Október utolsó munkanapján tartják a takarékossági világnapot, mellyel az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állítanak azóta is emléket. Mi közünk nekünk mindehhez?

Pénzből élünk. Abból vesszük a kenyeret, abból fizetjük a számlákat, az új bútorokat, a ruhaneműt, és nem utolsósorban ezt szurkodják a nagymamák az unokáik zsebébe. Ettől leszünk irigyek, nagyravágyóak és álmodozók. S mégis ez az, aminek ha “megfogjuk a végét”, és félreteszünk belőle, kényelmet, jó közérzetet és biztonságot ad.

sporolas_0.jpg

Takarékoskodni azonban nem csak pénzből, hanem számos másból is lehet: áram, víz, élelmiszerek és így tovább. Vegyük csak az élelmiszereket. Minél több árucikk jelenik meg a polcokon, annál több kerül a szemétbe. Nem fogok most az éhező világról és a fekete kontinensről írni, de tény, ami tény: jelenleg rendkívül pazarló világot élünk!

Senkinek nem írhatjuk elő, hogy mit és hogyan csináljon, mennyi pénzt tegyen félre. Ellenben mindenki próbálkozhatna néhány apró trükkel, amellyel jobban odafigyelhetne a környezetére. Nem vásárolna több ételt, mint amennyit megeszik, és nem hagyná égve a lámpát ott, ahol egyáltalán semmi szüksége rá.

Ez nem egy bolygómegmentő segélykiáltás, csak egyszerű dolgok, melyekkel kicsit segíthetünk jelenlegi helyzetünkön. Hiszen valljuk be őszintén, biztos megesett már velünk is, hogy kidobtunk egy tál ételt, vagy vettünk egy olyan ruhadarabot, amire semmi szükségünk nem volt.

Természetesen mind másak vagyunk, és máshogy élünk. Van, aki nem restell kidobni egy száraz kiflit a kukába, míg más egyértelműen félreteszi azt a prézlihez. S van, akinek több a pénze, mégis jobban szórja, mint az, aki feleannyit keres, és többet félre tud tenni. Nem törhetünk pálcát ez ügyben senki felett, mégis elmerenghetünk azon, hogy mi az, amin egy kicsit változtatni tudnánk. Hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe, kevesebb vizet fogyasszunk, és egyre több apró csörögjön a malacperselyünkben.

web-bannerek-instagram.jpg

Mert igenis, jó lenne, ha tudnánk takarékoskodni. Ha nem is minden egyes nap, de legalább néha, csak egy kicsivel tudatosabban, amikor már többször az eszünkbe jut. 

Önnek mit jelent a takarékosság? Pazarló életmódot folytat, vagy ügyel arra, hogy minél kevesebb szükségtelen dolgot vegyen?

Derzsi Bernadett
Cookies