Ha egy pillanatra megerőltetem magam, és előrántom memóriámból a katasztrofális élmények dobozát, rögtön a hetedikes szexuális felvilágosítás órán találom magam. Látom magam előtt a lánycsoportunkat, amint lángoló arccal hallgatjuk az előadást. S látom magunkat, amint két órával később konstatáljuk: ha ez ennyire gáz, a következő évtizedben biztos, hogy nem akarunk szexelni.

A Netflix Szexoktatás (Sex Education) című sorozata késztetett erre a kis visszatekintésre, mert úgy éreztem: tizenöt év felett ezt a sorozatot mindenkinek látnia kell. Az alaptörténet egyszerű: a tizenhat éves Otis Milburn terapeuta anyjának köszönhetően rengeteget tud a szexről, s hogy javítson egy kicsit az imidzsén, szexterápiás klinikát indít a suliban. Ezután minden bonyodalom és karakterdráma a tinik szexuális életéből bontakozik ki, miközben a problémák hátterében ugyanaz a jelenség áll: a diákoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit művelnek.

59ca359a-9424-4e91-b668-729d3e391aa5.jpg

Jó pontok:

1. Nincsenek tabuk, minden karakter nyíltan kommunikál
Ugye, emlékszünk még a méhecskés-virágbeporzós metaforára, amellyel a közösülést magyarázzák a gyerekeknek? Jó, mert akkor rögtön el is felejthetjük! A Szexoktatás szereplői olyan fesztelenül kommunikálnak a szexről (legyen szó barát-barátnő, szülő-gyermek, tanár-diák viszonyról), hogy ezek után garantáltan nem lesz kedve senkinek sem rébuszokban beszélni.

A rendkívüli nyitottság itt, Közép-Kelet Európában még sokak számára idegen lehet, egy dologban mégis egyetérthetünk: ez a fajta lazaság elképesztő módon hiányzik oktatási rendszerünk szexmegközelítéséből.

2. A különféle szexuális irányultságokra és az egyes társadalmi problémákra is kitér
A heteroszexualitás, a homoszexualitás és a biszexualitás mellett olyan, eddig kevéssé tárgyalt szexuális irányultságokról is szó esik, mint a transzszexualitás, az aszexualitás vagy a pánszexualitás. Továbbá a szexuális zaklatás, a különféle fétisek, a menstruációs szegénység és az abortusz témaköre is megjelenik egy-egy epizód erejéig.

3. Nincsenek idealizált karakterek
Mint a legtöbb sorozatban, itt is van menő srác és menő lány, csak míg az előbbi mentális problémákkal küzd, az utóbbinak családi problémák keserítik az életét. Magát a szexet a szerkesztők nem a tökéletes testű emberek kiváltságaként próbálják lenyomni a nézők torkán, s ettől a sorozat még emberibbé válik.

Mindeközben a Szexoktatás olyan könnyed, humoros módon tanít bennünket önmagunk (testünk, szexuális irányultságunk, érzéseink, egyéni különbségeink) elfogadására, hogy tanító jellegét észre sem vesszük. S bár a rendkívüli nyitottság itt, Közép-Kelet Európában még sokak számára idegen lehet, egy dologban mindannyian egyetérthetünk: ez a fajta lazaság elképesztő módon hiányzik oktatási rendszerünk szexmegközelítéséből.

–olláry–

Kapcsolódó írásunk: Sorozatfüggők, figyelem! 

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata