Ma az orosz nők stílusosabbnak számítanak, mint például a francia nők, akiket azelőtt a példaképünknek tekintettünk.

Ott van például Natalia Vodianova, az ötgyermekes orosz modell, aki elvált nőként a Louis Vuitton birodalom egyik örökösét hódította meg (pedig akkor már 3 gyermeke volt egy angol arisztokratától) – vagy Irina Shayk, akit a legdögösebb modellnek tartanak.

stilusban-az-elsok-kezdo.jpg
Natalia Vodianova

Az orosz nők felismerhetők a hosszú szempillájukról, a tökéletesre laminált szemöldökükről és a frissen manikűrözött körmükről. De az átlagos orosz nő is nagyon stílusos, imádja a fényes öltözéket, a luxi kincseket, de még nagyobb ragyogás fedezhető fel az arcán: szereti a highlitert a széles járomívén.

Ez utóbbi elmondható riportalanyunkról, Fedoricskó Liliről is. Lili ukrán lány. Ungvárról származik, és a szerelem hozta Dunaszerdahelyre. Szeret a szépségével foglalkozni, viszont megmaradna az arany középúton. Az egyetemen menedzsmentet tanult, mindenképpen szépségközeli szakmában tervez dolgozni. Hogyan látja a hazai nők szépségét? – kérdeztük tőle.

stilusban-az-elsok-lili.jpg
Lili, az ukrán lány

– Az ukrán lányok sokat törődnek a szépségükkel, manikűröztetnek, fodrászhoz járnak, és szépen öltözködnek – mondja. – Nálunk még vannak igazi varrónők! Sok jó hazai divatmárkánk van, melyek gyönyörű ruhákat kínálnak a nyugati árak töredékéért. Az ukrán nők a bőrápolásra is gondot fordítanak, nem sajnálják a pénzt a mezoterápiára. És már 25 éves korban elkezdik – ez itt, Szlovákiában nem jellemző.

– Orvos barátnőm Kijevben mezoterápiás és biorevitalizációs kezeléseket végez. Van egy negyven év körüli páciense, aki évek óta jár hozzá. Ma sokkal jobban néz ki a hölgy, mint hét évvel ezelőtt. Nemcsak megállt számára az idő, meg is fiatalodott. Talán ebből is látni, hogy az ápoltság mennyire fontos számunkra!

Ennek tradíciója is van, mert az ukrán nő szorgos, szívós és erős. Meg természetes módon szép! Nem fél a változásoktól. Ilyen vagyok én is: ha nem vagyok megelégedve a külsőmmel, akkor teszek érte.

– Mezoterápiás és injekciós vitaminkúrákat veszek, plazmaterápiára járok a fényes hajért. Már a legmenőbb termékek is beszerezhetők nálunk. Barbara Sturm, Cosmedix, 3LAB és The Ordinary – én ezeket szeretem. A nő önbizalmát táplálja, ha szépnek látja magát a tükörben! Nyilván nem ettől lesz valaki magabiztos, de rásegít. Én nem úszok az árral, sosem lesz például rókaszemem vagy orosz ajkam, de nem sajnálom a pénzt a jó krémekre. Tény, hogy rengeteg élenjáró plasztikai sebész működik nálunk, akik merészek és bátrak – a nők pedig nem félnek a fájdalomtól.

– Te mióta ápolod a bőröd ilyen tudatosan?

– Tizennyolc éves koromban vásároltam először Pharmacy termékeket – azzal indult az első arcápolási rutinom. Azóta alapszabály nálam, hogy minden este alaposan le kell mosni a sminket.

elofizetes_uj_no_41.png

Miért rivalizálnak?

Tudni kell még, hogy Ukrajnában, sőt Oroszországban is több a nő, mint a férfi, ezért is fontos a nőknek a külső megjelenés, hisz meg kell küzdeniük a leendő párjukért. Ukrajnában drámai gyorsasággal csökken a férfiak száma (3,5 millióval több nő van, mint férfi a 42 és fél milliós országban). Egy nagypapára szinte két nagymama jut – a férfiak önpusztító életmódot folytatnak, az alkohol és más káros szokások rabjai.

Ukrajnában eleve sokkal kevesebb fiú is születik. Hogy miért? Az okokat még mindig kutatják. Emellett rengeteg a kivándorló, milliók hagyják el az országot a jobb élet reményében. Az orosz és ukrán lányok nincsenek könnyű helyzetben, ha jó apát és férjet akarnak maguknak. Kevés a fóka, és sok a vadász: össze kell magukat kapni, ha sikerrel akarnak járni, akkora a konkurencia. Csúnyán hangzik, de ez a helyzet.

A szláv arcon az extrém is jól mutat. Az európai nők arcfelépítése más. Márpedig ők ugyanazt a széles arccsontot, és felgyűrt szájat szeretnék viszontlátni a tükörben, amibe az orosz influenszereknél beleszerettek...

A vastag száj és a nagy mell ma már a plasztikai sebészet eszközeivel könnyedén elérhető, ezért a nők ennél is tovább mennek. Olyasmi után áhítoznak, ami a természetben nem fordul elő, szinte földön kívüli. Arcukat immár nem a férfivágyak rajzolják meg, hanem a fantasyfilmek és ők maguk.

„Ez tetszik nekem, ilyen akarok lenni! Nem tökéletes, hanem érdekes!” – mondja ma a nő, és kés alá fekszik, kiveteti a bordáit, hogy a legkarcsúbb legyen a világon. Így született meg a rókaszem divatja is, a minél különlegesebb, természetben elő nem forduló megjelenés.

stilusban-az-elsok-irina-shayk.jpg
Irina Shayk-ot az egyik legdögösebb orosz modellnek tartják

Az arcszobrász

Dr. Makszim Ivanchuk az egész világon ismert és elismert szakember – ő műtötte a nemrég drogbirtoklásért letartóztatott Zuzana Plačková influenszer arcát is. (Akire utána alig lehetett ráismerni.) Ukrajna egyik legjobb plasztikai sebészét kivételes kézügyesség jellemzi. Páciensei a világ legjobb szobrászának tartják, mert új arcot varázsol a nőknek. A páciens egész arcát műti, szinte újrarajzolja az arcot. Szépségbirodalma, az IVANCHUK Plasztikai Sebészeti Klinika Kijev közelében, Vizsnyev városában található. Külföldi ügyfelek ezrei érkeznek ide havonta, de az orvos is sokat utazik (nálunk és Magyarországon évente tart bemutatót).

Dr. Ivanchuk szerint minden trend olyan, mint egy jó film, ami kasszasikerré válik: „Mindenki beleszeret a történetbe, és el akar belőle vinni valamit.” Leggyakoribb beavatkozásai közé tartozik az állkontúrozás, a mellplasztika, a foxy eyes, illetveaz arc saját zsírral történő formázása. Utóbbival annyira meg lehet változtatni az arcot, hogy utána magukat sem ismerik fel a páciensek.

Dr. Ivanchuk egy interjúban elmondta, hogy sok nő azért változtat, mert nem megfelelő az orra, állíve – de a páciensek többsége többre vágyik, mint egy szimpla műtétre. A „nagy alakítással” az életüket akarják megváltoztatni. Véleménye szerint a természetes szépség eltűnőfélben van: „Az emberek elfelejtették olyannak szeretni önmagukat, amilyennek Isten megteremtette őket.”

Dr. Ivanchuk egyéni műtéti technikákat fejlesztett ki, ezek mind le vannak védve. Újításai közé tartozik például a vágásragasztás: varratok nélkül dolgozik. A doktor úr folyamatosan képezi magát. Meggyőződése, hogy a plasztikai sebésznek lépést kell tartania a technológiai fejlődéssel.

Foxy eyes

A rókaszem szintén Oroszországból indult. Lényege, hogy a szemöldök végeinek megemelésével mandulás ívet kölcsönöznek a szemnek – ráadásul szike segítsége nélkül. A szemöldök vége alatt egy pontban elérzéstelenítik a bőrt. Ezután egy tű segítségével speciális bőrbarát szálakat vezetnek be a bőr alatt felfelé. A szál „meghúzza” a bőrt, melynek hatására a szemöldökök végei felemelkednek, a középarc megemelkedik, a szem pedig ívesebb lesz. Mindez pár perc alatt történik, ezért „ebédidős beavatkozásként” is hivatkoznák rá. Csupán ott keletkezik egy kicsi seb, ahol az orvos bevezeti a tűt. A rókaszem hatása körülbelül fél vagy egy évig tart. A foxy eyes Hollywood kedvencévé vált.

stilusban-az-elsok-rokaszem.jpg
Rókaszem

Russian lip

Újdonság, hogy a töltés során kihangsúlyozák a Cupido-ívet, és megformázzák a philtrumot. A philtrum, avagy a szerelmi varázs! A philtrum szó a görög philéō szóból ered, melynek jelentése: csókolni. A philtrum nem más, mint az ajak és az orr közötti redő.

Az ókori Görögországban is nagy figyelmet tulajdonítottak a philtrum formájának. Erotikusnak találták a széles philtrumot, és azt gondolták, hogy sokat elárul a szexuális képességekről. A kicsi és keskeny philtrumhoz alacsony fokú szexualitást, míg karakteres philtrumhoz lepedőakrobataságot társítottak.

szaj-reszei-orosz-szaj_0.jpg
A száj részei (Kép forrása: rajzshop.hu)

A philtrum másik megnevezése: Ámor-ív. Nem összekeverendő a Cupido-ívvel, ami az ajak felső részének a neve. Azt a pontot, ahol az ajkak találkoznak a száj környéki bőrrel, vermilion határnak nevezik. A felső ajak vermilion határaa Cupido-ív. Ez a gésáknál mindig szív alakúra volt festve. (Az amerikai énekesnő Taylor Swift, híresen tökéletes Cupido-ívvel rendelkezik.)

orosz-szaj_0.jpg
Az orosz száj

Orosz manikűr

A megtestesült precizitás. Az orosz manikűr, avagy a száraz gépi manikűr egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A technika az orosz precizitásról kapta a nevét. A hagyományos manikűr során a körömágybőr feltolásához bőrfeltoló-kaparót, a kutikula eltávolításához pedig bőrvágó ollót és egyéb kézi eszközöket használnak.

Ezzel szemben az orosz manikűrt öt vagy hat csiszolófejjel végzik. Bár a lenövés üteme függ a körömlemez növekedési sebességétől, általánosan kijelenthető, hogy a gépi manikűr sokkal tartósabb, mint a hagyományos, hiszen a bőr lassabban „kapaszkodik” vissza a körömre.

Az orosz manikűrrel a letapadt bőr száz százaléka eltávolítható: ezért sokkal pontosabban lehet felvinni a géllakkot és a műkörmöt, és közelebb lehet húzni a körömsánchoz. Ennek köszönhetően a végeredmény kifinomultabb.

Modell? Nem, ő volt az orvos!

Toma doktornőt először egy fényképen láttuk, ahol egy sikeres rókaszemkezelés végeredményét mutatta be: azt hittük, ő a modell. Kiderült, korántsem, a bomba nőben az orvosnőt tisztelhetjük, akinek testi paraméterei közel sem hétköznapiak. Dr. Ivanchukhoz hasonlóan dr. Toma Ryazantseva munkái is messze földön híresek.

Toma doktornő – aki egyébként Magyarországon szerezte orvosi diplomáját – varázskezeit Párizstól kezdve, Törökországon át egészen Dubajig ismerik, ezekben a nagyvárosokban saját klinikát üzemeltet. Kedvenc műtétjei az állkontúrozás és a szájfeltöltés, a foxy eyes pedig egyenesen összeforrt nevével. A lányok a Toma-féle rókaszemről ábrándoznak!

stilusban-az-elsok-dr-toma-es-hegedus-bea.jpg
Jobbra nem a modell, hanem doktor Toma dr.Hegedűs Beával

Aranymetszés

Sok nő a szimmetria rabja. Az arcformázás során ez gondot okoz, mert pont a disszonancia az, ami gyönyörködtet. Az aranymetszés szabálya – ezzel írják le, hogy mi a szép – nem szimmetriát jelent, hanem arányosságot a szimmetria és az aszimmetria között. Az aranyarány mindenben felfedezhető, amit szépnek látunk.

A Mona Lisa több láthatatlan téglalapot tartalmaz, Leonardo da Vinci az aranymetszés szabálya szerint festette meg. A híradóban a bemondónő nem középen, hanem mindig kicsit oldalt ül, mert így esztétikusabb.

Kórósi Lilla
Cookies