Hazakényszerültünk, otthonunkban ragadtunk, csak dolgoztunk, ettünk, aludtunk, és ugyanúgy nem tettünk magunkért semmit, ahogy eddig sem. Aztán egyszer csak, mint a villám, végigfutott rajtunk a megvilágosodás, és az asztalra csaptunk: Ez így nem mehet tovább! Soha nem lesz jobb alkalom az életmódváltásra!

A karantén sokak számára megadta a lehetőséget, hogy végre azzal is foglalkozzunk, ami nekünk fontos: nekiállhattunk azon gondolkozni, hogy mi a célunk az életmódváltással, és azonnal el is kezdtük megvalósítani a fejben tökéletesen kidolgozott tervet.

villamhaboru-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com)

Tökéletes haditerv

S rettenetesen örültünk annak, hogy napról napra sikerült betartanunk az edzések idejét, elkészíteni minden szénhidrátcsökkentett receptet, amit valaha találtunk az interneten, és különös büszkeséggel gondoltunk arra, hogy a kéthetente esedékes bevásárlások alkalmával egyszer sem felejtettünk el semmit megvenni ezekhez. A párunkat és a családunkat is rávettük a szurkolásra, és imádtuk hallani azt a mondatot, hogy: „Hagyd, drágám, majd én elmosogatok! Te menjél csak nyugodtan futni egyet!”. De mi lesz most, hogy hamarosan újra vissza kell menni dolgozni?

Célkeresztben az új énünk

Az irodába való visszatérés és a mindennapi gondok sötét fellegként gyülekeznek a fejünk felett, és hatalmas viharral fenyegetik új énünket. Hogyan akadályozzuk meg, hogy mindent, amit eddig sikerült betartanunk, ne borítsa fel az, hogy újra csatasorba kell állni a munkahelyen?

Mindenki – aki valaha belekezdett nemcsak egy életmódváltásba, hanem bármilyen új dologba –, tisztában van vele, hogy az első időszak, az újdonság varázsa hihetetlenül megkönnyíti azt, hogy minden szembejövő akadályt könnyen vegyünk.

A dolog akkortól kezd nehezebbé válni, amikor elhagyni kívánt rossz szokásaink közül megkísért néhány, és a körülmények – a munka, a háztartás, a család – is ezeknek kedveznek. Döntenünk kell: elmegyünk este bevásárolni az elfelejtett születésnapi bulira, vagy elhalasztjuk, és inkább tornázunk egyet? Amikor fáradtan hazaesünk munka után, inkább felporszívózzuk a lakást, vagy kiterítjük a fitneszszőnyeget? És mi van, ha az olyan nehezen rendszerezett étkezési időnkben muszáj befejeznünk egy halaszthatatlan kimutatást a főnökünknek? Régi életünk ezer és ezer támadást fog intézni ellenünk, és az ostrom kíméletlen lesz…

Lebegjen előtted, hogy a karantén milyen jó időszak volt arra, hogy belevágj egy életmódváltásba, és valljuk be – a hétköznapok rohanásában nagy a valószínűsége annak, hogy sokkal nehezebben határoznád el magad ilyen nagy lépésre!

A célpont bemérve

A legfontosabb dolog, hogy ne pánikoljunk! Úgy érezhetjük majd, hogy lehetetlen összehangolni régi és új énünk életét, és abban is biztosak lehetünk, hogy amikor tornaszőnyegünkön fekve véletlenül a kanapé alá nézünk, lelkiismeretünk ordítva fogja követelni, hogy azonnal tartsunk nagytakarítást, mert az sokkal fontosabb – meg kell lennie!

hirlevel_web_banner_2_416.jpg

És itt álljunk meg egy pillanatra: higgyük el, hogy sem a mosatlan edény, sem a porcicák (néha már inkább oroszlánok), sem a vasalnivaló nem számít annyira, mint a kiegyensúlyozott lelkiállapot – vagyis MI! Hogy könnyebben megtaláljuk a kompromisszumokat, amiket kénytelenek leszünk megkötni, már most is készülhetünk a problémák megoldására!

  • Írd össze heti teendőidet vasárnaponként! Természetesen nem kell – nem is lehet – mindent részletesen megtervezni, de a nagyobb előre látható eseményeket, a bevásárlást, az értekezleteket és az edzéseidet (!!!) írd fel előre. Legyenek olyan fix napjaid, amikor ha törik, ha szakad, te bizony tornázni fogsz egyet – fogd fel úgy, mint saját magadon való munkát: meg kell lennie! Régi életünk ezer és ezer támadást fog intézni ellenünk, és az ostrom kíméletlen lesz…
  • Ne csábulj el! Ha kollégáid a finomabbnál finomabb, karantén alatt kipróbált ételekből tartanak állófogadást az iroda kellős közepén, próbáld meg kedvesen, de határozottan visszautasítani a kínálást (esetenként inkább tukmálást).
Nyugodtan elmondhatod, hogy éppen egy életmódváltás kellős közepén tartasz, hidd el, irigykedni is fognak, hogy ekkora lelkierővel bírsz! (Ezt már a családi szülinapokon és este is gyakorolhatod otthon a pároddal, aki mennyei illatú sült oldalassal és válogatott csokikülönlegességekkel próbálja majd megtörni az elhatározásodat!)
  • Tarts ki! Ne keseredj el, ha minden gondos tervezés ellenére valamelyik nap el kell halasztanod az edzést – az emiatt érzett lelkiismeret-furdalásodat használd inkább arra, hogy másnap bepótold! Van, amikor egyszerűen akármennyire is szeretnénk, nem úgy jön ki a lépés, ahogy elterveztük.

A legeslegfontosabb, hogy minden egyes csábító ajánlatnál és kifogásnál jusson eszedbe a cél, amit el szeretnél érni! Lebegjen előtted, hogy a karantén milyen jó időszak volt arra, hogy belevágj az életmódváltásba, és valljuk be – a hétköznapok rohanásában nagy a valószínűsége annak, hogy sokkal nehezebben határoznád el magad ilyen nagy lépésre! Ha kellően kitartó és rugalmas vagy, akkor ki tudod alakítani a munkával is kompatibilis szokásaidat, és hamarosan már annyira a részeddé válnak, hogy a legkisebb erőfeszítésedbe sem kerül majd fenntartani őket!

Slávik-Varga Virág
Kapcsolódó írásunk 
Cookies