Meglepetésszerűen betoppanó rokonok, kéretlen tanácsok, bosszantó megjegyzések. Szituációk, amelyeknek a gondolatába a legtöbb újdonsült szülő beleborzong, de legalább egyszer bele is botlik élete során. Pedig mennyivel könnyebbé tehetnénk az újdonsült anyukák, apukák sorát, ha gyakorolnánk némi tapintatot!

Összeállításunkban ezért tíz íratlan szabályt gyűjtöttük össze, amelyekkel nem árt tisztában lennünk, ha babalátogatóba készülünk.

1. Az első néhány hét a babáé és a mamáé!
Ne rohamozzuk meg azonnal a kórházat, hiszen az anyukának időre van szüksége, hogy kipihenje a szülés fáradalmait. Ezt akkor is tartsuk szem előtt, ha közeli barátok, illetve rokonok vagyunk: a szűk család most nem biztos, hogy mások társaságára vágyik. Ha csak hetekkel később látogatunk, szintén jelezzük előre a szándékunkat, s ne játsszuk el, hogy csak épp a közelben jártunk! Könnyen lehet, hogy a szülők épp egy átvirrasztott éjszakán vannak túl, s aznap a hátuk közepére sem kívánják a vendégeket.

2. Ügyeljünk a higiéniára!
Ne trappoljunk végig a lakáson cipőben, s mielőtt a csecsemőhöz érünk, mindenképp mossunk kezet! Bármennyire is aranyos a csöppség, ne puszilgassuk eszetlenül, hiszen semmi szüksége nincs arra, hogy az immunrendszerét tesztelgessük. Ha kicsit betegnek érezzük magunkat, pedig még a ház tájékát is kerüljük el! Ami nekünk csak egy jelentéktelen megfázásnak tűnhet, az hosszú időre megkeserítheti a család életét.

3. Ne várjuk, hogy terülj-terülj asztalkámmal fogadnak bennünket!
Inkább járunk utána, hogy milyen étellel kedveskedhetnénk a családnak, s lepjük meg őket vele! Jelen helyzetben valószínűleg a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy órákat töltsenek a tűzhely mellett.

4. Ne feledjük: más gyermeke nem a mi gyermekünk!
Ne vegyük fel engedély nélkül a babát, s eszünkbe ne jusson kicsomagolni őt a pólyából! Lehet, hogy már rendelkezünk saját tapasztalattal gyermeknevelés terén, de ez akkor sem jogosít fel bennünket arra, hogy a kicsit kedvünkre tapogassuk, rakosgassuk.

web-bannerek-instagram.jpg

5. Ne hasonlítsuk össze a csecsemőt más babákkal!
Pistike már ennyi idősen szépen tartotta a fejét? Petike sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb baba volt? Tartsuk meg magunknak ezeket a megjegyzéseket, hiszen egyik anya sem vágyik rá, hogy a gyermekét más gyermekekhez hasonlítsák.

6. Tartsuk szem előtt, hogy a babák érzékenyek az illatokra!
Avagy ne húzzunk magunk után hosszú parfümcsíkot, ahogy belibbenünk a lakásba! Ez nemcsak a gyermek nyálkahártyáját irritálja majd, de a szülők is garantáltan falra fognak mászni az otthonukat belengő pacsuliszagtól.

7. Soha ne ébresszünk fel egy alvó babát!
Még tíz percre se! Mindegy, hogy mennyire messziről utaztunk el a látogatás kedvéért: itt most a pici diktál, s az ő bioritmusához kell igazodnunk.

8. Ne fotózzunk!
Főleg ne titokban! Ha mégis készülnek fotók, eszünkbe ne jusson őket a szülők beleegyezése nélkül megosztani a közösségi médiában! A gyermekek interneten való megjelenítése a mai világban különösen érzékeny téma, így hagyjuk meg a szülőknek, ők döntsenek arról, szeretnék-e a világhálón viszontlátni csemetéjüket.

9. Tartózkodjunk a tapintatlan kérdésektől és a kéretlen megjegyzésektől!
Gondolunk itt a „Hány kiló felesleg maradt rajtad?” „Van elég tejed?” „Mikor jön a tesó?” „Amúgy jó baba?”  típusú kérdésekre, és a „Hú, fárasztó éjszakád lehetett, ha ennyire karikás a szemed!” típusú megjegyzésekre.

10. Legyünk diszkrétek!
Ne vágjunk pofákat, ha az anyuka éppen pelenkát cserél vagy szoptat, ugyanakkor azt sem indokolja semmi, hogy nagyítóval vizslassuk ezeket a folyamatokat. Próbáljuk meg kiérezni, hogy egyes helyzetekben hogyan illik viselkedni, s vegyük észre azt is, amikor itt az ideje felállni és hazamenni.

–varga–

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata
Cookies