AZ ÚJ NŐ KONYHÁJÁBÓL! Egyszerű és nagyszerű recept, nem tudod abbahagyni!

A legjobb zöldségcsipszek batátából, bébiburgonyából, csicsókából és céklából készülnek. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem minden zöldségből tanácsos csipszet készíteni!

zoldsegcsipsz-belso.jpg

A magas víztartalmú zöldségek – ilyen pl. a cukkini, uborka, paradicsom – a csipsz készítése közben csak összemennének. A zöldségcsipsz készítésének egyszerű a receptúrája, s az összes zöldség esetében azonos. A zöldségeket megmossuk vagy szivaccsal megtisztítjuk. Nem szükséges hámozni. Zöldséggyalu segítségével vékony szeletekre (1 mm) vágjuk a zöldségeket. Forró olajon fél perc alatt kisütjük. A zsiradékot lecsepegtetjük, és még forrón sózzuk.

A héjat hagyjuk rajta a zöldségen. Ez egyfajta rusztikus jelleget kölcsönöz a csipsznek.

Céklacsipsz

Víz alatt megtisztítjuk a céklát. Speciális zöldséggyaluval héjastul vékony karikákra (1 mm) szeleteljük. (A zöldségeket gyorsan kell feldolgozni, mert egy idő után a levegőn elkezdenek barnulni.)

reszelo.jpg

Forró, 180 °C-os olajon kisütjük a felszeletelt céklát (vagy bármilyen zöldséget). Az olajnak nagyon forrónak kell lennie – ha buborékot vet, kezdhetjük a sütést. A zöldségcsipsz mintegy fél perc alatt megsül. Amint látjuk, hogy a közepének is megváltozik a színe, kiemeljük, lecsepegtetjük róla a zsiradékot, és rögtön megszórjuk konyhasóval. Ha nem rögtön sóznánk, nem tapadna rá, illetve a nagyobb szemű só lepattogna róla.

Fotó: Dömötör Ede

hirlevel_web_banner_1_4.jpg

Sallay Erika