Vannak nők, akik mindig megkapják azt, amit akarnak. Nincsenek különleges tulajdonságaik, nem ragyogóan szépek, sőt másoddiplomájuk sincs. Ha viszont megjelennek és körülnéznek: ide nekem az oroszlánt… Mindenkit levesznek a lábukról. Olyanok, mint a kígyóbűvölők: mindenkit megbűvölnek. Csodáljuk és irigyeljük őket. Pedig bomba nő bárkiből lehet.

Mi a titkuk? Jönnek, látnak, győznek. Amit más nehéz munkával ér el, azt ők könnyedén megszerzik. Egyszerűen csodálni kell őket. Nem jobbak, mint más, de olyan hatást keltenek, hogy még az angol királynő is fejet hajt előttük. Bárkit bármiről meggyőznek. Mellettük a pasik elégedettek, és békésen dorombolnak, mint a macskák. Magukkal ragadnak mindenkit.

nevtelen_terv_21_1.jpg

Miért? Mert tudják, hogy a magánéletben és a munkahelyen is elsősorban azon áll vagy bukik minden, hogy hogyan beszélünk és viselkedünk az emberekkel szemben. Hogy sármos nőnek születni kell? Egyáltalán nem. Elég, ha úgy viselkedünk, mintha közvetlen, kellemes, közkedvelt emberek lennénk, és már sármosak is vagyunk. A sármos embert mindenki kedveli, jó a magánélete, és munkahelyén is sikeres, ami azt jelenti, hogy több pénzt keres. Hogyan lehetünk sármosak?

Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat!

1. Csukja be a száját, nyissa ki a fülét!

A sármos nőt azonnal meg lehet ismerni: az ő társaságában mindenki jól érzi magát, úgy érzi, ő a legcsodálatosabb, legfontosabb ember a világon. Ezért őt is mindenki – nem csak a pasik! – elbűvölőnek találja, és senki nem kritizálja Mit tesz a sármos nő? Első sorban a másikra figyel. Figyelmesen hallgatja beszélgetőpartnere minden szavát. A figyelem a legkörmönfontabb hízelgés. Minden pasi elbűvölőnek találja, ha figyelmesen hallgatják.

A sármos nő hallgat, nem szól közbe, úgy néz a másikra, mintha az a legfontosabb Valaki lenne a világon. Ezt is meg lehet tanulni: mielőtt közbeszólna, számoljon magában ötig. Ha a másik lélegzetet vesz, ne ugorjon közbe, hogy: „Én is…”, hanem várjon, adjon a másiknak időt arra, hogy folytassa.

minden_reggel_ujno.sk.png

Maradjon csendben, mert ezzel azt közli a partnerével, hogy fontosnak tartja, amit mond, és elgondolkodik rajta. Néha tegyen fel ilyen kérdéseket: „Pontosan mire gondol?”, vagy: „Tehát ezt azért mondta, hogy…”. Beszélgetőtársa a mennyekben fogja érezni magát.

Beszélgetés közben kicsit hajoljon a beszélő felé, nézzen rá (de ne úgy, mint varjú az üres koncba!), mintha ön lenne a nap, amely kellemesen melengeti a másik arcát. Tekintete vándoroljon a pasi egyik szeméről a másikra, a fejét egy kicsit hajtsa oldalra.

2. Hallgasson és bólogasson!

Beszélgetés közben kicsit hajoljon a beszélő felé, nézzen rá (de ne úgy, mint varjú az üres koncba!), mintha ön lenne a nap, amely kellemesen melengeti a másik arcát. Tekintete vándoroljon a beszélő egyik szeméről a másikra, a fejét egy kicsit hajtsa oldalra. (Ezt a trükköt a kutyák is ismerik.)

Ez az arckifejezés azt jelenti, hogy pontosan érteni akarja azt, amit a másik mond. Ne felejtsen el bólogatni, mert ez az egyetértés és barátság jele. Ugyanakkor, amikor ön beszél, tartsa egyenesen a fejét, de lazán, ne mereven, mert az riasztó látvány.

3. Ne adjon tanácsokat!

Figyelmesen hallgassa, amikor a másik beszél, esetleg panaszkodik. De gyulladjon ki fejében a piros „Stop!” lámpa, amikor eszébe jut, hogy esetleg tanácsot ad. Az emberek nem tanácsra vágynak, hanem el akarják monda ni a gondjaikat. A másik kérdő tekintetére csak annyit mondjon: „Gondolod, hogy most tanácsot kellene adnom? Jobb lenne, ha elmondanád, mit tervezel.” Azután újra csak hallgasson.

Jól ismerjük azt a helyzetet, amikor az asszony megkérdezi a férjétől, hogy mit vegyen fel. Az asszony ilyenkor már tudja, mit akar felvenni, csak megerősítésre vár. Mégis nagy a valószínűsége, hogy a férj melléfog. Ezért jobban teszi, ha kérdéssel válaszol: „Szerinted melyik ruha áll rajtad a legjobban?” Bármilyen válasz érkezik, helyeseljen. „Én is éppen ezt ajánlottam volna.” Ilyen válasz után a feleség nemcsak zseninek fogja tartani a férjét, hanem kedves embernek is. Hát nincs igaza?

4. Beszéljen úgy, mintha egyetértene!

Soha ne fukarkodjon a mosolyokkal, és mindig dicsérje a mási kat. Máris mindenki kedvelni fogja, mert az emberek általában szűken bánnak a dicsérettel. Legyen szemfüles, és reagáljon gyorsan. És van egy másik szabály is: tegyen úgy, mintha egyetértene a beszélgetőpartnerével. Főleg akkor, ha olyan téma kerül szóba, ami fontos önnek.

Akár magánéleti, akár üzleti dolog van terítéken, legyen érdeklődő és megértő. Figyeljen a másik minden szavára, tekintsen rá érdeklődve. Gondoljon például arra, hogy egymillió dollárt kap, ha ez az ember megkedveli. Eszerint viselkedjen.

Próbálja ki családtagjain és barátain – meg fog lepődni, mennyire hatásos! Még a zárkózottabb egyének is megnyílnak, és elmondják féltve őrzött titkaikat, bizalmas SMS-eket küldenek, és még hónapok múlva is emlékezni fognak önre, még akkor is, ha beszélgetésük alatt mindössze három mondatot mondott nekik.

5. Lassítson!

Ne hadarjon, amikor válaszolnia kell a másiknak. Lassan, érthetően beszéljen, és máris tiszteletet fog ébreszteni a másikban. Egy-egy gondolat végén tartson szünetet, hogy partnerének legyen ideje megérteni azt, amire gondolt. Egyszerűen hangzik, de nehéz megvalósítani, ezért gyakorolja! Igyekezzen egy kicsit mélyebb hangon beszélni, mert a lassú, nyugodt, barátságos hang meghitté teszi a beszélgetést. A mélyebb tónusú hang bizalmat kelt, erőt sugároz, a magasabb hang gyengeséget, kicsiséget sugall.

nevtelen_terv_22_1.jpg

A nagy emberek is lassan, mélyebb hangon beszélnek. Próbálja átadni a szót beszélgetőpartnerének akkor is, ha ön viszi a témát. Gyakran kérdezzen, biztassa a másikat, hogy beszéljen magáról. Ha elhallgatna, kérdezze meg: „És mit tett ezután?” „Mit érzett, amikor ezt hallotta?” Ha úgy látja jónak, óvatos véleményt is mondhat. Pár szót ejthet magáról is, de álljon ellen a kísértésnek, és ne fecsegjen fölöslegesen. Inkább tegyen föl egy olyan kérdést, amely a beszélgetés fonalát visszavezeti a partnerére. Mi a jobb: elkápráztatni tudásunkkal a másikat, vagy hagyni, hogy ő szórakoztasson minket?

Lehet, hogy az első esetben jó pontot szerzünk, végső soron mégis veszítünk, mert a másikba belefojtjuk a szót, benne marad a mondanivalója, és ez bosszúságot ébreszt benne. Próbáljon mindig ráhangolódni partnere hullámhosszára. Ha gesztikulál, gesztikuláljon ön is. Ha izgatottan beszél, legyen izgatott ön is. Ez fordítva is érvényes. Ha ön lelkes, lelkes lesz a másik is. Ha meg akarja őt győzni, meggyőzőnek kell lennie önnek is. Mert az a szabály, hogy az emberek azt adják vissza, amit a másiktól kapnak.

A mélyebb tónusú hang bizalmat kelt, erőt sugároz, a magasabb hang gyengeséget, kicsiséget sugall. A nagy emberek is lassan, mélyebb hangon beszélnek.

Varga Klára
Cookies