Nelli szereti a színeket. Sokan félnek tőlük – ahelyett, hogy a javukra fordítanák őket, és ragyognának bennük. Ruhatára szinte csak szoknyából és egyrészes ruhából áll, nadrágja alig van. (Bizonyos stílustudorok szerint a nő azokon a napokon érzi magát igazán nőnek, mikor szoknyát vesz fel. Eszerint ebből Nelli csillagos egyes.) 

Szereti a magas sarkat – nagynénije mindig azt mondta, hogy a saroknak 3-4 centisnek kell lennie, a nő lába abban mutat a legszebben. Persze mokaszinja is van, hiszen a Csillagerőd nagy területen fekszik, néha 15 ezer lépést is megtesz egy nap. 

szinkavalkad-nelli-modra-kezdo.jpg
Morvay Nelli: „Kolozsnémán születtem, gyönyörű gyerekkorom volt. Tudjuk, hogy a régi Csallóköz szigetekre tagolódott, még a gyerekek is csónakon jártak iskolába. Dédnagyapám is révkalauz volt, büszke vagyok az őseimre.”

Kiskora óta szemüveges, ami miatt sokat szenvedett, mert régen az optikusnál csak két-három okuláréból lehetett választani. Bezzeg ma tobzódik, éppen ezért nem is gondolkodik szemműtétben! S ha már kiegészítők, kedvére valók az ötvösmunkák és a tűzzománc nyakláncok, fülbevalók, karkötők, valamint a kézzel festett selyemsálak.

„Az ólomüveg szeretete a családból jön, Krisztina lányom tanulta a mesterséget a gútai szakiskolában, de a férjem is beleszeretett, azóta ezt műveli” – mondja. Interneten sosem rendel ruhát, mindig felpróbálja, mielőtt megvenné.

Sminkoktatás

Ebben is nyitott. Nelli hat évvel ezelőtt bejelentkezett egy sminkoktatásra, ahol megtanulta, hogy milyen ecseteket, alapozót vegyen. „A fodrászom Őszi Darina (Dari’s Hair Heaven): nem is tudom, hol lennék nélküle... Bevállaltam az ajaktetoválást is, nem ördögtől való ez sem, hacsak nem esünk túlzásokba. Mert az a jó esztétikai beavatkozás, amelyik fel sem tűnik, csak annyit  kapunk, hogy:  De jól nézel ki ma!” Kozmetikusához, Tóth Mártához fiatalító kezelésekre jár, rádiófrekvenciás arckontúremelésre, valamint lézeres mezoterápiára.

szinkavalkad-nelli-modra-ruha.jpg

Választékos, időtálló elegancia

„Igen, mindig van nálam textil zsebkendő! A slingelt zsebkendők iránti rajongásom gimnazista koromra vezethető vissza. Az akkori fizikatárnőmnek – ő volt a nagybetűs pedagógus az életemben! – láttam a kezében egy slingelt szélű textil zsebkendőt. Otthon el is újságoltam, mi szépet láttam. A zsebpénzemből azon nyomban én is vettem tizenkettőt. A mai napig megvannak azok a zsebkendők, használom is őket.

szinkavalkad-nelli-modra-zsebkendo.jpg

STÍLUSRÓL MORVAY NELLIVEL

Van még nő, aki kis tartóban slingelt szélű textil zsebkendőt hord magánál? Van. Morvay Nellinek hívják (57, Komárom), és védjegye az elegancia, pedig semmit nem kapott ajándékba az élettől. Vagy mégis? Mert az elegancia képességéhez kell valamivelünk született érzék. „Anyukám és nagymamám mondogatták, hogy mindig legyen egy ruhád, amit bármikor leakaszthatsz a szekrényből, s amiben egyben    vagy” – meséli Nelli. A nőiesség titkáról faggattuk.

stilusrol-morvay-nellivel-belso.jpg
Morvay Nelli: „Kolozsnémán születtem, gyönyörű gyerekkorom volt. Tudjuk, hogy a régi Csallóköz szigetekre tagolódott, még a gyerekek is csónakon jártak iskolába. Dédnagyapám is révkalauz volt, büszke vagyok az őseimre.”

Morvay Nelli feleség, anya, nagymama, de legfőképpen egy merész nő, aki mindig, minden körülményben a boldogságot választotta. Nem volt rest váltani, amikor válaszút elé állította az élet. Kétszer is pályát módosított, s mindig fényre került, mert a fény belőle jön. Ma a komáromi Csillagerőd közönségkapcsolati menedzsere: madarat lehetett vele fogatni, mert álmai munkáját kapta ezzel. (Mi sem tudtunk betelni a látvánnyal: amikor itt meglátogattuk Nellit, olyan volt, mintha a Louvre-ban sétálgatnánk.) A Csillagerőd ugyanis lélegzetelállító gipsz szoborgyűjteménnyel rendelkezik.

„A Csillagerőd nekem a jutalom! Maga a megvalósult álom” – kezdi Nelli. „Néha még most is könnybe lábad a szemem, mikor belépek ide. Érdemes volt kilépni a komfortzónámból, s többször újrakezdeni. Végtelenül szeretem a szépet, s itt a gipszformába öntött esztétika vesz körül.”

stilusrol-morvay-nellivel-csillagerod.jpg
A Csillagerőd a budapesti Szépművészeti Múzeum gipszmásolatainak ad helyet. A szobrokat 1869-ben kezdte gyűjteni a Nemzeti Múzeum igazgatója, akkoriban az összes európai múzeum ezt tette. Még nem volt turizmus, az emberek nem tudtak utazni, így aztán gipszmásolatokat készítettek a leghíresebb szobrokról. A Csillagerődben testközelből láthatunk olyan alkotásokat, amelyekért több ezer kilométert kellene utazni. Itt van idő őket közelről megfigyelni, amire például egy túlzsúfolt olasz múzeumban nincs lehetőség.

– Sokan hiszik, hogy egy bizonyos koron túl a nőnek fontosabb dolga is van, mint az esztétikával vagy a külsejével törődni. Mi a véleményed erről? 

– A nő minden időben és korban nőből van és volt. Férjemnek apai ágon volt egy tüneményes nagynénje, akit én nagyjából 85 éves korában ismertem meg. Ő még akkor is rúzsozta a száját, kalapot, övet, kesztyűt hordott. Csodáltam őt, és ittam a szavait. Minden korban tudunk elbűvölőek lenni, csak el kell tudnunk hinni, hogy azok vagyunk. Szokványos női sors volt az enyém, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire felfordul az életem, s egyszer a Duna másik partján azt fogom magyarázni, hogy Colleoni lovas szobra – amelyiknek az eredetije, ugye, Velencében van – talapzattal együtt csak nálunk csodálható meg.

Olvass tovább: A stílusról Morvay Nellivel

elofizetes_uj_no_0.png

Fekete Magdolna
Cookies