Ha nincs tinédzserkorú gyereked, akkor nagy valószínűséggel még sosem hallottál a TikTokról. Vajon mi lehet ez az újabb őrület, ami ennyire hódít a fiatalok körében?

Több mint 950 millió felhasználója van szerte a világon, és ez a szám napról napra növekszik. A fiataloknak mért nem elég a Facebook vagy az Instagram? Miben más a TikTok? 

tiktok-kezdo_0.jpg

Mi is az a TikTok?

A TikTok egy mobilalkalmazás, amelyet körülbelül két éve hoztak létre Kínában. A célközönség leginkább a fiatal generáció. Ez egy olyan alkalmazás, ami 15 másodperces videók létrehozására ad lehetőséget, és ezek megosztására a világhalón. A TikTok egyik legnagyobb sikere a pillanatnyiságában rejlik, abban a 15 másodpercben. Mivel a mai fiatalok figyelme könnyen lankad, így ha sokáig tart valami, akkor már nem is érdekli őket. Köztudomású, hogy egy mai zsenge tizenéves képtelen lenne egy 80-as évekbeli filmet végignézni, hiszen neki az már túl lassú. A tinik világa minden szempontból sokkal gyorsabb. Mindent rögtön megkapnak az interneten, s ha valami nem tetszik, már mennek is tovább.

Ez nem azt jelenti, hogy az ő fiatalságuk rosszabb, mint nekünk volt, egyszerűen csak más. Míg régebben néhány év korkülönbség nem jelentett semmit, addig ma már néhány esztendő is fényévnyi távolságot jelenthet két korosztály között.

Tátogás

A TikTokra eleinte az volt a jellemző, hogy a felhasználók zenékre, szövegekre tátogtak, de ma már egyre kreatívabb videókat készítenek. Ezekhez a „tátogásokhoz” zenéket, különböző effektusokat, hashtageket társítanak. Van követési funkció is, és látható az egyes videók nézettsége. Természetesen itt sem hiányozhatnak a lájkok, hiszen e funkció nélkül ma már semmilyen közösségi platform nem létezhet. Gyakran különböző kihívások (challengek) tarolnak végig a TikTokon, és mindenkit lázba hoznak. 

web-bannerek-instagram.jpg

Érezd jól magad

Az applikáció hivatalos leírása így szól: „A TikTok az idődnek az a része, amikor nem kell jól viselkedned.” És mennyire igaza van, hisz a fiataloknak már teljesen elegük van az Instagram hamis világából. Minden, amit ott látnak, az egy nagy hazugság. Megelégelték ezt az állandó megtévesztést a „tökéletes” kapcsolatokról, a „tökéletes” barátságokról, a „tökéletes” kirándulásokról, és még sorolhatnám… A TikTok lényege, hogy kilépj a komfortzónádból, és hülyét csinálj magadból – ezért senki nem fog beszólni. Egyszerűen érezd jól magad.

Ha nem vagy tini, nem készítesz videókat, csak szimplán unatkozol, nyugodtan töltsd le az alkalmazást, és hidd el, nagyon jól elszórakoztatják az embert a kreatívabbnál kreatívabb videók. Mindössze annyit kell tenned, hogy görgetsz és görgetsz, mígnem azt veszed észre, hogy elzsibbadt a hüvelykujjad.

Néma Dorottya
Cookies