„Törököt fogtam, nem enged el” – mondjuk viccelődve, ha egy legyőzöttnek, befejezettnek tűnő dologtól nem tudunk szabadulni. Nos, napjaink ilyen „törökje” a COVID-19 világjárvány.

Újságjaink címoldalain, a tévé, rádió híreiben még mindig első helyen szerepelnek a világjárvány aktuális állapotáról szóló, nem éppen optimista hírek. A borúlátók még meg is tetézik a fertőzöttek még mindig emelkedő számáról szóló híreket azzal, hogy valószínűleg már megérkezett a világjárvány második hulláma.

orvosi-tanacsok-indito_2.jpg

A még pesszimistábbak szerint a második hullám még súlyosabb lehet, hiszen az ősz és a tél a menetrendszerűen megérkező influenza ideje is. S ha két ilyen nagyon fertőző vírus egyszerre támadja meg az embert, immunrendszer „legyen a talpán”, amely meg tud birkózni mindkét nyavalyával. Az egészségügy szakszerűen készül az újabb támadásra, felhasználva az első hullámban szerzett tapasztalatokat. De mit tehet a laikus? A már meglévő szájmaszk mellé szerezzen be a kórházakban, rendelőkben használt fertőtlenítő (dezinficiens) szert? Milyen védőeszköze legyen készenlétben otthon? Nos, e kérdésekre adott választ a Nagyszombati Egyetemi Kórház higiénikusa-epidemiológusa a „Revue medicíny” szaklap „Náš pacient” c. mellékletében.

A szakember szerint nincs szükség semmilyen, az egészségügyi intézményekben használatos agresszív, ráadásul drága fertőtlenítőszer beszerzésére. A háztartási fertőtlenítésre tökéletesen elég az eddig használt konyhai tisztítószer (pl. Jar). A kezek fertőtlenítésére elég alapos megmosásuk folyékony szappannal. Megszárításuk történhet egyszer használatos papírtörlővel vagy a hagyományos textiltörülközővel. Ajánlatos, hogy minden családtagnak saját törülközője legyen, melyet rendszeresen kimosunk legalább 60 fokos vízben. Hasznos véleményt fogalmaz meg a szakember a gumikesztyűkkel kapcsolatban. A mindennapi tevékenység, pl. bevásárlás során, utazáskor nincs szükség gumikesztyűre! Ha mégis gumikesztyűt használunk, pl. piacon, ez mindig egyszer használatos legyen. Használat után a kesztyűt kifordítva dobjuk a szemétkosárba. Sose fertőtlenítsük a gumikesztyűt, mert a fertőtlenítőszer apró lyukakat nyit a kesztyű felületén.

Tudatosítanunk kell azt is, hogy a különféle kórokozók sokkal gyorsabban telepednek meg a kesztyű felületén, mint a kesztyű nélküli bőrön. Ezért minél gyorsabban szabaduljunk meg a kesztyűtől, és a kesztyűlevétel után kezünket azonnal, alaposan mossuk meg. Természetesen, érvényben lesznek az első hullám idején ajánlott tanácsok a maszkviselést, illetve a távolságtartást illetően.

S talán indokolt lesz a már ismert „maradj otthon!” tanács is, főleg azok számára, akik ezt meg is tehetik (nyugdíjasok, gyerekek). Védőoltás a koronavírus ellen egyhamar valószínűleg még nem lesz. Lesz azonban – mint minden ősszel – védőoltás az influenza ellen. Mindenképpen ajánlatos élni ezzel a lehetőséggel, hiszen így a két fenyegető veszély – a COVID-19 és az influenza – közül legalább az egyik ellen védettséget nyerhetünk. Az influenza elleni védőoltás ugyanis ingyenes, és érdemes minél korábban beadatni, hogy a koronavírus második hulláma megérkeztekor már legalább az influenza ellen védettek legyünk.

hirlevel_web_banner_2_9.jpg

Dr. Kiss László