian hozta divatba a melegítőt, a Covid felmelegítette, a világ meg követi, miáltal a divat s az utcakép is felhígult.

a-stilus-orok-belso.jpg
A Louis Vuitton őszi trendelőzetese

A király meztelen!

A Met Gala New Yorkban régen egy elegáns bál volt, ma egy jelmezbál. Kim Kardashian olyan ruhában vonul fel, amelyben már nem tud járni, hátulról meg kell támogatni. Van, aki úgy megy oda, hogy csillár van a fején, vagy épp macskának van öltözve. Senki nem veszi észre, hogy a király megint meztelen.

Elmúlt a klasszikus világ, ami nem biztos, hogy baj, hisz a víz attól víz, hogy folyik. A bohócruha viszont nem lehet stílusos, mert a bohócruha a bohócoké, a nőké meg a női ruha. A szép ruha az, amiért mindig megvesztek a nők.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Fekete Magdolna
Cookies