„Most már igazán elkezdek tornázni.” „Mától kezdve egészségesen fogok táplálkozni.” Kinek a száját nem hagyták el még ilyen mondatok? De már az elején elrontunk valamit: a maximumon kezdünk, aztán később nem bírjuk tartani a tempót. Nézzük meg, hogyan lehet kitartani. A kulcsszó az ÖRÖM.

Ehhez két dolog kell. Egyrészt szeresd magadat úgy, ahogy vagy, másrészt sportolj, és étkezz megfelelően. Sok bombabiztos tanácsot hallani jobbról-balról. Az önjelölt szakemberekkel Dunát lehet rekeszteni. A közösségi hálón naponta hirdetnek újabbnál újabb diétákat, az Instán jelentkező influenszerek mintha mást se csinálnának, csak naphosszat jógáznának vagy vért izzadnának az edzőteremben. Ezt látva legszívesebben fütyülünk az egészre, inkább leülünk a tévé elé egy zacskó csipsszel, és gyűjtjük a kilókat, mert úgy érezzük, ezt a feladatot úgysem tudjuk teljesíteni. Szó, mi szó, egy kis lustálkodás sosem árt – főleg, ha jobb kedvünk lesz tőle.

ujra-formaban-kezdo.jpg
(© Gemmy Woud-Binnendijk)

Fejben dől el

Az egészség ugyanis nemcsak a fizikai tevékenységtől, hanem a lelki jólléttől is függ. Nem véletlenül mondogatjuk, hogy a vidám szív a legjobb orvosság. Orvos kollégánk szerint az ember egészsége 80 százalékban a lelki beállítottságától függ. A benső jóllétet azonban hipp-hopp megteremteni nem lehet. Sokat beszélünk róla, de tenni nem teszünk semmit. A fejünket nem könnyű átállítani.

A gyomrunkat és az emésztésünket könnyebb becsapni. Mindenki ismeri vizsga vagy állásinterjú előtt azt a kellemetlen, gyomorszorongató érzést. Ha ez az idegesség átmeneti, az természetes – nem kell tenni ellene semmit, mert magától elmúlik. Ha azonban tartósan jelen van, és olyan erős, hogy nem tudjuk élni a mindennapi életünket vagy végezni a munkánkat, akkor annak meg keresni az okát. Túl sok a stressz? Túl sok a feladat, lehetetlen mindet elvégezni? Ezek az érzések egyszerűen azt jelentik, hogy lassítani, lazítani kell. Egy kicsit önzőnek lenni. Csak egy testi és lelki egészségünk van. Adjunk magunknak egy kis szabadidőt. Meditáljunk, vagy hívjuk fel a barátnőnket, és panaszkodjuk ki magunkat. A segítségkérés nem a gyengeség jele.

A cseh televízióban egy műsorvezető, Linda Bartošová féléves szabadságot vett ki, és nyíltan beszélt róla, hogy lelkileg teljesen kimerült. Hasonlóra biztatta a kollégáit és mindenkit, aki a kiégés jeleit érzi magán, és fél attól, hogy környezete elítéli emiatt.

Dundik és egészségesek

Általában azt hisszük, leginkább az ételtől függ az, hogy milyen az alakunk. A valóságban több összetevő alakítja ki testünk formáját. Ehetjük a legegészségesebb ételeket – ha nem mozgunk eleget, nem lesz feszes a hasunk és formás a combunk. Ha rosszul alszunk, és az életünk csupa stressz, na meg idegeskedés, akkor a pontos fehérje–szénhidrát–zsírok összeállítás sem vált meg bennünket.

Ezeken az elveken alapul a Fat but fit program. Arról van szó, hogy a telt, magasabb testzsírindexszel (BMI-vel) rendelkező ember is lehet teljesen egészséges, ha eleget mozog. Ez fordítva is igaz: lehet valaki sovány, de mégsem egészséges, tehát – folytatva az angolt – unfat but unfit. Az utóbbi időben sokszor halljuk ezt a két megfogalmazást. Ewa Farna énekesnő is erről beszél a Test című dalában. Neki sok tapasztalata van a témában: erről tanúskodik az Akkora a hátsóm, mint a ház című dala is, amelyben arról énekel, hogy a kövér nem feltétlenül jelenti azt, hogy beteg. Ha a magasabb MBI-vel rendelkező személy eleget mozog, hasonló állapotban van, mint az az ember, akinek normális a BMI-je, de egyáltalán nem mozog.

Étrend, nem porok!

Tulajdonképpen minden élelmiszer egészséges, és jót tesz a testnek – mondja a táplálkozási szakértő. Más szóval: rossz élelmiszer nincs, csak nem megfelelő mennyiség. Az étkezés az a terület, amelyet a trendek leginkább befolyásolnak. Ahogy a divatban sem áll jól mindenkinek a legújabb irányvonal, úgy az új étkezési trendek sem felelnek meg mindenkinek. Azt ajánljuk, hogy az egészségesen fogyni vágyó ember szakemberrel beszélje meg az étrendjét, hogy az biztonságos és kiegyensúlyozott legyen. Ne higgyünk olyan tanácsnak, amely egy halom táplálékkiegészítőt ajánl. Csak annak higgyünk, aki általánosan használt alapanyagokat és az általános táplálkozási szokásokkal megegyező tervet ajánl.

elofizetes_uj_no_0.png

Tudni kell: jól hangzik, csodadiéták azonban nem léteznek. Az ételporok hosszú távon nem helyettesíthetik a zöldségekkel, hússal, körítéssel megrakott tányért – röviden a jó öreg, változatos étrendet. Ez utóbbi jelenti az egészséget. A fogyás hosszú távra tervezett gyakorlat. Nem szívesen halljuk, de ez az igazság. Egy-egy alternatív módszerekkel beprogramozott „csodafogyás” bekövetkezhet három hónap alatt, de aztán még hamarabb visszaszedjük a leadott kilókat. Fogyni mindig könnyebb, mint megtartani az elért testsúlyt. A „jojóhatás” igencsak kellemetlen, de főleg a drasztikus diéták esetében jellemző.

Ne tornázzunk egyedül

Kettesben könnyebb – és ez a tornára duplán érvényes! Ha nehezen tudjuk betartani a rendszeres edzést, tervezzünk közösen a barátnőnkkel. Fizessünk be csoportos edzésre, vagy váltsunk bérletet az edzőterembe. Minden esetben egymást biztathatjuk. Ráadásul előtte megihatunk közösen egy kávét, vagy utána elmehetünk együtt vacsorázni. Edzés előtt jó ötlet a kávé, mert így több zsírt égetünk el. Fontos, hogy vizet is igyunk utána, mert a koffein egyben vízhajtó is. Természetesen tiszta, jó minőségű kávéról beszélünk, tej és cukor nélkül, nem pedig egy gazdag lattéról.

Ha már hosszabb ideje nem tornáztunk, nagyon fontos, hogy kezdetben ne terheljük túl magunkat. Addig tornázzunk, amíg örömet szerez a mozgás. Senki sem várja el tőlünk, hogy mindjárt rekordokat döntsünk. Ne feledkezzünk meg a regenerációról sem: hetente egyszer szaunázzunk, vagy válasszunk egy kevésbé megterhelő, nem túl dinamikus sportot. Ússzunk, esetleg végezzünk nyújtógyakorlatokat.

Aki nem alussza ki magát, az eszik

Lélek, étel, mozgás. Az egészség-szentháromsághoz hozzátartozik az alvás is. Erről gyakran megfeledkezünk, pedig ugyanolyan fontos, mint az említett három dolog. Aki keveset alszik, annak nő az étvágya, ennek pedig hízás a következménye. Amikor az étrendváltoztatást tervezzük és a mozgástervet készítjük, gondoljunk az alvásra is. Az emberek 30-50 százaléka keveset alszik, s náluk nagyobb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának. A legutóbbi kutatások szerint az utóbbi években 10 százalékkal nőtt az alvászavarok száma, ennek következtében pedig egyre több beteg szed altatót, hiszen ezt írják elő a rossz alvóknak.

Az alvászavarok elsődleges oka a rohanó élettempó, de hozzájárul az egyre magasabb életkor, a rendszertelen alvási szokások és a virrasztás is. A szakemberek szerint a test és a szellem regenerálódásához kevés a három-négy óra alvás. Sokaknál a koronavírus-járvány hívta elő az alvászavarokat. „Az emberek napi programja drámaian megváltozott. Kevesebb lett a fizikai terhelés, és a lelki feszültség hirtelen megugrott. Az álmatlanság hátterében gyakran a Covid-fertőzés bújik meg” – mondják az orvosok.

ujra-formaban-belso.jpg
(© Gemmy Woud-Binnendijk)

Mielőtt altatókhoz nyúlnánk, hallgassuk meg a következő egyszerű tanácsokat: keljünk fel minden nap ugyanabban az órában, tekintet nélkül arra, hogy munkanap van-e vagy vasárnap. Ne szundikáljunk napközben, mert ez ronthat az éjszakai alvásunk minőségén. Este csak olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek megnyugtatnak bennünket. A problémák megoldását halasszuk másnapra.

Az ágy alvásra és intim együttlétre szolgál. A munka, a veszekedés vagy a tévénézés nem illik a hálószobába. Ha az ágyban a munkahelyi gondjainkat elemezzük, nagy valószínűséggel rosszul fogunk aludni.

Okosórák

Ha minden kötél szakad, és semmilyen módon nem tudjuk észszerűbb életmódra szoktatni magunkat, akkor vagy személyi edzőt, vagy táplálkozási szakembert kell fogadnunk – esetenként mind a kettőt. Segítséget nyújthatnak a modern kor eszközei is, például az okosóra. Ebből nagyon sok fajta létezik: egyes modellek például helyettesíteni tudják az edzőket, és rá tudják venni az embert, hogy mozogni kezdjen. A jól időzített emlékeztetőnek köszönhetően hozzászokunk a napi gyakorlatokhoz, mert az óra folyamatosan figyelmeztet bennünket.

De itt is érvényes a mondás, hogy a gép jó szolga, de rossz úr. Ne hagyjuk, hogy az óra dirigáljon nekünk. Jusson eszünkbe, hogy az a legfontosabb, hogy örömmel tornázzunk. Csak az öröm segíthet abban, hogy a választott sport mellett ki is tartsunk.

Rabec László
Cookies