Mikor a muzsikáról írunk, nem tudjuk kihagyni Korpás Éva koncertszínházát. A koncertszínház két műfajt elegyít: a koncertet és a színházat.

Korpás Éva (Komárom) koncertszínháza azért újdonság, mert valami olyat tesz, ami nem szokványos. Neves népdalénekesünk Szívharang című lemeze anyagát nem csupán elénekli – koncertjét kibővítette. Bábosok és táncosok szerepelnek benne, de elsősorban népdal és modern tánc, majd kígyó, halacskák, madarak (a bábosok igazából ezeket az állatokat mozgatják). S van egy gyönyörű koszorú Éva fején, mely akár a védjegye is lehetne... (Az előadást Dunaszerdahelyen fotózta Cséfalvay Á. András.)

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_1.jpg

Alkalmasint ilyen koszorú illetne meg minden igazi nőt, aki úgy tud a nőiségéről mesélni, hogy azzal másokat tanít, a nézőket pedig gyönyörködteti.

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_7.jpg

Korpás Éva maga mellé vette a lányát, a keresztlányát, három jó hangú tanítványát, s a színpadon megvalósul az, ami a világot jobbá tehetné és előbbre vihetné: a női testvériség. Az idősebb nő tanítja a fiatalabbat, a fiatalabb frissességével segíti és támogatja a tapasztaltabbat.

A kígyó szimbólum, ahogy a madarak is. A kígyó csábít, a madarak az érzelmeket, a halacskák a testiséget jelenítik meg. Műanyaghatásuk van, nem véletlenül: ezzel is a mai korra akarnak utalni...

Éva hűséges nő, aki mikor szeret, akkor egész lelkével szeret, ezért dalaival a szerelem minden arcát és fázisát fel tudja mutatni. Mellette az énekeslányok a női energiát képviselik: erősítik Évát, hogy mesélhessen a női érzésekről. Amikor például arról énekel, hogy megsebezték és egyedül maradt, akkor az énekeslányok támogató körként mögé állnak, hogy legyen ereje felállni és továbbhaladni...

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_5.jpg

Két világ találkozik a színpadon: a népi muzsika az egyik világot, a tánc és a bábok pedig a másik, a 21. századi világot képviselik.

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_10.jpg

„Segítenek bemutatni, hogy a szerelem és hűség mivé lesz a mai, eldobható világban” – mondja az énekesnő. „Mi, szereplők feketében és fehérben vagyunk, de a koszorú a fejemen színes kis virágokból áll, melyek a neonszínű bábukat idézik. A látványra még UV-fénnyel is ráerősítünk. Az előadás egy szerelmi történetet mesél el, a nő szerelmének magaslatait és mélységeit. Szomorú és nagyon vidám részek váltakoznak benne, hol a nőiség mutatkozik meg, hol a férfierő.”

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_8.jpg

S hogy alakult ki a női energiát felerősítő lánykoszorú?

„Az énekeslányok sok-sok évvel ezelőtt kezdtek hozzám énekre járni, illetve a népzenei táborunkban ismertük meg egymást. Mára a saját útjukat járják, én meg szinte a fogadott lányaimként tekintek rájuk, s még egyengetném az életüket...” – meséli az énekesnő. Általában öt lány szerepel a műsorban: Janovszki Csenge, Korpás Réka, Lakatos Lili, Szabó Júlia és Zsoldos Viktória.

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_4.jpg

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_6.jpg

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_3.jpg

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_9.jpg

korpas_eva_szivharang_koncertszinhaz_2.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies