Menjünk el Betlérre, sétáljunk az angolparkban, s meséljünk róla majd az unokáinknak is, mert kevés ilyen csoda akad ma a környezetünkben. A betléri kastély a legépebb állapotban megmaradt magyar kastély, s egyben az egyetlen, amelyiknek szinte teljesen megőrződött a berendezése.

A régi időkben minden főnemesi család arra vágyott, hogy kiemelkedjen a többiek közül, s valami kivételeset hozzon létre. Rangjukat építkezésekkel is igyekeztek kimutatni – ilyen nagyravágyó népek voltak az Andrássyak is Gömörben, akik bizony nem elégedtek meg Krasznahorka várával.

betleri_angolpark_11.jpg
Barokk mintára nyírt bukszussövények övezik Psziché aranyozott szobrát: a görög istennő vállát víz permetezi. Mert Psziché maga volt a nagybetűs szépség és szerelem...

Először ugyanis azt kapták meg dicső vitézkedésükért, s mellé a betléri uradalmat is odacsapta nekik az akkori császár. 1708-ban Andrássy István építette meg a betléri kastély elődjét, egy lovagvárat (amúgy mindegyik Andrássy imádta a tornyos lovagvárakat, s építettek is párat belőlük).

Itt, Gömörben egy jellegtelen erőd helyére épült meg az „első” kastély István gróf utasítására, aki mindjárt át is költözött Betlérre, otthagyva a család ősi fészkét, Krasznahorkát.

betleri_angolpark_10.jpg

Igazi kastéllyá azonban csak az 1880-as évek végén szabta át Manó, a „Vasgróf” (nevét a gömöri vasműveiről kapta).

Manó imádott mindent, ami angol, így betléri kastélyát is angol mintára építtette át vadászkastéllyá, majd lélegzetelállító tárgyakkal, képekkel, trófeákkal hordta tele, és pompás könyvtárat is létesített benne.

betleri_angolpark_1.jpg

A kastély környezetét sem hagyta ki, annak is nagy ívű külsőt álmodott: igazi angolpark lett belőle fényes tisztásokkal, rétekkel, fásított részekkel. A kert szabadon csatlakozik az igazi erdőhöz, így séta közben akár dámvaddal vagy szarvassal is találkozhatunk.

betleri_angolpark_9.jpg

Az angolkertben nem nyírják formára a fákat, az angolkert a természetet utánozza, szinte a természet része – sőt, maga a „táj”.

betleri_angolpark_8.jpg

Úgy néz ki, mintha emberi kéz nem is avatkozott volna bele...

betleri_angolpark_4.jpg

Az angolpark jelmondata nem más, mint: Vissza a természetbe! A kerttervező, Heinrich Nebbien eme elvet követve jól el is engedte a fantáziáját Betléren: az átépített kastély vadászoknak épült, s mindjárt a lépcsőházban egy nagy kép – egy lándzsás, íjas medvevadászat romantikus ábrázolása – fogadta a látogatót...

betleri_angolpark_6.jpg

A látogatót, aki kint sokszor nem is tudta, hogy már az igazi erdőben jár-e, vagy még a kastélyparkban van, hisz a csörgedező patakocska lehetne odébb is, kint az igazi természetben. Csak az emberkéz felhúzta építmények emlékeztették arra, hogy még nem érte el a környező erdőket.

Az angolpark már csak ilyen, ezért is nevezik tájképi kertnek, mert mindig a természetet akarja utánozni – Angliában még falvakat is áttelepítettek a romantikus hatás érdekében.

A betléri angolparkban vannak híres fák is, több egzóta, liliomfa például, 37 méter magas simafenyő, ötszáz éves tiszafa, juharok, vadgesztenyefák, kőrisek... S volt és van itt rotunda, szabadkőműves-csarnok, halastó, mellette kisebb vár, vízesés, mesterséges barlang, nyári lak – minden korszak hozzáadott vagy elvett valamit a parkból és a látványból. Az Andrássyak idejében még állatkert is volt itt, s benne jegesmedve lakott.

betleri_angolpark_5.jpg

A legtöbb embert Psziché aranyozott szobra nyűgözi le, amely egy szökőkút közepén áll a soktornyos kastély előtt, az égbe törő vízsugár szikrázó gyöngyökként csillan meg a vállán...

betleri_angolpark_2.jpg

Ahogy sétálgatunk, a lezúduló víz moraját lassan felváltja az erdő csendje, mert ilyen az angolpark természete, néha szinte erdőnek érezzük. Lusta pontyok fekete hátára emlékezhetünk az árnyas fák alatt, s buzgalmunkban egy őz fejét vélhetjük felfedezni a messzi lombok között...

betleri_angolpark_3.jpg

Műromok, vízesés, jegesmedve barlanggal, tavacska vízililiommal: ilyen volt a betléri angolpark, ahol díszépítmények is megbújtak (mint a Hermész-kút, a pavilonok vagy a műbarlang). Sajnos, ennek a sok szépségnek mára kevés nyoma maradt.

betleri_angolpark_7.jpg

GALÉRIÁNK ITT TEKINTHETŐ MEG

↓↓↓

minden_reggel_ujno.sk.png

–nagyvendégi–
Cookies