Szemétügyi kisokos, avagy hasznos tudnivalók. Sok múlik a falvak és városok összefogásán. Észak-Olaszországban 150 önkormányzat egymás kezét fogva lépett a zero waste felé vezető útra. S pár év alatt csodát tettek!

A gazdálkodás útja ugyanis rögös, s a benne érdekelt cégek nem angyalok. Ezért fontos, hogy a polgármesterek együttműködjenek. A vadhajtásokat csak így lehet lenyesegetni, egységes fellépéssel. Ugyanis a településeket is becsapják, s erre ma a begyűjtő cégek két trükköt használnak.

szemet-utja-kezdo.jpg

1. trükk: eleve úgy megy ki a szemeteskocsi begyűjteni a szemetet, hogy már van benne szemét. És ezt a szemetet beszámítják abba, amit begyűjtöttek – ezért a falu többet fizet, mint amennyi szemete volt. 

2. trükk: a gyűjtőudvarban átállítják a mérleget. A szemeteskocsi mindig ugyanannyit nyom, pedig kevesebb szemetet gyűjtött be, mert a mérlegek meg vannak buherálva. Az adott falunak mindig 10 mázsa szemete lesz. Ez úgy derült ki, hogy egy polgármester lekövette a szemeteskocsit, ugyanis hiába szelektáltak, csak nem csökkent a szemétdíjuk. S meglepődve látta, hogy a mázsa minden fuvarnál ugyanannyit mutat.

A biohulladékról

A biohulladékot három csoportra bontjuk. Az első csoportba az udvarokban keletkezett zöld szemét, a növényi hulladék és a fűnyesedék tartozik. A másodikba a konyhai hulladék, a harmadikba a konyhai olajok és zsírok. Ez utóbbira minden településen kötelező gyűjtőhelyet kijelölni – néhol a helyi benzinkúttal állapodnak meg. A városokban a biohulladékra barna színű, szellőzéssel ellátott tárolókat kapnak a lakosok.

Az önkormányzatnak 14 napja van arra, hogy elszállítsa komposztot. S hogy mi a haszna? A zöldtrágya áldás a földnek, megspórolhatjuk vele a drága tőzegföldet, amit jövőre nem kell megvenni.

És panelben?

A tömbházak mellett közösségi komposztálókat hozhatunk létre. Pozsonyligetfalun tavaly 25 közösségi komposztálót alakítottak ki. A 25 komposztálóba ma több mint 1000 ember hordja a zöld hulladékot. Ez évente 70 tonna biohulladékot jelent, ami már nem az égetőkbe kerül. A lakosoknak mindössze pár szabályt kell betartani, kizárólag a nyers növényi hulladékot szabad a komposztálóba bedobni, húst, tejterméket és a háziállatok almát tilos, hogy ne szaporodjanak el körülötte a patkányok, legyek. A falusi társasházak udvarán is kialakítható a közösségi komposztáló...

A szentháromság

A hulladékgazdálkodásban mindenkinek együtt kellene működni mindenkivel: a hulladékfeldolgozó üzemeknek a hulladékgyűjtő udvarokkal és a Felelősségteljes Gyártók Szervezetével (Szlovákiában 7 ilyen szervezet van). A gyártók igazából kisüzemek, melyek hulladékfeldolgozással foglalkoznak: ők hasznosítják újra a hulladékot, új termékeket gyártanak belőle.

hirlevel_web_banner_1_411.jpg

Fejétől bűzlik a hal

Csakhogy nálunk nem működik a rendszer. Hiába vannak lelkiismeretes községek és hulladékgyűjtő udvarok – kevés a hulladékfeldolgozó üzem. Amíg létezett a Szlovák Újrahasznosítási Alap, addig ők támogatták a hulladékfeldolgozó üzemeket. Csakhogy az alap megszűnt, a támogatás abbamaradt – pedig külföldön ezek a gyárak például adókedvezményeket kapnak. Fejétől bűzlik a hal…

– Az irodámban van egy országos térkép, amelyen anno sorra gyűltek a kis zászlók, ahol hulladékfeldolgozó üzem nyílt. Pár éve a térképen egyre gyérebb a kijelölés – mondja a tótmegyeri hulladékgyűjtő udvar vezetője, Iveta Markusková. Ráadásul négy éve már nem ők kereskednek a szelektív hulladékkal, hanem a Felelősségteljes Gyártók Szervezete. Ma már ők határozzák meg, hova küldjék a szemetet. 

Egyre több önkormányzat biztosít otthoni komposztáló ládákat. Ugyanis az otthoni hulladék fele komposztálható.

A szemét útja

Ma egyes műanyagfajták már Ukrajnába kerülnek, némelyiket itthon hasznosítják újra.

– A legegyszerűbb dolgunk az üveggel, a papírral és a fémmel van. Miután összegyűl 25 tonna üveg – szétválogatva: átlátszó, zöld és színes –, Nemsóra küldjük. A PET-palackokat a legegyszerűbb újrahasznosítani, azokból újra műanyag palackokat készítenek Besztercebányán. A tetrapak kartonokból és a polisztirolból külső házmelegítő elemeket készítettek Nagysurányban. Fantasztikus ötlet volt! Ám mindez már a múlt, mert támogatás híján az üzem leállt. A joghurtosdobozokat, fóliákat és a kevert műanyagot Dunamocsra adtuk le, onnan Budapestre szállították, cserébe újrahasznosított műanyag komposztálóládákat kaptunk. Mára ez is megszűnt. A kevert műanyag hasznosítható puha futópályának, de készülhet belőle fautánzatú műanyag kerítés, zajárnyékoló fal, parkolók lyukacsos térköve. A temetőben összegyűjtött gyertyamaradékokat egy helyi hölgy gondolja újra. Az öreg elektronikai eszközöket a nagy gyűjtőudvarba hordjuk, ott tároljuk, míg az Asekol vállalat nem jön érte.

komposzt_0.jpg
Komposztálás

Belefulladunk

Lassan belefulladunk a szemétbe. A falvak nagy része nem szelektíven gyűjti a hulladékot. Pedig minden a faluvezetésen múlik! Ahol szemfüles a polgármester, ott lépnek. Ahol szemfülesek a lakosok, ott már az első falugyűlésen felmerül a szemét kérdése. Miért fizetünk mi annyit (s ez még nőni fog)? És számon kérik a polgármesteren. Aki pedig, ha esze van, tanácsot kér a szakértőktől. Például Branislav Moňoktól. Moňok urat elsősorban a polgármesterek figyelmébe ajánljuk, mert a hulladékgazdálkodás szakértője.

Infó, infó! Szemétügyben nagyon fontos a felvilágosítás. Mert nem akarjuk feladni a kényelmünket, nem akarunk se látni, se hallani.

Még senkit sem hallottunk ennyire meggyőzően beszélni a szemétről. Már számtalan településnek segített megoldani a hulladékproblémáját. Ha gondban vannak, nosza, csak őt hívják! (Mellesleg a A Priatelia Zeme szervezet alapító tagja.) Következő oldalunkon Tótmegyert mutatjuk be: a megyeriek velük együttműködve tették rendbe a „szemetes“ ügyeiket. Azért érdekesek, mert jó példával járnak elöl. 

Tótmegyer 

A többi település tanulhat tőlük. A tótmegyerieknél a napi rutin része a szelektálás, a konyhai hulladékot pedig komposztálják. Jól tudták, hogy senki sem akar kilométereket gyalogolni a kukákhoz. Itt a lakosok előre tudják, hogy melyik nap viszik el a papírt, a műanyagot, az üveget és melyik nap a kommunális hulladékot. És mára már kirakják a kukát a ház elé. Aki pedig nem szelektál, az fizet, mint a köles. Sőt, a panellakásokban is bevezették a zsákos szelektálást.

–varga–
Cookies