Van néhány alapszabály. Például: karácsonyi ajándékot közvetlenül az ünnepek után kell venni. Repülőjegyet hónapokkal előbb. A mindennapi bevásárlást az interneten kell kezdeni, és az üzletek akciós termékeivel kell befejezni. Jól tesszük azt is, ha gyűjtjük a bónuszokat.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy sose vásároljunk ötletszerűen. Ugyanez vonatkozik a nagyobb beruházásokra és a befektetésekre is. Nem lehet tudni, hogy a kiválasztott alap, ahol elhelyezzük a pénzünket, holnap nem megy-e csődbe. Semmire sincs garancia.

malacpersely.jpg

Sokat megspórolhatunk azzal, ha néha felülvizsgáljuk meglevő szerződéseinket. Harmadik szabály, kétszer pirossal aláhúzva: sose költsünk többet, mint amennyi a bevételünk. Hitelkártyával könnyű fizetni, mert nem érzékeljük a kiadott összeg nagyságát, sőt mínuszba is mehetünk. Drágán fizetünk érte! Sokkal jobb készpénzzel fizetni, mert akkor látjuk, milyen sok bankót (ajaj!) adunk ki. Mindig hagyjunk a számlánkon tartalékot. Sose tudhatjuk, mikor veszítjük el állásunkat. A számlán minden hónapban maradjon legalább akkora összeg, mint amennyi a háromhavi bérünk. Még jobb, ha tízhavi bért tartalékolunk. 

Fő a jó taktika

Az árleszállítások arra csábítanak, hogy olyan holmikat (és szolgáltatásokat) is megvegyünk, amelyekre nincs szükségünk. Csak olyasmit vásároljunk, amire szükségünk van. Nagybevásárlás esetén még otthon szabjuk meg, mennyi pénzt költhetünk el. Ne higgyük el az utazási irodáknak, hogy a first moment üdülések olcsók. Figyeljük a repülőterek ajánlatait, és igyekezzünk elcsípni egy-egy olcsó járatot.

Adunk a gyereknek tíz eurót. Gyorsan elkölti, azt se tudja, mire. Felnőttre vonatkoztatva: ha valamit vásárolni akarunk, tegyünk félre minden hónapban, és csak akkor menjünk a boltba, ha együtt van rá a pénz. Ne hitelkártyával vásároljunk.

Min spórolhatunk?

Legyünk megfontoltak
Valóban szükségünk van egy új autóra? Havi százötven eurót elbír a költségvetésünk, gondoljuk. De számoljunk egy kicsit. Három év alatt ez az összeg ötezer-négyszáz eurót tesz ki. Nem lenne jobb ezen a pénzen felújítani a lakást? 

Az online veszélyei
Interneten könnyű vásárolni. Amilyen gyorsan bekerül a fiktív kosárba az áru, ugyanolyan gyorsan tűnik el a pénz is a bankszámlánkról.

Legyünk önzők
Álljunk meg egy percre, mielőtt befizetnénk gyermekeinket az oxfordi angolkurzusra. Gondolkodjunk. Inkább öregkorunkra tegyük félre azt a pénzt. Ez csúnyán hangzik ugyan, de ha nincs biztosítva az öregkorunk, a gyerekeinket se tudjuk majd támogatni. A helyzet itt is ugyanaz, mint a repülőben: az oxigénmaszkot először a szülő vegye fel, azután adja rá a gyerekére. Mert a felnőtt hamarabb tud segíteni az oxigénhiányos gyereken, mint egy gyerek a szülőn, ha az elveszti az eszméletét. 

hirlevel_web_banner_1_263.jpg

Hasonlítsunk
Ha nagyobb dolgot akarunk vásárolni, hívjuk segítségül az internetet. Az összehasonlító oldalra elég beírni a termék pontos árát, és rögtön kiugrik, hol a legolcsóbb a keresett áru. A második lépés az, hogy keressük meg, mit írnak a vásárlók róla, bár vegyük figyelembe, hogy a vélemények néha átverősek. 

Figyeljük a kiadásainkat
Utánanéztünk már, hogy havonta mennyit költünk élelemre, lakásra, szolgáltatásokra? Írjunk listát a kiadásainkról, és nézzük meg, mi az, amit nélkülözni tudnánk. 

 A függetlenség kellemes dolog
Boldog házasságban él, és közös számlája van a férjével? Mindenkiben él a vágy a függetlenség után. Néha jó lenne ellenőrizetlenül is elkölteni egy kis pénzt. Jól tenné, ha megegyezne a férjével, hogy mind a kettőjüknek legyen külön számlája. Ez nem bizalmatlanság, hanem szabadság. A közös számlában nincs semmi romantika – csak visszalépés az alárendelt szülő-gyerek kapcsolatba. Hát, köszönjük szépen. 

Csak minőségi holmit vegyünk
Tudjuk, hogyan van ez: itt az őszi kiárusítás, öt perc alatt öt vállfa van a kezünkben, és száz euró már ugrott is. Aztán fölfedezünk egy szép, klasszikus szabású ruhát, amilyenre régóta vágyunk. Erre persze nincs árengedmény, és kellene egy újabb százas. Tegye vissza a fogasra az öt vállfát!

A kiárusításon vett pólók két mosás után színüket vesztik, a minőségi ruha azonban évekig szolgál. 

Becsüljük meg a régi holmikat
Megszoktuk a régi pénztárcánkat, fotelunkat, kabátunkat, de elromlott rajta a kapocs, kirojtozódott a karfa, tönkrement a cipzár? Ne menjünk újat venni a boltba, hanem vigyük el a javítóba, kárpitoshoz. 

Romantikus vacsora vagy drága ajándék?
Jön a névnap, születésnap. A legtöbb férfi jobban örül egy kellemes vacsorának, mint egy drága karórának. Mert a karóra elromolhat, elveszhet, vagy talán nem is tetszik neki, egy kellemes hangulatú estét azonban soha nem felejt el. A kedves emlékek örökre megmaradnak. 

A kis dolgoknak is örülünk
A pszichológusok tudják, hogy az ember jobban tud örülni egy manikűrnek vagy egy szelet tortának, mint a méregdrága mézes masszázsnak. Kis dolgokkal sokkal gyakrabban megajándékozhatjuk magunkat, mint nagyokkal.

Varga Klára
Cookies