Pisti bácsi a szomszéd kiserdőbe talicskázza ki hétvégén a szemetét... Az ország egy nagy szemétdomb, amin akár kapirgálhatnánk is.

Rég elcsépelt újságírói közhely, hogy az igazán jó téma az utcán hever. Elborít minket a szemét, lokálisan és globálisan is. Szemétárban úszó korallzátonyok, műanyag palackok az őserdő közepén, sörösdobozok a sivatagban, sőt, a minap azzal voltak tele a hírek, hogy egy műanyag szatyrot találtak a Mariana-árok mélyén. Tizenegyezer méter mélyen a Csendes-óceánban!

szemet_0.jpg

De az is elég, ha kinézünk az ablakon. Az esztétikumot most tegyük félre, az eldobott banánhéj vagy a félig rágott almacsutka jelenti a legkisebb bajt, azok legalább szépen lebomlanak. A papír- és fémhulladék évtizedekig bomlik, nem is beszélve az olyan ártatlan tárgyakról, mint az eldobható pelenka. A pelenkának  évszázadok kellenek! És a műanyag palack? Örök élet – plusz egy év.

Lassan nem tudunk úgy végigmenni  másod- és harmadrendű útjainkon anélkül, hogy ne találnánk minden második bodzabokor alatt sittet vagy zöldhulladékot. Nincs az az önkormányzat, amelyik győzné az eltakarítását.

Ahogy ezeket a sorokat írom, a híradóban épp arról beszélnek, hogy Brüsszelben komolyan fontolgatják: betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Viszlát, szívószál és fültisztító, agyő, drága szívókás üdítő! Elsőre talán banalitásnak tűnik az egész, lehet még másodjára is, aztán kiderül, hogy az európai tengereken sodródó műanyag hulladék majd 70%-át ezek az ártatlan eszközök adják. 

hirlevel_web_banner_2_245.jpg

Persze, először nagyban kéne kezdeni: a gyártókat kötelezni kéne a takarékos csomagolásra. Vegyél, mindig csak vásárolj. A leckét megtanultuk. Igen ám, de a termék mellé rengeteg szemetet is megveszünk. Hiszen az adott termékhez hozzátartozik a csomagolás csomagolásának a csomagolása is. Legyen elég belőle! Nem nagy fáradság szelektíven gyűjteni a hulladékot és cipelni egy üres palackot a következő szemetesig. Ha odafigyelünk, tiszta lelkiismerettel dőlhetünk hátra: sokat tettünk bolygónk jövőjéért. 

pomichal_1.jpg
Aki a szemétügyről elmélkedett: Pomichal Krisztián biológus (Dunaszerdahely)

Az internetet bejárta Jana Kirschner szlovák énekesnő egy szuggesztív videója. Elmeséli, hogy mennyi mindent köszönhet Árvának. Gyerekkora misztikus emléke a ködben úszó vízduzzasztó, amit meg akart mutatni angol férjének is. Nézd, ez vagyok én! Ám mikor kiszálltak az autóból, meg kellett kapaszkodnia: a tájat elöntötte a szemét.

Pomichal Krisztián
Cookies