Egy alma minden este, fogselyem nélkül nem megy, a fogkrém legyen extraerős... Mi az igazság?

1. számú tévhit:  
Két perc elegendő Egyáltalán nem elegendő! Kifejezetten kevés. A fogorvosok minimum három percet ajánlanak. Az időméréshez nem föltétlenül szükséges az óra, inkább játsszuk le kedvenc zeneszámunkat, egy dal ugyanis körülbelül háromperces. A fogmosás helyes menete: kezdjük a sikálást a fogak belső oldalán. A jobbkezesek a jobb alsó oldalon, ezután következzen a bal alsó belső oldal – a balkezesek esetében fordítva. A mosás folytatódjon a felső belső oldalon ugyanilyen sorrendben, majd következhetnek a fogak külső oldalai. A fogkefét 45 fokos szögben illesszük az ínyhez, és apró mozdulatokkal dörzsöljük a fogakat az ínytől lefelé és vissza. A fölső és alsó metszőfogakra merőlegesen helyezzük rá a fogkefét. A zápfogak rágófelületén elölről hátra ide-oda mozgassuk a fogkefét. A mosás finoman történjen, a fogakat és az ínyt nem szabad erősen dörzsölni.
 
2. számú tévhit:
Minden evés után fogat kell mosni El is koptatnánk a fogainkat rendesen! Naponta kétszer, reggel és este elég fogat mosni. Az esti fogmosás után már ne együnk, ne igyunk, csak esetleg tiszta vizet. Hatalmas tévedés, hogy az almaevés jót tesz a fogaknak. Az alma cukrosan savanykás, az alma leve a fogszuvasodás melegágya. Harmadik fogmosást akkor iktathatunk be, ha édességet, mondjuk, süteményt vagy csokoládét fogyasztottunk. A cukor ugyanis a fogzománc legnagyobb ellensége, mert rátapad a fogra. Ha nincs kéznél a fogkefénk, rágjunk cukormentes rágógumit, mert visszaállítja a szájüreg normális pH-értékét. 
 
3. számú tévhit:
Legjobb az elektromos fogkefe A fogorvosok csak nevetnek ezen a hiedelmen. A legjobb a lágy, sőt extralágy, kis fejű fogkefe, olyasféle, mint a gyerekfogkefék, mert ezek tudnak behatolni a legkisebb résekbe, legeldugottabb sarkakba is, és kímélik az ínyt. A jó fogkefe csak patikában vagy speciális boltokban kapható! 
web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg
 
4. számú tévhit:
A legjobb a mentoltartalmú fogkrém Fogkrémvásárláskor ne az ízesítést nézzük, hanem azt, hogy mennyi a krémben a fluorid. A nagyobb mennyiségű fluorid egyharmadával csökkenti a szuvasodás veszélyét. Néhány órára megemeli a fluor mennyiségét a foglepedékben, ezáltal megakadályozza, hogy a plakk rátapadjon a fogzománcra. Olyan fogpasztát kell használni, amelynek fluortartalma 1000 és 1500 milliomodrész. Akinek gyorsan romlanak a fogai, a fogpasztát illetően kérjen tanácsot a fogorvostól. Fogszuvasodás ellen legjobban az Elmex nevű fogpaszta vált be. Akinek gyakran vérzik az ínye, próbálja ki a Parodontax fogkrémet.
 
5. számú tévhit:
Elég a fogkefe Nem elég. Ha a szuvasodás a fogközökben jelenik meg, vásároljunk fogközkefét, amelyik a fogak közötti részeket is ki tudja tisztítani. Az egyszerű fogkefék ugyanis nem jutnak el a fogak közötti keskeny résekbe, redőkbe. A fogközkefe nagyságát illetően kérjük ki a fogorvos vagy a szájhigiénikus tanácsát, vagy vegyük meg az egész fogtisztító csomagot, amelyben különböző nagyságú kefék találhatók. Ez esetben az összeset kipróbálhatjuk, és megtapasztalhatjuk, melyikkel tudjuk alaposan kitisztítani a problémás helyeket.
 
6. számú tévhit:
Az illatos lehelet a fogtisztítástól függ
Vannak esetek, amikor a fogmosás és a szájüreg tisztán tartása nem elég. A szájszag oka gyakran az, hogy az illetőnek emésztési problémái vannak. Vagy nem iszik elég folyadékot. Ahhoz ugyanis, hogy elég nyál legyen a szánkban, vízre van szükségünk. A nyál a szájüreg természetes fertőtlenítője. 
 
7. számú tévhit:
A fehér fog egészséges
Jó is volna! Az egészséges fogak sárgás vagy szürkés árnyalatúak is lehetnek. Fogaink színét örököljük. A fog színe egyáltalán nem utal arra, hogy a fogaink egészségesek-e, vagy betegek. A fogak a korral együtt sárgulnak és szürkülnek. Vigyázni kell a fogfehérítéssel is. Minden fehérítés beavatkozást jelent a fogzománc szerkezetébe. Ha ki akarjuk fehéríttetni a fogainkat, akkor nagyon tapasztalt, kíméletes módszerekkel dolgozó fogorvost válasszunk. Lehet, hogy elegendő a szemfog kifehérítése (ez mindig sötétebb színű, mint a többi): optikailag csodát művel. 
 
8. számú tévhit:
Minden fogorvos egyforma
Ez a legveszélyesebb tévhit. Ahogy különbség van egy Rembrandt-festmény és saját mázolmányunk között, úgy nagy különbség van fogorvos és fogorvos között. Miről ismerjük fel Rembrandtot? Hogy kíméletes, mozdulatai finomak, a belépő felmérő vizsgálat alkalmával teljes állkapocsröntgent készít a fogközökkel együtt, a preventív vizsgálat alkalmával nemcsak azt ellenőrzi, amit ellenőriznie kell, hanem eltávolítja a fogkövet is. Nem erőlteti rá a páciensre (hacsak kifejezetten nem kéri) a fehér fogtömést az őrlőfogba, mert oda az amalgámtömés a legjobb. Mindent csak javasol, és nem erőltet, és minden beavatkozásnak közli a végleges árát. Érzéstelenítő injekciót ad, akár fogfúráshoz is, ha a beteg fél, de előtte megkérdezi, nem allergiás-e, vagy nem beteg-e a szíve. Nem mondja szemrehányóan, hogy a páciens rossz technikával mossa a fogait, hanem szájhigiénikus szakembert ajánl, aki megtanítja vele a helyes eljárást. Ha a beteg fogfehérítést kér, ismerteti az összes kockázatot (teszi ezt annak ellenére, hogy neki a fogfehérítés jó üzlet). És így tovább. Egy Rembrandthoz, szó, mi szó, szívesen jár az ember. 

–varga–

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg