Komoly szív- és érrendszeri betegségek veszélyeztetik a túlsúlyos gyermekeket. Hova tovább, egyre több óvodás gyermek küzd már súlyfelesleggel. „Kevesebbet mozognak, és sokkal többet ülnek otthon a tévé és a számítógép előtt” – hangoztatják a szakemberek, akik arra próbálják meg felhívni a szülők figyelmét, hogy a kevés mozgás és az egészségtelen életmód komoly problémákat okozhat nemcsak egy felnőtt, de egy gyerek életében is. Az elhízás hátterében pedig legtöbbször a szülők rossz szokásai és téveszméi húzódnak meg. Hogy melyek ezek?

„Csak az édességet eszi meg!”
Az az anyuka, aki ezt a mondatot hajtogatja, valószínűleg nem akarja elfogadni a tényt, hogy a gyermek mindent, de tényleg mindent megeszik, ha kiskorától erre van nevelve. Természetes, hogy van olyan étel, amit a gyerek sem szeret, de ha a szülő rögtön elveszi előle a rizst és a húst, és helyette nutellás kenyeret nyom a kezébe, akkor a fene megette az egészet. A gyerek a példamutatás alapján tanul meg mindent az életében, ezért nagyon fontos az, hogy mit lát a szülőtől.

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

A másik nagy titok a rendszerességen múlik, ami a napi öt étkezést, sok folyadékot (vizet!) és a jól beállított rezsimet jelenti. Ha a gyerek reggel 9-kor fogyasztja el a reggelijét, és egy órán át nyámmogja azt, akkor a tízórai máris kimarad. Egyszer-egyszer, persze, ez is belefér, azonban a gyakori rendszertelenség nagyon könnyen tévútra terelheti a szülőt. Egyszóval ne a szülő kényelme döntsön arról, mikor egyen, igyon és mozogjon a gyermek.

tuls01.jpg

Anya megtiltotta...
Sokszor az anyukák már csak akkor döbbennek rá, hogy gyermekük a felesleges kilók ellen küzd, amikor megtudják, hogy csúfolják csemetéjüket az oviban vagy az iskolában. Ekkor azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a gyerek ezt ne traumaként élje meg. Az a legjobb, ha a szülő megbeszéli gyermekével, hogy milyen bántás érte őt a súlya miatt, s ezután az anya átáll egy rendszeres és egészséges étrendre. 

Véssük az eszünkbe: ha tiltunk, akkor a gyerek még jobban vágyakozik majd arra (édességek), amit „nem szabad” neki. A kompromisszum viszont mindig hatásos: előbb a főétel, aztán egy kis nasi, s hova tovább, a nassolás csak csökkenjen és csökkenjen, a szabadban eltöltött órák száma ezzel szemben növekedjen.

Mozgás, mozgás!
A negyedik legfontosabb pontja annak, hogy a gyermek jó nagy ívben elkerülje a magas vérnyomást és a cukorbetegséget, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekhez vezetnek, hogy minél több időt töltsön a friss levegőn. Legyen tél vagy nyár, a gyereknek nem szabad bent a szobában, görnyedt háttal ücsörögnie, mivel mozgásra van szüksége. Ha tetszik, ha nem, anyának és apának ösztönöznie kell a gyerekét arra, hogy szeressen a természetben, és minél többet mozogjon – ami mellesleg a felnőttnek sem árt.

–almássy–

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg