Hazakényszerültünk, otthonunkban ragadtunk, csak dolgoztunk, ettünk, aludtunk, és ugyanúgy nem tettünk magunkért semmit, ahogy eddig sem. Aztán egyszer csak, mint a villám, végigfutott rajtunk a megvilágosodás, és az asztalra csaptunk: Ez így nem mehet tovább! Soha nem lesz jobb alkalom az életmódváltásra!

hutoscsaj.jpg

Tökéletes haditerv

A karantén sokak számára megadta a lehetőséget, hogy végre azzal is foglalkozzunk, ami NEKÜNK fontos: nekiállhattunk azon gondolkozni, hogy mi a célunk az életmódváltással, és azonnal el is kezdtük megvalósítani a fejben tökéletesen kidolgozott tervet. S rettenetesen örültünk annak, hogy napról napra sikerült betartanunk az edzések idejét, elkészíteni minden szénhidrátcsökkentett receptet, amit valaha találtunk az interneten, és különös büszkeséggel gondoltunk arra, hogy a kéthetente esedékes bevásárlások alkalmával egyszer sem felejtettünk el semmit megvenni ezekhez. A párunkat és a családunkat is rávettük a szurkolásra, és imádtuk hallani azt a mondatot, hogy: „Hagyd, drágám, majd én elmosogatok! Te menjél csak nyugodtan futni egyet!”. De mi lesz most, hogy hamarosan újra vissza kell menni dolgozni?

Célkeresztben az új énünk

Az irodába való visszatérés és a mindennapi gondok sötét fellegként gyülekeznek a fejünk felett, és hatalmas viharral fenyegetik új énünket. Hogyan akadályozzuk meg, hogy mindent, amit eddig sikerült betartanunk, ne borítsa fel az, hogy újra csatasorba kell állni a munkahelyen?
Mindenki – aki valaha belekezdett nemcsak egy életmódváltásba, hanem bármilyen új dologba –, tisztában van vele, hogy az első időszak, az újdonság varázsa hihetetlenül megkönnyíti azt, hogy minden szembejövő akadályt könnyen vegyünk. A dolog akkortól kezd nehezebbé válni, amikor elhagyni kívánt rossz szokásaink közül megkísért néhány, és a körülmények – a munka, a háztartás, a család – is ezeknek kedveznek. Döntenünk kell: elmegyünk este bevásárolni az elfelejtett születésnapi bulira, vagy elhalasztjuk, és inkább tornázunk egyet? Amikor fáradtan hazaesünk munka után, inkább felporszívózzuk a lakást, vagy kiterítjük a fitneszszőnyeget? És mi van, ha az olyan nehezen rendszerezett étkezési időnkben muszáj befejeznünk egy halaszthatatlan kimutatást a főnökünknek? Régi életünk ezer és ezer támadást fog intézni ellenünk, és az ostrom kíméletlen lesz…

Lebegjen előtted, hogy a karantén milyen jó időszak volt arra, hogy belevágj egy életmódváltásba, és valljuk be – a hétköznapok rohanásában nagy a valószínűsége annak, hogy sokkal nehezebben határoznád el magad ilyen nagy lépésre!

A célpont bemérve
A legfontosabb dolog, hogy ne pánikoljunk! Úgy érezhetjük majd, hogy lehetetlen összehangolni régi és új énünk életét, és abban is biztosak lehetünk, hogy amikor tornaszőnyegünkön fekve véletlenül a kanapé alá nézünk, lelkiismeretünk ordítva fogja követelni, hogy azonnal tartsunk nagytakarítást, mert az sokkal fontosabb – meg kell lennie!
És itt álljunk meg egy pillanatra: higgyük el, hogy sem a mosatlan edény, sem a porcicák (néha már inkább oroszlánok), sem a vasalnivaló nem számít annyira, mint a kiegyensúlyozott lelkiállapot – vagyis MI! Hogy könnyebben megtaláljuk a kompromisszumokat, amiket kénytelenek leszünk megkötni, már most is készülhetünk a problémák megoldására!

fitcsaj.jpg

1. Írd össze heti teendőidet vasárnaponként! Természetesen nem kell – nem is lehet – mindent részletesen megtervezni, de a nagyobb előre látható eseményeket, a bevásárlást, az értekezleteket és az edzéseidet (!!!) írd fel előre. Legyenek olyan fix napjaid, amikor ha törik, ha szakad, te bizony tornázni fogsz egyet – fogd fel úgy, mint saját magadon való munkát: meg kell lennie!

Régi életünk ezer és ezer támadást fog intézni ellenünk, és az ostrom kíméletlen lesz…

2. Ne csábulj el! Ha kollégáid a finomabbnál finomabb, karantén alatt kipróbált ételekből tartanak állófogadást az iroda kellős közepén, próbáld meg kedvesen, de határozottan visszautasítani a kínálást (esetenként inkább tukmálást). Nyugodtan elmondhatod, hogy éppen egy életmódváltás kellős közepén tartasz, hidd el, irigykedni is fognak, hogy ekkora lelkierővel bírsz! (Ezt már a családi szülinapokon és este is gyakorolhatod otthon a pároddal, aki mennyei illatú sült oldalassal és válogatott csokikülönlegességekkel próbálja majd megtörni az elhatározásodat!)

3. Tarts ki! Ne keseredj el, ha minden gondos tervezés ellenére valamelyik nap el kell halasztanod az edzést – az emiatt érzett lelkiismeret-furdalásodat használd inkább arra, hogy másnap bepótold! Van, amikor egyszerűen akármennyire is szeretnénk, nem úgy jön ki a lépés, ahogy elterveztük.

A legeslegfontosabb, hogy minden egyes csábító ajánlatnál és kifogásnál jusson eszedbe a cél, amit el szeretnél érni! Lebegjen előtted, hogy a karantén milyen jó időszak volt arra, hogy belevágj az életmódváltásba, és valljuk be – a hétköznapok rohanásában nagy a valószínűsége annak, hogy sokkal nehezebben határoznád el magad ilyen nagy lépésre! Ha kellően kitartó és rugalmas vagy, akkor ki tudod alakítani a munkával is kompatibilis szokásaidat, és hamarosan már annyira a részeddé válnak, hogy a legkisebb erőfeszítésedbe sem kerül majd fenntartani őket!

Varga Virág

Kapcsolódó írásunk: Sportolj velünk!

web-bannerek-hirlevel-01.jpg
 

Új Nő csapata