Hétágra süt a nap, egy másik világban vígan sétálnak kint a szabadban az emberek. Idősek, fiatalok, kisgyermekesek és kismamák. Ám a mi tavaszunk más lesz!

Elképzelésünk sincs arról, mi lesz holnap vagy egy hónap múlva. Ez a legborzasztóbb érzés. Egy nagy üres buborék a jövő, amiben csak egy fényes pont világít: egy hónap múlva szülni fogok...

terhesseg-vs-covid-kezdo.jpg

Apás szülés szóba sem jöhet!

Vajon mit éreznek a kismamák, aki a szívük alatt hordoznak egy csöpp életet? Természetesen óvatosak, kérdezgetik, kivel érintkezhetnek és kivel nem. Az örömteli várakozásba üröm vegyül, borulnak a tervek, hisz látogatási tilalom van a kórházakban... Az apák nem lehetnek jelen a szülésnél, amin sok anyuka háborog: harcolni akarnak, hogy minden esetet vizsgáljanak felül. (Sajnos, erre nemigen lesz lehetőség.)

A hírek szerint a kismama is megkaphatja a vírust, kritikus állapotban levő anyukánál vezettek már le császáros szülést Angliában. (A baba egészséges, s ma már mindketten jól vannak.)

A kínai tapasztalatok szerint az egyévesnél kisebb babáknál a legsúlyosabb a fertőzés. Az orvosok szerint azért, mert az ilyen kisbabák szervezete, légzőszervei, még fejlődési szakaszban van, illetve fejletlen az immunrendszerük, ami védekezhetne a vírus ellen. Jó hír viszont, hogy szoptatással, anyatejjel nem lehet átadni a vírust!

Amerikában a fertőzöttek negyven százalékát a 20-45 éves korosztály teszi ki, tehát vigyázni kell. A szakértők szerint ugyan a fiatalabbak hamarabb kigyógyulnak a fertőzésből, de foglalják az ágyakat a súlyos betegek elől –  és a kórházi kapacitások végesek...

hirlevel_web_banner_2_391.jpg

Mit mondanak a várandós anyukák?

Vidu vagyis Szalma Nikoletta Újvárban él, és csodás kézműves holmikat varr és tervez –  stílusosan takarókat, babaváró szetteket, hiszen várandós. Alkotótársaival közösen jelenleg maszkokon dolgozik: megtámogatják velük az újvári szülészosztályt (nyakban összeköthető variánst készítettek, hogy ne vágják a fület).

szalma-nikoletta-terhesseg-vs-covid.jpg
Szalma Nikoletta 

– Maszkban fogok szülni – mondja kicsit szomorúan. – A férjem nem kísérhet el, nem adhatok puszit a babámnak, nem láthatja az arcomat, csak majd otthon, miután hazajöttünk a szülészetről... A kórházakban ma ez az előírás. Olyan nehéz erről beszélni, hiszen egy anyának a testi kontaktus a legfontosabb. A nyolcadik hónapban vagyok, igyekszem elszigetelni magam. Hiszen nem tudhatjuk, kivel kerülünk kapcsolatba az élelmiszerboltban, vagy nem hozza-e haza valamelyik családtagunk a vírust. Felelősségteljesnek kell lenni, mert az egészségünk és a babánk egészsége forog kockán.

A nagyszarvai Cséfalvay Zima Kinga terhességének 35. hetében jár. Mondhatni, finisel. A szűkebb családon kívül a hite tartja benne a reményt, hogy minden jóra fordul.

– Hála az égieknek, terhességem eddig zökkenőmentes volt – mondja . – A koronavírussal kapcsolatos hírek persze nyomot hagytak bennem. Szinte minden terhes anyukákkal kapcsolatos cikket elolvasok.

csefalvay-zima-kinga-terhesseg-vs-covid.jpg
Cséfalvay Zima Kinga

– Az orvosi látogatások hogyan zajlanak?

– Stresszmentesen, a megfelelő óvintézkedéseket betartva. Egyeztetett időpontra megyek, így a váróteremben minimálisat kell várakoznom. Az orvosom pedig megnyugtat. Apás szülést terveztünk, ami most már nem lehetséges. Próbálom felkészíteni magam arra, hogy majd a kórházban nem látogathatnak meg a szeretteim… Összecsomagoltam mindent, olyan holmikat is, amelyeket békés körülmények között a család visz be az anyuka után a kórházba (babaruha, némi étel).

Azt javaslom minden anyukának, hogy legyen előrelátó, és ne csak az alapkészletet rakja be abba a bizonyos bőröndbe. Nekem megnyugvást ad ez a teli bőrönd!

– Hogy telnek a napjaid?

– Minden nap több órát töltök a friss levegőn, az udvaron. Közösségbe elővigyázatosságból nem járok. A szüleimet viszont naponta meglátogatom, most már ők sem járnak sehova. Nagyon pozitív emberek, erős kötelék fűz hozzájuk. Ők tudnak a legjobban feltölteni és megnyugtatni. Lebecsüljük a pozitív gondolatok erejét, pedig gyógyító erővel bírnak! Férjemmel együtt hívő emberek vagyunk, így hisszük, hogy a Jóisten akaratával minden rendben lesz. Hiszem, hogy az ölelésével helyre tudja állítani a lelki békénket. Mindenkinek csak azt tudom üzenni, legyünk egymással szemben megértőek, kedvesek, mert most nem csak a kismamáknak, minden embernek szüksége van a szeretetre és a megnyugvásra.

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva
Cookies