Képzeljünk el egy tengeri teknőst, ahogy lazán úszik a vízben. Úgy néz ki, mint akit semmi sem érdekel, csak létezik az óceánok és tengerek végtelen kékségében...

Terry, a teknős lazának tűnik, holott születése pillanatától kezdve az életéért küzd. Még le sem pottyant a tojáshéj a fenekéről, a madarak máris ebédnek szánták. Terry túlélte, mert ügyes volt, és fürgén tovaúszott a biztonságot jelentő hullámokban. Attól persze még a jövőben felfalhatja egy cápa, de bízzunk a szép jövőben!

terry-kezdo.jpg

Terrynek eddigi életében csak mázlija volt: nem tekeredett a fejére egy műanyag szatyor a tenger kék vizében, nem falta be a cápa, és egyik ragadozó madár se találta elég gusztusosnak. Szóval Terry megúszta a kifogást és a kihalászást. Mert a halászok sem jártak arrafelé, így Terry fejét nem locsolták le a levesteknősök mellé passzoló édes-savanyú szósszal. Szépen, nyugisan fel tudott cseperedni, és maga se gondolta volna, de a végén a The Comedy Wildlife Photography Awards 2020-as rendhagyó online díjátadóján a róla szóló kép lett a nyertes.

Terry, a nyertes!

Idén hatodik éve rendezték meg ezt a felhőtlenül vidám, ugyanakkor figyelemfelkeltő fotópályázatot. A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld faunájának sérülékenységére, a sokszínű állatvilágra, valamint arra, hogy igenis osztoznunk kell velük a Földön.

Érdemes végignézni az előző évek képeit is, garantált jókedv lesz a vége. Szükségünk van erre a jókedvre, hiszen nyakunkon a járvány – ráadásul mostanában az időjárás se fényes. Szó szerint. Ebből a minden szempontból ködös időszakból rángathatnak ki pár percre ezek a bolondosan viselkedő állatok.

A kiállított fotókon az állatok nevetségesen emberi dolgokat művelnek. Például a papagájhal olyan bájosan mosolyog, mint egy szituációs komédia jólelkű, ám kissé butuska főszereplője. Aztán ott van a kis prérikutya, amelyik úgy fest, mintha éppen szívszerelmének szerenádozna – de a mosómedve sem kutya (haha), hiszen csak a lába meg a farka lóg ki egy odúból. 

A vicces fényképek a vadon élő állatok viselkedésében tetten ért emberi mozzanatokat mutatják be. Ilyeneket nagyjából azokon a videókon láthatunk, amelyekben részeg emberek keresik létezésük értelmét (általában négykézláb).

hirlevel_web_banner_1_72.jpg

A levesteknős Terry úgy néz ki a nyertes fotón, mint akit egyáltalán nem nyűgöz le a nagyérdemű társaság, amelyikben helyet kapott. A kép pontos címe: Terry, the Turtle flipping the bird. A képet Mark Fitzpatrick készítette a Nagy-korallzátonynál. Elmondása szerint együtt úszott a teknőssel, és az egyszer csak bemutatott neki.

Én azt gondolom, hogy ezzel a kétes gesztussal nemcsak Marknak, de az egész emberiségnek is üzenni akart valamit...

Király Anikó
Cookies