Állandó probléma a házasulandó pároknál, hogy ki szerepeljen a vendéglistán. Meghívjunk mindenkit illemből, aki minket is meghívott az esküvőjére, vagy tegyünk végérvényesen pontot az i-re, és hagyjunk fel a régi, elnyűtt vendéglista-szokásokkal? 

Barát, akivel már évek óta nem beszélsz 
Anno meghívott a saját esküvőjére, de azóta már egy szót sem beszéltek egymással? Illemből szeretnéd meghívni, és arra gondolsz, talán most mindent újra kezdhettek... Tévedsz! Ezen a napon nem lesz rá időd, főleg akkor, ha egy egész nagy vendégsereget invitáltál meg a lagzidra. Ha tényleg számít a barátsága, ne hagyd le listádról, még akkor sem, ha kevés időd lesz rá. Viszont ha csak azért akarod meghívni, mert elvárod, hogy ő is tegyen ki magáért a nászajándékot illetően (mint anno te), akkor inkább húzd ki őt a vendéglistádról!

„Azért hívom meg, mert ő is meghívott az esküvőjére!”
Távoli rokon, munkahelyi barát, régi ismerős. Lehet bárki, aki egyszer meghívott téged az esküvőjére, és bizony illik is őt visszahívni, viszont nem vagy köteles erre. Ez a ti esküvőtök, amely rólatok fog szólni. Legyenek ott azok az emberek, akik tényleg közel állnak hozzátok, és titeket ünnepelnek! 

Az aktuális bohóc
Mindig van egy családtag vagy közeli barát, aki nem tudja moderálni magát az ilyen fontos eseményeken. Leggyakrabban a nagy öröm és alkoholmámor miatt. Ha kénytelen vagy meghívni az effajta családtagot és/vagy közeli barátot, kérj meg valakit, aki majd szemmel tartja őt a nagy napon! Valószínűleg nem szeretnéd, ha életed legszebb napján nem rád, hanem az aktuális bohócra emlékeznének. Ha viszont van rá lehetőséged, hogy lefaragj a vendéglistádból, azonnal húzd ki őt!

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Távoli rokon
Hajaj! Nem kell az egész családfát meghívni a nagy napra! Főleg, ha nem is tartjátok a kapcsolatot. Gondold át, ki az, aki a legközelebb áll hozzád. Melyik részről, hányan lesztek, és próbáljátok eleve úgy szervezni a lakodalmat, hogy a vőlegény és a menyasszony részéről is egyforma számban legyenek a vendégek. 

Gyerekek
Nagy fejfájást szokott okozni az ifjú párnak, hogy a közeli barátok rövid ideig maradnak a kicsi babájuk miatt. Ekkor vagy azt a megoldást választják, hogy csak a felnőtteket hívják meg, vagy valahogy jelzik a gyerekes párnak, hogy szeretnék, ha sokáig maradnának, esetlegesen szerezzenek maguknak aznap éjszakára egy dadát. Ha az első megoldás mellett döntünk, és csak felnőtteket hívunk meg az esküvőnkre, ne lepődjünk meg, ha nagy port kavarunk majd ezzel a lépésünkkel. Éppen ezért mi a második verziót ajánljuk.

+1 fő – avagy a barátnőm legújabb pasija vagy a haverom legújabb nője
Ha van elég férőhely, akkor általában meghívják az újdonsült szerelmespárok másik tagját is. Azonban egyáltalán nem baj, ha úgy döntötök, hogy a friss partner még maradjon otthon. Hiszen nem áll hozzátok közel, nem is ismeritek. Ezt a legegyszerűbb módon úgy tudjátok elintézni, ha megbeszélitek barátaitokkal és a rokonokkal együtt a vendéglistát. Sőt, az a helyzet, hogy sokkal inkább nekik kéne érezniük, hogy ezek a kapcsolatok még nem valók esküvőre... Csak hát ilyenkor kezdenek el nyavalyogni a felek, hogy ők nem akarnak egyedül menni, és ez mekkora szégyen...

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_3.jpg