Hiszen a Barbie-k mindig gyönyörűek, kerek a mellük és a fenekük, mosolyognak, gazdagok és hibátlanok...

Ma már 250 féle Barbie létezik! Barbie-t a filmben Margot Robbie, Kent Ryan Gosling alakítja. A szerep eljátszásáért mind a ketten egyformán 12,5 millió dollárt kaptak, bár Ryan Gosling nem hiszi, hogy a Barbie-univerzumban Ken ugyanolyan fontos, mint a szőke szépség. Hiszen „Kent senki nem szereti, senki nem akar játszani vele”.

mit-uzen-barbie-kezdo.jpg

Barbie a nőjogi mozgalmak hatására más változatokban is megjelent, mint az eredeti szexi Barbie: létezik orvos Barbie, újságíró Barbie, sellő Barbie, pilóta Barbie, űrhajós Barbie, de még Down-kóros Barbie is! Egyedül anyuka Barbie nincsen – legalábbis eredetiben – „csak a Matteltől”.

mit-uzen-barbie-down-szindroma.jpg

Ne egyél!

Mikor piacra dobták a pizsipartis Barbie-t, egy mérleg járt mellé, amelyik mindig 50 kilót mutatott, s egy fogyókúrás könyv azzal a felirattal ellátva, hogy „Ne egyél!”. Ehhez képest a filmben Barbie rácsodálkozik egy idős nénire, aki a padon újságot olvas, s akire később azt mondja, hogy gyönyörű. A néni erre azt feleli: „Tudom!”

A filmben ezzel megjelenik a nagymamás energia, amely sugárzó tekintettel kíséri a gyermekeit és unokáit – s amelyről eddig Barbie nemigen vett tudomást. Nem tudjuk, hogy ez mit jelent: ezentúl  Barbie-nak is lesz gyermeke, vagy megmarad tökéletesen egyedülvaló, nagy mellű feministának..

Barbie nem lehet anyuka, legalábbis a Mattelnél. A női létezésnek ezt a pályáját az amerikai játékgyár valahogy nem engedi neki bejárni...

A vásárlók évtizedek óta követelik, hogy Barbie édesanyává váljon, hisz a kislányok „anyukásat” is szeretnének vele játszani. Talán azért mond még máig folyamatosan nemet a gyártó, mert Barbie mindig az önálló nő szimbóluma volt.

Például 1962-ben már saját álomháza volt, pedig abban az időben a hitelkártya még elérhetetlen volt az amerikai nők számára, akik főleg otthonülő feleségek voltak. Ebből a szempontból Barbie egy elsőhullámos feminista, aki azóta sem szült gyereket...

mit-uzen-barbie-kerekesszek.jpg

minden_reggel_ujno.sk.png

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies