Szlovákiában évente négyszáz gyereket ér szexuális zaklatás. Sok eset ki sem derül.

Az orvosok sokszor nem merik felfedni a szexuális zaklatást. 

pedofil-kezd.jpg
(© Dario Villares Barbosa)

A szerető rokon

A hétvége a nagypapával mindig érdekes volt a hétéves kisfiú számára. Egészen addig, amíg a nagypapa éjjel be nem ment a szobájába. Levetkőztette és simogatta a kisfiút. A gyerek szerencsére mindent elmondott az édesanyjának. A szülők nem haboztak, feljelentették a nagypapát, aki börtönbe került. Ez a kisgyermek megmenekült. De hogyan védjük meg azokat a gyerekeket, akiket szexuálisan zaklatnak, a család tud is róla, de makacsul hallgat?

Évente közel négyszáz szexuális zaklatásra derül fény. Ez csupán a jéghegy csúcsa. A szám valójában ötször magasabb, mondják a szakemberek. A gyermekorvosok is elismerik, hogy sokszor feltámad bennük a gyanú, de az eseteket inkább nem jelentik a rendőrségen. A minisztériumi vizsgálatok szerint a rendőrség csak akkor szerez tudomást a szexuális zaklatásról, ha látható következménye van, például a zaklatott kislány teherbe esik. Az új minisztériumi tervezet kötelességévé teszi az orvosnak, hogy a szexuális zaklatás legkisebb gyanúját is jelentse.

elofizetes_uj_no.png

Az áldozatok

A rendőrségi statisztikák szerint az áldozatok leggyakrabban a 6-14 éves korosztályból kerülnek ki. A legmegrázóbbak azok az esetek, amikor az áldozat csecsemő. Az egyik legtragikusabb hazai eset az volt, amikor egy hét-nyolc hónapos kislány került a műtőasztalra teljesen szétroncsolódott hüvellyel. Az orvosok nagy kockázatnak teszik ki magukat, ha jelenteni merik az ehhez hasonló eseteket. Főként az orvosnők rettegnek, mert a zaklató bosszút állhat rajtuk. Az elkövetők általában megfenyegetik az orvost, sőt arra is számítani lehet, hogy a gyermeket újabb támadás éri. A gyermek és a gyermek anyja félelemből gyakran visszavonja a vallomását, és ilyenkor az orvos egyedül áll szemben az elkövetővel.

A gyermek anyja általában együtt marad az erőszakoskodó családtaggal, és egy idő után a gyermeket kezdi hibáztatni a zaklatás miatt. Ilyen esetekben az orvosnak egyértelműen a gyermek mellé kell állnia. A szexuális zaklatás elhallgatásának büntetéséről nem szól a minisztérium.

A kislányok nagyobb veszélyben vannak

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a kislányok gyakrabban esnek áldozatul a szexuális zaklatásnak, mint a fiúk. A gyermekpszichiáterek szerint a szexuális zaklatás gyakoribb a rossz szociális körülmények között élő családokban. Sokszor új partnere van az anyának, aki vagy alkoholista, vagy másféle deviáns személyiség. Ismeretesek olyan esetek, amikor a család egyetlen jövedelmi forrása a zaklató fizetése.

Az anya általában tud róla, hogy élettársa (férje) szexuális viszonyt folytat kiskorú lánygyermekeivel, de hallgat. Olyan eset is történt, hogy amikor a szexuális zaklatással vádolt apa börtönbe került, a család teljesen jövedelem nélkül maradt, és a lányok prostituálttá váltak, hogy a család meg tudjon élni.

A hivatal felveszi a harcot a zaklatók ellen. Olyan rendeletet készít elő, amely kötelezi az orvosokat, hogy a szexuális zaklatás legkisebb gyanúja esetén is jelentést tegyenek. A szakemberek feltételezése szerint az orvosok csupán az esetek egyötödét jelentik, tehát csak akkor tesznek jelentést, ha a szexuális zaklatás beigazolódik. A egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az orvosok a jövőben kötelesek lesznek jelentést tenni azokról az esetekről, amikor a gyermek nemi szervein sérülést, vérzést tapasztalnak, vagy ha a gyermek fájdalomra panaszkodik.

A gyermekpszichiáterek azonban vegyes érzelmekkel fogadták az új minisztériumi rendelet előkészületeit. Egyrészt örültek a jelentési kötelezettségnek, másrészt viszont féltik az orvosokat. Nemegyszer előfordult, hogy a jelentést tevő orvost a szülők megfenyegették, sőt volt úgy, hogy a maffia!

Ki védi meg a gyermeket?

A rendőrségi vizsgálat elindítása még nem jelenti azt, hogy a gyermek biztonságban van. A hivatal addig nem veheti el a gyermeket a családtól, amíg a zaklatás ténye egyértelműen be nem bizonyosodik. Természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor a gyerekek kitalálják a zaklatást. A gyermekek és a felnőttek védelmében azt javasolják, hogy a rendőrség minden kihallgatást vegyen fel videóra. Az idősebb korú gyerekek legyenek büntethetők a hamis vádaskodásért. Hazánkban a gyermekek szexuális zaklatásáért kiszabható büntetés 3-10 év börtön. Ha a gyermek belehal a zaklatásba, az elzárás ideje 20 év.

K. Cséfalvay Eszter
Cookies