„Könnyen jött pénz: ha őszinte akarok lenni, ennyit láttam az OnlyFansben!” – meséli a Csallóközben élő Peti (27), aki alkalmilag fitneszedző, emellett modellkedik.

Peti egy ideig fontolgatta, hogy tartalomkészítőként regisztrál a platformra. Végül nem a jó erkölcse, hanem a társadalmi előítéletek miatt lépett vissza. Vajon miért érzi szükségét egy fiatal, hogy a meztelen képeit pénzzé tegye?

szexkepekbol-karrier-belso2.jpg

– Azt mondod, elgondolkodtál azon, hogy tartalmat készíts az OnlyFansre. Adja magát a kérdés: miért?

– Őszintén? A könnyen jött pénz motivált. Hobbiból amúgy is modellkedem, az Instagramon több ezren követnek. Arra gondoltam, ha csak 100 előfizetőm lesz, az havonta akár egy ezrest is hozhat pluszban a  konyhára. Pornóvideókban nem gondolkodtam – maximum a boxerig vagy az aktig mentem volna el. De mivel félmeztelen képek amúgy is vannak fent az Instámon, a dilemmát inkább az okozta: „Kérjek-e értük pénzt?” Végül arra jutottam: hiába csábító a dupla vagy tripla kereset, mindent összevetve nem éri meg. Valahol nagyon nem mindegy, hogy egy divatmárkának vagy az OnlyFansnek áll-e aktot az ember...

– Felmérted a kockázatokat?

– Amit az internetre feltöltesz, az ott is marad, és az OnlyFans-es múlt azért nagy stigma az ember homlokán. Ha kitudódik, automatikusan betesznek egy skatulyába, amiből – lehet belőled tíz év múlva a legkiválóbb orvos – akkor sem szabadulsz. Mondjuk, én ezzel nem értek egyet: szerintem nem ez alapján kellene megítélni az embereket, de attól még a társadalmi berendezkedés ilyen. Másrészt hiszek magamban és a  képességeimben annyira, hogy azt a pénzt rendes munkával is meg tudom keresni.

Az OnlyFans elsősorban azokra a fiatalokra veszélyes, akiknek nincs jövőképük, és ebben látják az egyetlen kiugrási lehetőséget.

– Feltételezem, ha valaki erre adja a fejét, onnantól kezdve nincs megállás. Az előfizetőknek egyre több és több kell...

– A könnyű kereset be tudja szippantani az embert. A tartalomkészítő pedig ilyenkor mindent megtesz, hogy kiszolgálja a közönségét. Kezdi egy-két fotóval, aztán a videók is bejönnek a képbe, végül azon kapja magát, hogy pornóvideót forgat egy másik OnlyFans-essel. Hiszen a dupla követőbázis dupla pénzt jelent... Sőt: még csak pornóvideónak sem nevezném ezeket a felvételeket, mert a pornó legalább megrendezett. Ott egy egész stáb felügyeli, komponálja meg a jeleneteket, itt viszont a saját operatőröd vagy: kvázi a bőrödet viszed a vásárra. És persze nem állhatsz le, hiszen ha abbahagyod, pénzed sem lesz... Illetve a legtöbb ember el sem jut addig, hogy ebből sok pénze legyen. Aki nem celeb vagy nincs több ezer követője, nehezen fut be OnlyFansen.

– És azok, akik befutottak? Ők hogy vannak jelen?

– A havi előfizetés általában tizenvalahány euró. Ha viszont pikánsabb tartalmat akarsz venni – mondjuk egy szexvideót –, sokaknál pluszpénzt kell fizetned érte. Ilyenkor viszont már üzenetet is lehet írni a  tartalomgyártónak – a nagyoknál a menedzsmentjének –, amelyben megfogalmazhatod az igényeidet. S ők próbálnak téged kiszolgálni, hiszen az ő szemük előtt is csak a bevétel lebeg... Akik milliókat keresnek, már egy egész kommunikációs csapattal dolgoznak együtt. Sőt: egyre több pornógyártó cég vándorol át a platformra, mert kifizetődőbb nekik az OnlyFans. Épeszű ember el sem tudja képzelni, mennyi fétist szolgál ki az OnlyFans! Vannak, akik a lábfejüket, sőt a használt zoknijukat töltik fel, amire jócskán van kereslet.

elofizetes_uj_no_0.png

– S mi a helyzet a szexuális visszaélésekkel? Mi van, ha valaki feltölt egy szexvideót a párja vagy az exe tudta nélkül – amin az ex is szerepel?

– Ma már a platform valamennyire szűri ezeket: ha egy videón például két ember szerepel, akkor mindkettőnek regisztrált tartalomkészítőnek kell lennie, másképp nem engedi közzétenni a videót a rendszer. Sokan még így is találnak kiskaput. Már csak ezért sem bíznám rá az életemet az OnlyFansre...

– Ne haragudj, ha a kérdés indiszkrét, de: téged mi motivál arra, hogy félmeztelen képeket tölts fel akár az Instagramra? Nem bánt, hogy az emberi test elveszíti a titokzatosságát?

– Tisztában vagyok azzal, hogy mi a közönségem igénye. Persze, más típusú képeim is vannak, de egy-egy félmeztelen fotóval azért „nagyot tud” a  bázisom növekedni: ez pedig a hirdetőcégektől több megkeresést, s ezáltal több bevételt jelent. Nekem ez sima üzlet.

És ami a titokzatosságot illeti... A test már rég elveszítette a titokzatosságát.

– Mire gondolsz pontosan?

– Még csak az OnlyFans közelébe sem kell mennünk ahhoz, hogy észrevegyük, mi történt. A pornó annak idején arról szólt, hogy a férfi elvitte vacsorázni a nőt, utána szexeltek. Később a férj már egy idegen nővel szexelt, majd többen csinálták, ma pedig eljutottunk oda, hogy minimum egy „rokonnak” is szerepelnie kell a jelenetben, hogy az a nézőnek érdekes legyen. Vagy egy másik példa: a  90-es években Pamela Anderson szexvideóbotránya az egész világot megrengette. Ma ott tartunk, hogy átlagemberek árulják a szexvideóikat. És ez szerintem egyre durvább és durvább lesz, hisz lassan itt van a virtuális valóság. Az egyszerű valóság egyre kevésbé fogja izgatni az embereket. Magunk alatt vágjuk a fát – én ezt pontosan tudom. A saját érzelmi világunkat és a saját életünket tesszük tönkre. Mégis: egy olyan világban élünk, ahol mindent a pénz irányít. És bizony nem mindenki lesz annyira erkölcsös és becsületes, mint Marika, aki reggel 6-tól este 6-ig mossa az ablakot a Tescóban 700 euróért. Mindig lesz, aki a könnyebbik utat, a könnyű pénzszerzést választja. Más kérdés, hogy ezzel viselnie kell azt a „pakkot” is, hogy az egész széttrancsírozhatja a lelkét, és soha nem lesz belőle ép ember. De ahol fát vágnak, ott potyog a forgács... Szóval én ezt a kérdést nem látom fekete-fehéren: nem tartom elítélendőnek az OnlyFanst, de követendő példának sem. Mindent összevetve azért bízom benne, hogy a jövő vezetői mégiscsak azok lesznek, akik a nehezebb utat választják.

Olláry Ildikó
Cookies