Nem csupán a mosdásra használt szappan, hanem a sampon, a hajbalzsam, a parfüm és a fogkrém is lehet szilárd halmazállapotú. A minimalizálást ilyen termékek esetében örömmel fogadjuk, és nem csak utazáskor – azért is, mert használatuk környezeti előnyökkel jár.

A kockaszappan sokféle formában él emlékeinkben. Illatos változataival nagymamánk szekrényében találkoztunk a vasalt párnahuzatok közé süllyesztve, de gyakran láttuk elkenődve a szappantartóban vagy kiszáradva az iskolai mosdókban lógó műanyag hálóban. Itt az ideje, hogy másképpen tekintsünk a szappanra! A mostani szappanok csak nevükben és alakjukban emlékeztetnek a régi szappanra. Az utóbbi években kisebb forradalom zajlott le a szappanok háza táján, melyet a kozmetikai ipar környezetkímélő igyekezetének köszönhetünk.

viz-nelkul-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

A zuhanyozógélek, samponok, arclemosók tubusai, tégelyei, tárolói nem elhanyagolható mennyiségű hulladékot jelentenek. Tudjuk azt is, hogy a szállítás az egyik legkörnyezetszennyezőbb dolog. S ha hozzászámítjuk a termékek előállításához felhasznált energiát, nem kis mennyiséget kapunk. A kozmetikai cikkek legnagyobb arányú összetevője mindig a víz: ami azt jelenti, hogy az előállításukhoz nagy mennyiségű vizet használnak fel. A víz pedig súlyra sem könnyű. Ráadásul, ha egy termék vizet tartalmaz, vegyi stabilitása és eltarthatósága problémás, ezért tartósítószereket és többféle adalékot kell hozzákeverni… Ám mi lenne, ha elhagynánk belőle a vizet?

Pardon nélkül

Egy kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy visszajutnánk oda, ahonnan elindultunk. De ez nem lenne pontos – köszönhetően az új ismereteknek és technológiáknak. Ma ugyanis a szappanok és a szilárd kozmetikumok sokkal többre képesek, mint elődeik. Pár fehér kincs változatlan formában fennmaradt, de ezek inkább a ritka kivételek, amelyek annak idején megelőzték a korukat.

Ma senki sem várja el tőlünk, hogy engedményeket tegyünk, és lejjebb szállítsuk a kozmetikumokkal szemben támasztott jogos igényeinket csak azért, mert szilárd kozmetikai cikkeket szeretnénk használni.

A gyártók a szappanokban csökkentették az agresszív habzásfokozókat, és az összetevők közé besorolták a tápláló olajokat és a vajat, a ceramidokat, a hialuronsavat, az antioxidánsokat és több más aktív anyagot. Az arányokat úgy hozták egyensúlyba, hogy a termék ne szárítsa ki a bőrt. Több speciális változatot állítottak elő. Ma már gond nélkül találunk száraz hajra készült szilárd sampont, érzékeny bőrre gyártott, parfüm nélküli arclemosó szappant, illetve enyhén fertőtlenítő hatású borotvaszappant.

A kínálat távolról sem ér véget a bőr tisztítására szánt szereknél. A gömb vagy kocka szilárd samponhoz találunk hasonló kiszerelésű hajbalzsamot, és a testápolót is szilárd balzsamra cserélhetjük. Fogkrém és szájvíz szintén kapható már tabletta formájában. Létezik rúd alakban készült, cseppnyi vízzel gyártott hidratáló arcbalzsam vagy napvédő – és számos más dekoratív kozmetikum. Új utat mutatnak például a folyadékot nem tartalmazó arctisztító púderek vagy a por alakban készült agyagos pakolások, amelyeket otthon összekeverhetünk egy kis tiszta vízzel. Ami az illatszereket illeti, már nem kell üvegflakonokat hordanunk a táskánkban, mert megjelentek a kompakt parfümök.

minden_reggel_ujno.sk.png

Utazáshoz

Tagadhatatlan, hogy a szilárd kozmetikumok környezetkímélő készítmények (már csak azért is, mert csomagolásuk általában papír), de valójában majd nyáron, az utazási főszezonban fogjuk nagyra értékelni őket. Egy kis ügyességgel ugyanis kozmetikai rutinunk egész arzenálját összeállíthatjuk vízmentes termékekből – ami akkor igazán nagyszerű, amikor csupán kézipoggyásszal utazunk, és bele kell férnünk a szigorúan meghatározott keretbe. Utazzunk bármilyen más módon, könnyebb lesz a dolgunk, mert a szilárd kockák sokkal kevesebb helyet foglalnak – ugyanakkor csökkentik annak kockázatát, hogy a bőrönd felnyitásakor a pólókra kenődve találjuk a hajbalzsamot.

Előfordulhat az is, hogy a szabadságunk alatt annyira megszeretjük a szerény hidratáló kockaszappant, hogy otthon sem akarunk búcsút venni tőle. Ezután nincs más dolgunk, mint fürdőszobánkba egy helyes szappantartót vásárolni, és elégtétellel nyugtázni, hogy nem kell hetente a szemetet szaporítanunk egy újabb műanyag szappantubussal.

Rabec László
Cookies