Kedvenc konyhai eszközöm! Aki a konyha ördöge, az mindennél jobban tud vágyakozni egy japán kés után. Egy tökéletes szilikonos ecset is felüdülés a tészták tetejének a megkenéséhez (főleg a csokorba kötött lúdtollak után). Zilizi Pónya Edina mesél a szíve csücskéről, a kedvenc konyhai eszközéről.

Zilizi Pónya Edina konyhájában főhelyen áll a  KitchenAid. Edinát meg tudom érteni. Lehet bármennyi olcsó utánzat, amelyik ugyanazt a célt szolgálja, a KitchenAid luxusát semmi nem pótolhatja.

vagyam-a-kitchenaid-utan-kezdo.jpg
Zilizi Pónya Edina

Aki pedig drágát ért a luxus alatt, az nem tudja, miről van szó. (Bár a gép ára ezer eurónál kezdődik.) Egy KitchenAid azért adja a luxus érzését, mert csak nekem készül, kézzel készül – és nemes anyagokból. Érzem benne az időtlenséget, a kézművességet – nagyapám kezében láttam hasonló, békebeli kisgépeket. Az is fontos, hogy várni kell rá, de legalábbis a beszerzésére időt kell szánni. Amellett, hogy a KitchenAid a  hobbicukrászoknál már külön vallássá kezd válni, roppant jól mutat a konyhában.

Zilizi Pónya Edina (Dunaszerdahely) is nagy hobbicukrász: már több csemegét készített Konyha rovatunk számára. Ő is éveket várt a robotgépre.

– A  konyha szerelmese vagyok, gyerekkoromban ott álltam anyukám és nagymamám mellett a konyhában – kezdi Edina. – Én szedtem össze a tyúkok alól a tojást, karácsonykor én ragaszthattam össze a linzereket.

Persze, a tűzhelyhez nem engedtek oda, de sokat számított, hogy láttam az anyu és a nagyi mozdulatait. A  főzőgént szerintem tőlük örököltem.

– Egy KitchenAid hívőhöz remélhetőleg a sütés áll közelebb. Nem tévedtünk?

– Süteményt készíteni nekem ünnepnap, főzni meg minden nap főzök. Most éppen a legtökéletesebb saláta receptjét állítom össze az Új Nőnek. A konyhám a szentélyem, aki ismer, tudja, hogy nekem nem csak a konyhai masinák a fontosak. Éppen ezért készítette a konyhámat bútorasztalos, hogy az tényleg tökéletes legyen. A pultot is meg kellett tervezni, hogy legyen helyem dolgozni. Vannak olyan gépek, amiket szeretünk szem előtt tartani, ezért ki kellett találni a kávéfőző, a vízforraló, a kenyérpirító helyét. És igen, ott van a KitchenAid is! Mindig szerettem a főzős műsorokat a televízióban – Jamie Oliver, Nigella Lawson voltak a kedvenceim.

– Ezt a robotgépet Nigellánál láttam meg először, mert minden műsorában előkerült. Mindjárt utánakerestem, ám mikor megláttam, hogy mennyibe kerül – az igazi és nem a másolatok –, akkor kicsit lelombozódtam. Tudtam, hogy jó ideig nem fogok tudni beruházni rá. Tavaly aztán összeházasodtunk a férjemmel, és nászajándékként kaptunk egy kis pénzmagot. Az egyetlen kérésem az volt: ha már így esett, hadd válthassam valóra az álmomat. Mert tudtam, hogy nem a másolatot akarom, csakis az igazit. Mikor megérkezett, az örömöm olyan nagy volt, hogy csak ültem és sírtam a doboz fölött.

vagyam-a-kitchenaid-utan-belso.jpg
A KitchenAid egyik robotgépe (© kitchenaid.com)

– Az internetről rendelted meg?

– Igen. Kivártam! Tudtam, hogy közeledik a Black Friday, s  bíztam benne, hogy kedvezménnyel tudok majd lecsapni rá. S  tényleg így történt: azóta a konyhám dísze! A KitchenAid első gépei pékségeknek, cukrászdáknak készültek; később aztán elérhetővé váltak a háziasszonyok számára is. A minőségből azonban nem engedtek. A gyártó garantálja, hogy a gép évtizedekig szolgálni fog bennünket, mert erős motorral dolgozik. Rengeteg színben kapható.

Aki dolgozott már vele, az tudja, hogy nehéz masináról van szó, egy rozsdamentes fémöntvényről. A legmagasabb fordulatszámon is stabilan áll a  pulton, nem mászik el. Félprofiknak, tortasütőknek is csak ajánlani tudom.

– Milyen alaptartozékokkal érkezik egy ilyen robotgép?

– Különböző méretek közül válogathatunk, mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Az alapvető tartozékok közé tartozik a fémtál és a három lapát – egy habverő, egy dagasztó és egy lapát a krémek kikeveréséhez. Már töröm a fejem, hogy alkalomadtán milyen kiegészítőkkel fogom bővíteni.

elofizetes_uj_no_353.png

– A süteményeken kívül mihez használod a leggyakrabban?

– Dagasztottam már benne kenyeret, a pogácsa tésztáját is össze tudom benne állítani, a tejszínhabot és a tojáshabot pedig pillanatok alatt felveri, a vajas, pudingos krémekhez is nélkülözhetetlen. Profi eszközzel van dolgunk, erről már többször meggyőződtem. A macaron igazán szeszélyes édesség, amelyhez keményre fel kell verni a tojáshabot. Sokszor belebuktam, de mióta KitchenAid segítségével készítem, tökéletes. Mindenképp olyanoknak ajánlom, akik örömüket lelik a sütésben.

A KitchenAid megjelenésében az amerikai háziasszonyok tipikus masináit idézi. Amúgy egy amerikai márka terméke, az egyik legnevesebb konyhai masinagyártóé.

Az első gyár 1919-ben jött létre, mikor az első világháború után a hadseregből visszatért a munkaerő. Először mixereket gyártottak, majd robotgépeket – ezek tették híressé a márkát. A KitchenAid kisgép dizájnja egyedi, egyszerű használatáról és stabilitásáról ismert. A legtöbbje fémtállal felszerelt.

Egy ilyenben habot verni olyan érzés, mintha visszarepültünk volna az ötvenes évekbe, Julia Child konyhájába, aki ebben keverte a tésztát finom süteményeihez, melyeket többször lesütött a híres francia szakácskönyvéhez. (A többszöri próbára azért volt szükség, mert nagyon más volt ám a francia és az amerikai liszt minősége, hisz Amerikában akkor már javában műtrágyáztak.) A hozzávalók mennyiségét ezért át kellett számítani amerikai szabványra, s az ügyes kisgép meggyorsította a munkát...

–varga, nagyvendégi–
Cookies