Amerikai tudósok megtalálták az emberi testben az úgynevezett szenvedélygombot. Csak viccelek! Az igazi szenvedélyt nem lehet tanulni, sem gyakorolni. A szenvedély egyszerűen csak megtörténik! Na, de mit tegyünk akkor, ha végleg elmúlni látszik? Ekkor szomorúan konstatáljuk, hogy nekünk ennyi volt, befellegzett? Tudunk érte tenni bármit is? Lángra tudjuk lobbantani az alvó vágyakat?

Beszélni nem akarunk róla, mégis mindent tudni akarunk! 

A szex ma egészen célorientálttá vált. Mindenki ki akar elégülni, mégsem fordítanak rá kellő időt. Itt lappang a szenvedély egyik titkos kis ajtaja. Miközben testünk a heves lázban vonaglik, sok esetben a lelkünk dermedten hever a parlagon. Itt az idő, beszélni kell a szexről! A lelki frissesség hiányzik!

Lehetne olyan, mint az elején… mint régen!” – mondogatjuk. Tegyünk is érte! Rajta, tanuljunk meg beszélni róla. A kérdés már csak az: hogyan fogjunk hozzá?

  • Szánjunk időt egymásra! Ez az első és legfontosabb tényező. Türelmesen zongorázzuk végig, mi az, ami az elmúlt időszakban nem úgy sikerült, ahogy terveztük, vagy vártunk volna!
  • A szex tabu. Sokan tényleg nem tudnak beszélni róla, mert egyszerűen azt sugallták nekik, hogy ez tiltott dolog. Természetesen nem az egész világnak kell elmondani a problémáinkat, hanem a partnerünknek. Minél többször kerül elő a téma, annál nyitottabbak leszünk általa mi magunk is. Ezek apró, magánjellegű és intim beszélgetések, melyek közelebb hozzák egymáshoz a párokat.
  • Persze egyáltalán nem mindegy, hogyan fogunk hozzá. A legnehezebb, hogy a párok ebben a témában nem tudják kifejezni magukat. Pontosabban, nem találják a megfelelő kifejezéseket. Szóval: elsőként találjuk meg azokat a szavakat, amelyek nekünk is örömet okoznak.
  • Egy új, sajátos nyelvet kell kifejleszteni, amelyben mindketten jól érzik magukat, melyet csak ők ismernek. Erről se barátnők, se barátok ne tudjanak!
  • A másik teste – a kommunikáción túl – nagyon sok nonverbális visszajelzést ad. Ismerjük fel, mit takarnak ezek a reakciók! Ha akadályokba ütközünk, kérdezzünk. Legyünk nyitottak egymás kíváncsisága előtt!
  • Ahhoz, hogy a szenvedély újra lángra lobbanjon, saját magunkkal is tisztáznunk kell néhány dolgot. Megkérdezte már bármikor is önmagától, mi az, amit igazán szeret az ágyban? Mit szeretne kipróbálni? Akár egyedül akár a partnerével? Csak az tud a vágyairól beszélni, aki tudja, mit akar!
  • Ne csak a szex előtt, de utána is beszélgessünk. Mi az, amit átéltünk, mi az, ami jó volt, vagy amin változtatni lehet. Néha ráfér az emberre egy kis segítség.  A szexben adunk és kapunk. Ebből épül fel. Rajta, beszéljünk róla!

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg