Nem mindenki tud szoptatni... Vagy nem akar? Széles a meder, de keskeny a palló, a tejfanatikusok farkasszemet néznek azokkal, akik a tápszer után nyúlnak. Egy szoptatási tanácsadót kértünk meg, hogy adjon tanácsot a gyönyörű szép Anitának, akinek nem ment a mellre tevés.

Hamar kiderül, mi a bibi, lesz is a riportban nagy meglepetés, de hajbakapás nem. Sidó Anita (Dunaszerdahely, 23) kislánya ugyanolyan szép, mint az anyuka. Nem szopik, pedig Anita nagyon rajta van, de a baba szájából kifordul a melle... Ilyen esetben mi a teendő? Hogyan szoptasson az, aki nem tud szoptatni, de szeretne?

szoptatashoz_indito_ill-01.jpg
Az anyukák a szoptatással tanulnak szoptatni, és a babák a szopizással tanulnak szopizni!

Štefkovič Patasi Ági (Dunaszerdahely) szoptatási tanácsadót kértük meg, segítsen Anitának. Ági egyébként pszichológus. Szaktudása segíti az anyukákkal való munkáját. Az anyukák nagyon bíznak benne, ezért fordultunk mi is hozzá. Anita a találkozóra kislányával, a hathetes Elizabettel érkezik. A kis szépség békésen végigszunyókálta az egész beszélgetést. Mit sem sejtett arról, hogy az ő anyatejes táplálása az apropó, aminek okán összegyűltünk. Ági elhivatott, azért lett szoptatási szakember, hogy segítsen. Először csendben meghallgatja Anita beszámolóját, utána jöhet az ő asztala: a tanácsadás.

Anita: – Szülés után pár nappal belövellt a mellem, megindult a tejtermelés. A kórházban mellkalapot ajánlottak a nővérkék, mivel befelé forduló mellbimbóm van. Ám csak nem ment, se nekem se Elizabetnek. Hamar belefáradt a munkába, majd elaludt a mellemen. Nem volt más választásom, lefejtem a tejem, beletöltöttem egy cumisüvegbe, majd abból megetettem Elizabetet. Sokat vesztett a súlyából, ezért kiegészítésképp tápot is kapott.

– Otthon is folytattad ezt az anyatej-táp kombinációt?

– Nem, Elizabet egy hétig csak anyatejes baba volt. A mellemet továbbra sem vette el, nyűgös volt rajta, türelmetlen. A tejem napról-napra csökkent, Elizabet étvágya pedig ezzel párhuzamosan nőtt. Most 10-15 ml anyatejet sikerül kifejni, de ez már nem elég neki, ezért áttértünk a tápra. Tovább fejek, mert még van tejem, de a lefejt tejet már nem adom neki. Nagyon rákapott a tápra.

– A gyermekorvos mit ajánlott?

– Az első kontrollon hatalmas meglepetés ért: kiderült, hogy Elizabetnek lenőtt a nyelve, melyet rögtön oldani kell. És mi erről még csak nem is tudtunk! A doktornő is meglepődött, hogy a kórházban nem szóltak. Tanácsára felkerestük a szakorvost, aki türelemre intett. Várjunk a nyelv felvágásával 3 hónapos korig. Úgyhogy most várunk... Szóval, szeretném a kislányomat szoptatni, az egyik ismerős tanácsára vettem egy kapszulát. Attól majd beindul a tejtermelés, azzal biztattak.

– A környezetedben tudott valaki tanácsot adni? Nem akartál szoptatási tanácsadót felkeresni? A közösségi hálón működik egy helyi, szoptatást támogató csoport...

– Sokat segített volna, ha a kórházban felvilágosít valaki erről. Tudom, a nővérkék elfoglaltak. Ám nekem ez az első terhességem, még tapasztalatlan vagyok. Őszintén szólva, nem is tudtam, hogy a környékünkön van szoptatási tanácsadás. Közösségi hálóra pedig egy pici baba mellett ritkán jutok fel, nem figyeltem fel a csoport működésére.

anita.jpg
Sidó Anita, és kislánya a hathetes Elizabet. Kiderült, hogy a kicsinek nyelvfékje van.

A tanácsadás

– Ági, te mint szoptatási tanácsadó, mit szólsz a helyzethez?

– Sok minden elhangzott, ami a szoptatási nehézségeket illeti. Úgy gondolom, az első körben a legfontosabb, hogy a várandós kismama járjon szülés előtti felkészítésre. Bár ha élesben kell majd alkalmazni az ott szerzett ismereteket, tudjuk, nem fog mindenre emlékezni. Viszont egy vizsgára is úgy indulunk, hogy ha nem is tudunk mindent, azért van miből meríteni, mert már ezt-azt megtanultunk.

– Te is tartasz szülés előtti felkészítőket?

– Igen. Igyekszem a tapasztalataimat és a megszerzett tudásomat átadni. Jómagam is szoptató anyuka vagyok. A kórházban sokszor idő- és kapacitáshiány van. Pedig nem jó, ha az anyuka negatív élménnyel indul haza (nem megy neki a szoptatás), mert otthon majd egyedül kell mindennel megbirkóznia. Ott lehet nagyon elindulni a lejtőn. Ilyenkor jó, ha rögtön, még aznap, mikor hazaérkezik a babával, át tudok menni hozzá, hogy motiváljam, segítsem. Néha apróságon múlik a siker. Nagyon hiszek a támogató környezet erejében.

– Mit tudnál Anitának tanácsolni?

– Sokszor épp a lenőtt nyelv miatt alakulnak ki szoptatási problémák. A szopizás úgy történik, hogy a szájpadlás és a nyelv hullámzó mozdulatokat végez, és ezáltal préseli ki a tejet a mellből. Ha ez a nyelv – mint Anita kislánya esetében is –, nagyon le van tapadva, akkor nincs meg a flexibilitása, mivel a hártya tartja. Ez később a beszédben például az L, R hangok kiejtésénél problémát okozhat. Az első tanácsom: még véletlenül sem szabad várni három hónapot! A lenőtt nyelvet azonnal oldani kell, fel kell vágatni. (Innen a szólás is: a szemtelen kölyöknek jól felvágták a nyelvét.)

– A befelé forduló mellbimbón hogyan tudunk segíteni?

– Anitának nincs befelé forduló mellbimbója! Az másképp néz ki. A helyes mellre tapadás egyébként is a melludvarra történik, nem a bimbóra. Minél nagyobbra nyitja a baba a száját, annál nagyobb részt vesz be az udvarból. Ebből kifolyólag teljesen mindegy, hogy a bimbónak kocka, csillag vagy pötty formája van. A baba az udvarra tapadva végzi a szopizó mozdulatait.

Elizabetnek lenőtt a nyelve... Innen a szólás is: a szemtelen kölyöknek jól felvágták a nyelvét!

– Anita dús keblekkel rendelkezik. Mennyire nehéz ilyen esetben a babának szopizni?

– Igen, neki nagy mellei vannak, a babáknak pedig általában pici a szájuk, de ez a tény magában semmit sem jelent. A kisbaba azon a mellen tanul meg szopizni, amit kap. Ő nem tudja, hogy létezik négymilliárd másik mell a világon. Az sem érdekli, hogy az a mell pici, közepes vagy nagy. Az anyukák a szoptatással tanulnak szoptatni, és a babák a szopizással tanulnak szopizni. Nyilván az első hetek arról szólnak, hogy tanul az anyuka és a baba is. Tanulja a technikát, kiválasztja a neki megfelelő pozíciót, rájön, hogyan tartsa a babát. Minél több akadályt helyezünk a szoptatás útjába, annál jobban meggátoljuk ezt a természetes folyamatot.

– Mik azok az akadályok?

– Az első a fejés. Egy jól működő szoptatásban nincs helye a fejésnek. A szoptatás érzésekre működik: megpillantom a kisbabámat, megérzem az illatát, összeér a bőrünk, felszabadul az oxitocin. Ezt egy gép nem tudja imitálni. Az, hogy valaki mennyit fej ki, és a baba mennyit szív ki, nem egyenlő. A kisbaba a legjobb fejőgép a világon. Sok szoptató nő nem is tud fejni, mert a tejleadó reflexe nem működik a gép mechanikus nyomására, csak a babáéra. Ahogy rácuppan a mellre, kortyol, mosolyog... Beindul a tejleadó reflex és jön a tej.

– Fejésen kívül milyen akadályokról beszélhetünk még?

– A mellkalap használatát nem tartom jó ötletnek. Az egy műanyag, ami nem stimulálja kellőképp a mellet, és hosszú távon előfordulhat, hogy nem fog annyi tej termelődni. Az a jó, amikor a baba a szájával adja a stimulációt. A következő: a cumisüveg. A cumisüvegen a kisbaba egész másfajta mozgást végez, O alakot formál a szájával. A mellen hullámzó mozdulatot végez a szájával. Ha ezt a kettőt (cumisüveg és mell) együtt kapja a baba, sajnos egy idő után cumizavarossá válik. Ugyanez a helyzet a cumival, hál istennek egyre több fogorvos, logopédus is ellenzi a használatát. Nagyon sok sikeres szoptatást pont a cumi tesz tönkre.

agi_szoptatas.jpg
Štefkovič Patasi Ági mindkét gyermekét szoptatta, sőt, még mindig szoptat, bőven van tapasztalata

– Nagymamák kedvenc kérdése, amivel szinte minden szoptató anyuka szembesül: kap-e teát a baba?

– A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 6 hónapos korig a kisbabának semmilyen más folyadékra nincs szüksége, csak az anyatejre. Se vízre, se teára, mert az anyatej 86%-a víz!

– Mennyi ideig szoptassunk? Határozzuk meg: 10 perc az egyik mellen, 10 perc a másik mellen? Sokan arra panaszkodnak, a baba kirágja a mellüket.

– Ha ki van rágva a mell, vagy ha kisebesedett, az első és legfontosabb lépés, hogy megnézzük a pici nyelvét. Lenőtt nyelvvel nagy sebeket lehet csinálni, mivel a baba próbálkozik, s ezzel kidörzsöli a mellet. Sosem szabad hagyni, hogy rágcsálja a bimbót! Nagyon fontos, hogy helyes legyen a technika, nagyra nyissa a száját, mélyen helyezkedjen a mell a baba szájában. Ha helyesen rajta van, akkor nem szabad, hogy kirágja a mellet. A szoptatás időtartamát illetően vannak babák, akik gyorsan végeznek, de vannak olyanok is, akiknek több időre van szükségük. S mindamellett ne felejtsük el: a babák nemcsak evés miatt kérik magukat a mellre, hanem szomjoltás, altatás szempontjából is. Vagy épp csak fizikai kontaktusra vágynak az anyával, biztonságot keresnek, fájdalmat csillapítanak, és a többi.

– Van, aki azt mondja: 40 percig is szoptat. Ez nekem nagyon soknak tűnik!

– A 40 percet nem úgy kell elképzelni, hogy az végig aktív szoptatás. Figyelembe kell venni a baba habitusát. Én is tapasztaltam már, hogy vannak „vámpírgyerekek,” akik nagyon aktívak, és 10 perc alatt eltelnek. Ám vannak a „nyammogók” is, akiknek több időre van szükségük. Nyilván most a kezdeti stádiumról beszélünk, de a tempó sokat változik az idő múlásával. Egy kéthetes baba lassúbb, fáradékonyabb. Egyébként tipikus jelenség a lenőtt nyelvű babáknál, hogy aluszékonyak. A nagy fizikai munkában annyira elfáradnak, hogy bealszanak.

– Jaj, nem elég a tejem, vizes a tejem! Hányszor hallottad ezt?

– Úgy gondolom, ha a mell megkapja a kellő stimulációt, amire szüksége van ahhoz, hogy tejet termeljen, akkor folyamatosan termel. Állandó kommunikáció van az agy és a mell között. Mellünk érzi az ingert, s figyelmezteti az agyat: Van itt valaki, aki éhes! Viszont ha van egy cumi, cumisüveg, mellkalap, akkor ezzel bezavarhatunk. A súlygyarapodás stagnálása és a bizonyítottan elégtelen tápanyagbevitel lehet indok tápszerrel vagy donortejjel való kiegészítésre – ám ennek meghatározása gyermekorvosi kompetencia. Erre az esetre pedig szoptatásbarát eszközök használatát javasoljuk. Tény, ha nincs meg a kellő inger, nem termelődik olyan folyamatosan a tej. A tej se mindig egyforma mennyiségű, kicsit ingadozik. Nyilván a szülés után a legmagasabb, aztán ez hullámzóvá válik. Ha megvan a kellő stimuláció, és megvan a kellő támogató környezet, illetve nincsenek olyan tényezők, melyek ennek ellentmondanak (cumi, cumisüveg, mellkalap), akkor az a tej mindig ott lesz. Mindig tökéletes hőmérsékletű, tökéletes összetételű. Nincs olyan, hogy vizes tej! A szervezetünk úgy állítja össze a tejet, hogy az a legtökéletesebb legyen a baba számára.

szoptatasi_poziciok-01.jpg

– Anita esetében, aki jelenleg tápozik, még visszafordítható a folyamat?

– Ilyenkor, amikor a kisbaba 100 százalékban tápszert kap, nyilván nem azt fogom neki tanácsolni, hogy mától nincs tápszer. Vannak olyan szoptatásbarát eszközök, amelyekkel a kisbabát visszavezethetjük, megismertethetjük a szopizással. Még nincs elkésve.

– Meddig lehet visszatérni tápról az anyatejes szoptatásra?

– Függ attól, a baba hogyan reagál a változásokra, az anyuka hogyan fogadja az új instrukciókat, tudja-e azokat alkalmazni. Úgy gondolom, hogy a nők nagy százaléka szeretne szoptatni, ám nagy az elbizonytalanodás. Sok a téves információ, ilyen a „vizes tejem van” is.

– Sok anyuka első gyerekét nem tudta szoptatni, a másikat már igen. Szerinted ez mitől függ?

– Ilyenkor van egy kis bizonyítási vágy, ami pozitívan befolyásolja a szoptatást. Vagy a legtöbbször az anyuka csak hozzájutott a kellő információkhoz. Néha ennyin múlik!

– Régen azért egy friss anyuka tudott kihez tanácsért fordulni, kijártak a védőnők...

– Annak idején a nagycsaládokban, mikor az újdonsült anyuka hazament a szülés után (vagy, ugye, eleve otthon szült), ott volt az anyukája, lánytestvére, keresztanyukája... Mindig volt a környezetében valaki, aki szoptatott. Az anyuka nem volt izolálva. Manapság anyuka hazajön a kórházból, az apuka dolgozik, a nagyszülők dolgoznak. Hiányzik az ősi tudás, ami régen az asszonyokban megvolt, mikor együtt volt mindenki. A tudás régen nőről nőre szállt. A modern világ ezt a fajta természetességet kiölte az előző generációból (tisztelet a kivételnek). Berobbant a tápszer, a cumisüveg, a teáztatás. Ezek mind ellene mennek a szoptatásnak. Az igazi tudáshoz még hátrébb kell nyúlnunk, a dédmamáinkon is túlra. Igen, ott is voltak olyanok, akik nem tudtak szoptatni, de akkor még léteztek szoptatós dajkák, voltak tejtestvérek.

– Mi a tendencia most?

– A statisztikák szerint a kórházból hazaengedett nők 90 százaléka teljesen vagy nagy részben szoptatott babát visz haza. Mikor elérik a rizikós három hónapot, a szám a felére csökken.

Az anyukák a szoptatással tanulnak szoptatni, és a babák a szopizással tanulnak szopizni. Nyilván az első hetek arról szólnak, hogy tanul az anyuka és a baba is. Tanulja a technikát, kiválasztja a neki megfelelő pozíciót, rájön, hogyan tartsa a babát.

– Téged mi vett rá, hogy szoptatási tanácsadó legyél?

– Szívügyemként tekintettem a témára. Nem utolsósorban a nővérem miatt, aki gyermekorvos, és nagyon szoptatásbarát. Ő és a családom ösztönzött, illetve az elsőszülött fiam, aki egy nagyon sírós, nyűgös baba volt. Elkezdtem olvasgatni a szlovák Mamila oldalát, illetve a magyar La Leche Liga oldalát. 2016 óta vagyok a Mamila hivatalos szoptatási tanácsadója. A szakmai hátteret maga Jack Newman kanadai gyermekorvos biztosítja számunkra, ő világviszonylatban a szoptatás zászlóvivője! Az itteni szakmai csapatunk pedig javarészt orvosokból, gyógyszerészekből, pszichológusokból áll. Kár lenne tagadni, vannak nekem is sikertelenségeim, nem tudtam mindenkinek segíteni. Ezeken a történeteken sokáig rágódom.

– Mi a véleményed, joga van a nőnek azt mondani, hogy nem akar szoptatni?

– Saját testéhez mindenkinek joga van. Ha valaki nem szeretne szoptatni, az is egy döntés, tiszteletben tartom. Én azoknak igyekszem segíteni, akik megkeresnek.

– A 6. hónap után mivel kezdje az anyuka a hozzátáplálást?

– Saját tapasztalatom az, hogy törekedjünk a szezonalitásra. Ha épp a sütőtöknek, édesburgonyának van a szezonja, azt adjunk. Emellett figyeljünk, milyen régióban élünk, milyen földrajzi körülmények között. Nagyon sok táblázat az avokádóval kezdi a hozzátáplálást, ami nem a mi térségünkből való.

– Végezetül mi az, amit minden anyukának üzennél?

– Mikor tanácsadáson vagyok, nagyon sokszor elhangzik a kérdés: mikor tornázhatok, diétázhatok? A szoptatás egy normális fiziológiai állapot. Nyugodtan lehet mellette sportolni. Az egészséges, változatos táplálkozásra kell csupán törekedni. Ugyanúgy lehet mellette hajat, körmöt festeni.

– Személyes üzeneted Anitának?

– Semmivel sincs elkésve, minden esélye megvan rá, hogy a babája még sokáig anyatejet kapjon. A lefejt anyatejet pedig mindenképp adja a picinek! Hisz annyival több anyatejet, s annál kevesebb tápszert kap. Az anyatej a legfőbb jó, amit az újszülöttnek adhatunk.

Sallay Erika

 

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: Szoptató Madonna

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies