A víz abban segít, hogy megőrizzük a flow-élményt.

Aki pancsikol, vízbe loccsan, vagy úszik, elmerül abban, amit csinál. S a flow gyógyít, mint leírója, Csíkszentmihályi Mihály mondja. Vegyünk hát egy trendi fürdőgatyót és bikinit, és keressük a nyárban a vízi élményeket. 

02_25.jpg

Ki hinné, hogy a bikini több mint 70 éves. Története az antik görög és római időkbe nyúlik vissza. Erről tanúskodnak a korabeli villák mozaikfalain ábrázolt, vélhetően textilből és bőrből készült „bikinimodellek”. Az ezt követő évszázadokban nem beszélhetünk strandkultúráról – egészen az 1920-as évekig.

01_21.jpg
Divatképeinken egyik álompárunkat láthatjuk: a szentpéteri Kocsis Adrián modellt és címlaplányunkat, a komáromi Kis Tündét a Felvidék Szépéből
 

A nyilvános fürdőzés nem volt bevett szokás. Még a viktoriánus kor előtt is lepedő nagyságú fürdőingekben, később hosszú szárú, puffos „bundabugyikban” és hosszú ujjas ingekben merészkedtek a vízbe a hölgyek. A 20-as évek strandkultúrája hozta el az egybeszabott, atlétatrikós felsőt, forrónadrág jellegű aljjal.

03_24.jpg

Az aprócskára zsugorított ruhaneműt Louis Réard párizsi tervező alkotta meg 1946-ban, és innen datálódik a mai kor bikinije. Bemutatásához nagy nehézségek árán végül egy sztriptíztáncosnőt sikerült Réard-nak felbérelnie. Elnevezése ugyancsak nagy fejtörést okozott. A Marshall-szigetek egyike a Bikini-sziget. Amerika atomkísérleteket hajtott ott végre abban az időben, és Réard úgy gondolta, találmányának legalább olyan nagyot kell szólnia, mint a robbantásnak, így a bikini nevet választotta a fürdőrucinak.

bikindul.jpg

Nem tévedett, nagyot szólt – és szól ma is. A kezdeti hatósági tiltások ellenére a ruhanemű divatba jött. Feltörekvő színésznők kezdték a népszerűsítését. Filmvásznon legelőször 1956-ban Brigitte Bardot viselte Roger Vadim filmjében, az És Isten megteremté a nőt-ben... Mára a bikini sokféle metamorfózison van túl. Hol elvesznek belőle, hol hozzátesznek, de a klasszikus forma is marad. (Bikini online shopok: Ali, Shein, Zaful, Elsa and Rose Swimwear, Triangl.)
Mórocz Szilvia
Fotó: Dömötör Ede