Tudtad, hogy a posztpartum időszak a párok háromnegyedénél szex nélkül telik? És hogy az alacsony libidó gyakran a szexmentes élet hozadéka, a menopauza pedig egyes nőkre felszabadítóan hathat a szexualitás terén? Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász Magunkról című könyve igazi bestseller. Ő és Kacsur Adrienn szexuálpszichológus izgalmas, tabudöntögető beszélgetését hozzuk el olvasóinknak. A legérdekesebb tények közül válogattunk!

„Mostanra szerencsére meghaladtuk azt a kort, amelyikben azt tartották, hogy a nő gyenge férfi, a csikló fejletlen pénisz, a menstruáció pedig szégyenteljes dolog. Most, hogy végre felvilágosodtunk, és társadalmilag is elfogadtuk, hogy másként működünk, mint a férfiak, talán azt is meglátjuk, hogy a női biológia mennyire fantasztikus dolog” – hívja fel a figyelmet Dr. Benkovics Júlia, akinek Instagram-oldalát a mi lányaink és asszonyaink is figyelemmel követik. 

szextra-kezdo.jpg
Az Új Nővel a budapesti Mathias Corvinus Collegium nőnapi beszélgetőestjén jártunk, ahol Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász és Kacsur Adrienn szexuálpszichológus izgalmas, tabudöntögető kérdéseket vitattak meg egymással. Olvasóinknak a legérdekesebb tények közül válogattunk!

Akik megszólalnak! 

Dr. Benkovics Júlia (37, Budapest) szülész-nőgyógyász és szoptatási tanácsadó küldetése, hogy a nők megértsék, illetve megszeressék a testük működését. Instagram-oldalán – mely közel 50 ezer követőt számlál – közvetlen, humoros hangvételben osztja meg a nőgyógyászat legizgalmasabb összefüggéseit. Magunkról – Tabuk nélkül a női testről című könyvében azokat a kérdéseket válaszolja meg, amelyek a legtöbb nőben felmerülnek, gyakran mégis csak pironkodva merjük őket feltenni.

szextra-benkovics-julia.jpg
Dr. Benkovics Júlia

Kacsur Adrienn (30, Budapest) szexuálpszichológus a Mindset Pszichológia szakújságírója. „A szexualitás az életünk szerves része, mégsem foglalkozunk vele eleget. Fontos lenne, hogy lazábban, nyitottabban merjünk ezekről a kérdésekről beszélgetni” – vallja. Szexpert – Légy a szakértője a szexualitásodnak! című könyvében a szexualitás labirintusában segít eligazodni.

szextra-kacsur-adrienn.jpg
Kacsur Adrienn

1. Az alacsony libidó gyakran a szexmentes élet hozadéka 

Adrienn: Minden női test egyedi, így minden nőnek saját magának kell kitapasztalnia, hogy a ciklusa mely szakaszában hogyan működik a libidója. A libidóért ugyanakkor „dolgozni” kell! Fontos, hogy érjenek minket vágykeltő ingerek, s ha vágyat érzünk, azt éljük is meg. Máskülönben a test azt tanulja meg, hogy a szexualitás nem is olyan fontos. Ha tartósan alacsonyan marad a libidónk – mert például nem foglalkozunk a szexuális mentálhigiénével –, le tudjuk szoktatni magunkat a szexről.

2. Semmi nem indokolja a várandósság alatti szexmegvonást

Juli: Terhesség alatt a női nemi hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – az átlagos szint százszorosát is elérhetik, ami rengeteg testi és kognitív változást idéz elő a kismamában. (Gondoljunk csak az egyik legjellemzőbb tünetre, a fénylő, dús hajkoronára.) A megnövekedett hormonszint a libidóra is hatással van: a nők egy része intenzívebb szexuális étvágyat tapasztal, míg mások teljes „lekapcsolást” élnek meg. Én a klinikumban azt látom, hogy a terhesség elején a legtöbb kismama izgul, hogy minden rendben legyen, ezért kevésbé nyitott a szexre. A második trimeszterben – amikor megnyugodott, s mentálisan is belehelyezkedett a szituációba, hogy bővül a család – aztán kinyílik ilyen szempontból. A harmadik trimeszterben megint máshová kerül a fókusz: a párok többsége ráfordul a „célegyenesre”, így ismét lekerül a szexről a fókusz. Összességében viszont semmi nem indokolja a várandósság alatti szexmegvonást: ha mégis, a nőgyógyász feladata, hogy szóljon! 

Adrienn: Szexuálpszichológiai szempontból sincs negatív hatása, ha egy pár nemi életet él a várandósság alatt. Ugyanakkor fontos, hogy ez mindkét fél számára komfortos legyen! A legtöbb szakirodalom azt mondja, hogy a szülés utáni regenerációs idő elteltével a párok szexuális élete ugyanoda fog visszaállni, mint ahol a várandósság előtt volt.

„Amikor várandós lettem a fiammal, szülész-nőgyógyászként biztos voltam a dolgomban” –meséli Dr. Benkovics Júlia. „Amikor viszont a kezembe adták a cukorfalat újszülöttemet, rájöttem: hiába vagyok szülész, a szoptatásról tulajdonképpen semmit sem tudok. S fogalmam sem volt, kihez fordulhatnék információért... Ez az tehetetlenségérzés annyira belém égett, hogy elhatároztam: összegyűjtöm azokat a kérdéseket, amelyek leggyakrabban elhangzanak a rendelőmben, s választ adok rájuk az Instagram-oldalamon (@drbenkovicsjulia). Szerettem volna, ha minél kevesebb nő érzi olyan tehetetlennek magát, mint én a gyermekágy első időszakában a kórházban.”

3. A posztpartum időszak a párok háromnegyedénél szex nélkül telik

Juli: A baba megszületése után elkezd az ún. prolaktin, vagyis a tejelválasztást segítő hormon termelődni, mely emellett gátolja a petefészek-működést is. (Ezért sem menstruál szoptatás alatt a legtöbb nő.) Az evolúció így próbál óvni minket a szülés utáni teherbe eséstől. A prolaktinnak ugyanakkor van egyfajta libidófojtó hatása is: a természet azt szeretné, ha ilyenkor egyedül a kis puha újszülöttünkre koncentrálnánk. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor az ösztrogénszint is rohamosan csökken, aminek következtében nehezebben gondolkodunk és alszunk, de hüvelyszárazságot, hajhullást is tapasztalhatunk. Magyarországon mégis kulturális szokás, hogy a hathetes kontroll arról szól, hogy a nőgyógyász kimondja: lehet szexelni.

– Miközben gyakorlatilag senki nem gondol még a szexre, hiszen a nők javában azzal vannak elfoglalva, hogy regenerálódjon a hüvelyük és a gátjuk, valamint tudjanak szoptatni! Teljesen rendben van tehát, ha 6 héttel a szülés után még nem az a prioritás a pároknál, hogy hogyan tudnának egymásnak esni. Sőt: a posztpartum időszak – a szülés utáni első pár hónap – a 75 százalékuknál szex nélkül telik! Fontos, hogy mindkét fél elfogadja, hogy ez az időszak másról szól. Minél inkább kiveszik a részüket a férfiak is a csecsemőgondozásból, annál inkább meg tudják élni a kötődésnek ezt a (másfajta) formáját. A baba első szülinapja tájékán – amikor az anya kihullott hajszálai elkezdenek visszanőni – aztán a libidó is szépen helyreáll. 

Adrienn: Nagyon fontos, hogy a regeneráció időszakában türelmesek legyenek egymással a párok. Lelki oldalról ugyanis bármilyen apró, szexszel kapcsolatos negatív tapasztalat romboló lehet. Nem beszélve arról, ha egy ilyen élménysorozatban hosszú távon benne ragadnak a párok! Ha tartósan fájdalmas az együttlét – s most nem csak a szülés utáni időszakról beszélek –, egyre kevésbé fogják kívánni a következő alkalmakat. A posztpartum időszak kapcsán mindenképp szeretném kiemelni az intimitás szót! Egy csók, egy ölelés, egy mély beszélgetés ugyanúgy intim kapcsolódás lehet, mint a szex. Addig tehát ne erőltessünk semmit, míg nem áll rá készen mindkét fél!

elofizetes_uj_no_0.png

4. Azoknak a nőknek sem kell félniük a szoptatástól, akiknek a mellbimbójuk szexuálisan érzékeny

Adrienn: Amikor kicsik a gyerekek, mentálisan az egyik legnagyobb kihívás a nőknek, hogy egyensúlyba hozzák a szerepeiket. Fél nap szoptatás és pelenkázás után nem könnyű kívánatos nőnek érezniük magukat este.

Juli: Ennek a jelenségnek az egyik legérdekesebb szimbóluma a női mell – mint szexuális tárgy és mint csecsemő táplálására szolgáló testrész. Sokan éppen amiatt ódzkodnak a szoptatástól, mert nem tudják feloldani magukban ezt a kettősséget. Akiknek szexuálisan nagyon érzékeny a mellbimbójuk, általában el sem tudják képzelni, mi történik majd, ha kisbabát csatlakoztatnak rá. Megnyugtató ismeret azonban ezzel kapcsolatban, hogy az az agyi terület, amely a mellbimbó szexuális ingerlése közben aktivizálódik, szoptatás közben alszik!

5. Nem kell, hogy az orgazmus a szex kötelező állomása legyen!

Juli és Adrienn: Az egyik leggyakoribb szexszel kapcsolatos tévhit, hogy a férfiak 0–24-ben vágynak a szexre, miközben a nőknek állandóan „fáj a fejük”, ha szeretkezésről van szó. Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nőnek magasabb a libidója a partnerével szemben! További mítoszok még, hogy a nőknek csak a hüvelyi orgazmus számít (holott valójában a csikló az elsődleges orgazmusszervünk); s hogy a férfiaknak szex közben folyamatosan merevedésüknek kell lennie. Ez a teljesítménykényszer megfigyelhető a nőknél is, csak az orgazmus kapcsán. Sokan úgy érzik, hogy a női orgazmus a szex kötelező állomása – pedig az egyetlen cél, hogy az esemény mindkét fél számára örömteli legyen! Sőt, ha a férfi oldaláról nincs ejakuláció, akkor sem dől össze a világ. A kulcs minden esetben a megengedés és a rugalmasság: ezek megléte nagyban összefügg azzal, hogy a következő alkalommal lesz-e kedvünk szexelni, illetve eljutunk-e a csúcsra. 

„Hiszem, hogy a mi generációnk feladata, hogy feloldjuk a szexuális tabukat” – vallja Kacsur Adrienn. „Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az elnyomás után nem a másik végletbe, a túlszexualizáltság irányába kellene áthajlanunk.”

6. A fájdalmas szexnek testi-lelki okai lehetnek

Juli: Fájdalmas együttlét esetén korántsem mindegy, hogy felfázásról, vírusos vagy bakteriális állapotról, esetleg vaginizmusról van-e szó. Előbbieket jól lehet gyógyszeresen kezelni, s amint a tünetek enyhültek, vissza lehet térni a rendes szexuális élethez. A vaginizmus ugyanakkor egy görcsös – elsősorban pszichés alapú – hüvely-összehúzódásiállapot. Jellemző tünete, hogy a pár tagjai behatoláskor azt élik meg, mintha falakba ütköznének: az aktus fájdalmas, esetleg meg sem valósul.

– Sajnos a szexuális fájdalmakkal kevés nő fordul szakemberhez, mivel ez az emberek tudatában máig nem számít betegségnek. (Sok nő úgy érzi, hogy a fájdalom a szexuális aktus fizikai természetéből adódik.) Emiatt gyakran évekig cipelnek neurológiai betegségeket vagy veszélyes hüvelyfertőzéseket... Fontos lenne, hogy ha fájdalmat tapasztalunk, első körben mindig keressünk fel egy nőgyógyászt. Miután kizártunk minden egészségi okot, el lehet kezdeni foglalkozni a mentális oldallal. (Szerencsére vaginizmus esetén a kismedence izmait nagyszerűen lehet fizikálisan is edzeni, például orvosi szilikonból készült hüvelytágítókkal.)

szextra-belso.jpg

7. Egyes nőkre felszabadítóan hat a menopauza

Juli: A perimenopauza és a menopauza fázisában a petesejtek mennyisége kimutathatóan csökken, így a peteérés el-elmaradozik, majd abbamarad. Bár rengeteget beszélünk a menstruáció, a szülés, a posztpartum kihívásairól, én mégis azt gondolom: a menopauza a legnehezebb életszakasz egy nő számára. A kiszámíthatatlanság (nem tudni, lesz-e ovuláció), a csökkenő koncentrációképesség, a hangulatingadozás és a hőhullámok mind-mind megkeserítik ilyenkor az életünket, s az esetek többségében bizony a libidó is drasztikusan csökken. Nagyon fontos lenne ugyanakkor, hogy ezt az időszakot ne úgy éljük meg, hogy vége a nőiségüknek! Hiszen közel sincs vége – csak épp más szempontok mentén éljük majd azt meg a jövőben. Ahogy a menstruáció ünnep, úgy a menstruáció végének is ünnepnek kellene lennie: „Szép volt, jót mentél petefészek, lássuk a következő fejezetet!”

Adrienn: Tény, hogy menopauza idején nagy százalékban csökken a libidó, de van néhány olyan hölgy is, akik ennek az ellenkezőjét élik meg. Rájuk egyenesen felszabadítóan hat, hogy már nem kell a teherbe eséstől tartaniuk, illetve a különböző fogamzásgátlási módokon gondolkodniuk. S mivel az esetek többségében ekkorra kirepülnek a gyerekek, azon sem kell aggódniuk, hogy esetleg meghallják őket szex közben.

8. A hüvelyflóránk szempontjából nem mindegy, hogy karalábét eszünk vagy croissant-t

Juli: A női egészséget nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk, mennyit alszunk és sportolunk. Banális példa, de a hüvelyflóránk állapotán abszolút visszaköszön, hogy miből eszünk többet: karalábéból vagy croissant-ból! Ha kollektívan figyelnénk az egészséges életmód alapszabályaira, annak nagyon messzire vezető pozitív eredményei lehetnének. Két-három generáción belül az olyan civilizációs női betegségek is visszaszorulhatnának, mint a PCOS (policisztás ovárium szindróma – a szerk. megj.) vagy az endometriózis! Továbbá fontos tudni: ha kislánnyal vagyunk várandósak, az ő későbbi termékenységét nagyban befolyásolja, hogy mit fogyasztunk a terhesség alatt. (A méhen belüli programozás a férfiak termékenységre kevésbé hat.) 

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies