Számtalan vegyszerrel vesszük magunkat körül a háztartásban (pl. tisztítószerek, gyógyszerek), melyek használata természetesen elkerülhetetlen életünk során, ám sok közülük mégis borzasztóan káros hatással van a szervezetünkre. Bizonyos anyagok, mint az erős fertőtlenítőszerek és vegyszerek, legtöbbször rögtön kifejtik a hatásukat, ekkor sokaknál jelentkezhet pl. allergiás reakció, de léteznek olyan káros anyagok is, amelyek csak szépen lassan gyengítik el az immunrendszerünket, és rontják le egészségügyi állapotunkat. Ilyenek lehetnek az otthon fellelhető szépségápolási termékeink is. Gondoltuk volna? Lássunk ezek közül néhányat! 

A formaldehidet
vegyületként fedezhetjük fel samponok, tusfürdők, folyékony szappanok, spirálok, zselék összetevőinek listáján (ismert formaldehidforrások például a Quaternium-15, a DMDM hidantoin, a Bronopol, a 2-bróm-2-nitropropán-1,3-diol, a Diazolidinyl urea, az Imidazolidinyl urea). Ezekből mind formaldehid szabadul fel, mely rákkeltő hatású, amellett, hogy erős allergén is egyben. 

Triklozán
A szappanokban, fogrémekben, szájvizekben, dezodorokban fellelhető vegyület rendkívül káros az emberi szervezetre. A vizsgálatok alapján még az anyatejből is kimutatható. A triklozán a pajzsmirigy hormontermelését befolyásolja, májkárosodást és fejlődési rendellenességeket is előidézhet a szervezetünkben. Kiváltképp veszélyes lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is. Növeli az allergia kialakulásának esélyét, annak ellenére, hogy tulajdonképpen mint antibakteriális és gombaölő adalékot teszik a kozmetikumokba.

1,4-dioxán
A legtöbb kozmetikum összetevőinek listájából hiányzik ez a vegyület, nem is csoda, hiszen ez az ún. etilén-oxiddal kerül a szépségápolási termékbe, mint szennyeződés. Habzó termékekben fordul elő leggyakrabban, olyanokban, amelyek szulfátot is tartalmaznak: sampon, tusfürdő, habfürdő, arctisztító, fogkrém, hajbalzsam, hajszínező, fogfehérítő vagy alapozó. Ez az anyag egyértelműen rákkeltő hatású, káros az idegrendszerre, légutakra, irritálja a bőrt, és a hormonháztartása is hat.

merges.jpg

Ftalátok
A szépségápolási termékeinkben gyakran előforduló anyagot a tartósításra használják, hogy az adott kozmetikum sokáig megőrizze illatát és színét (jelölése: DEP, vagyis a dietil-ftalát). Ilyen termék lehet a rúzs, a testápoló, a parfüm vagy a barnító krém. A ftalátok káros hatása nem is kérdéses, bár a kozmetikumokat, melyekben fellelhető, még nem korlátozták. Azonban tudni kell, hogy a ftalátok növelik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát, a hormonrendszerre káros hatásúak, sőt, a kozmetikum használata, mely ftalátot tartalmaz, mellrákhoz is vezethet!

Parabének
A parabének használata a kozmetikumokban azért is lenne fontos, hogy távol tartsák a gombákat, a baktériumokat, a penészt, de mindezt manapság egy olyan termékkel is helyettesíteni tudjuk, ami bio, vagyis nem tartalmaz parabént. Hogy ez miért olyan fontos? A parabén sajnos leutánozza a női testben lévő ösztrogént, mely különféle betegséget hívhat elő a testünkben, legyen az immunrendszeri vagy akár húgyivarszervi. A parabének megtalálhatók: samponban, balzsamokban, krémekben, arclemosókban, de gyógyszerrel és élelmiszerrel is bevihetjük szervezetünkbe. Ez utóbbi jelölése: E214-E219.

Derzsi Bernadett