AZ ÚJ NŐ KONYHÁJÁBÓL! Amit a kert ad, azt el kell tenni! – figyelmeztetett múltkor is a nagymamám. A mai rohanó világban kevesen figyelnek oda a szezonális munkákra, és amúgy is: kinek van kedve órákat állni a lekvár- meg a befőtteltevés felett? Pedig a nyári kincsek majd arany napsugarakat csempésznek a komor téli napokba!

Szeptember elején a körte és a szilva áll a szezonális gyümölcsök dobogóján. De mit is készíthetünk belőle, ha unjuk a szilvás lepényt, sőt, télen is szeretnénk élvezni a szilva ízét?

lusta-asszony-belso-indito-vizjelle.jpg

FAHÉJAS KÖRTEBEFŐTT

A körtével sokszor nem tudunk mit kezdni. Mihez együk? Legyen süteménybe sütve, menjen a pálinkába, vagy rakjuk el lekvárnak? Szerintünk a befőtt a legjobb megoldás, ebből a végén ugyanis még bármi lehet.

Hozzávalók a felöntőléhez:

0,6 l víz
350 g kristálycukor
1 db egész fahéj

Hozzávalók a körtekompóthoz:

1,4 kg körte
2 l víz
0,5 teáskanál citromsav

kortebefott-vizjellel.jpg

Elkészítés:

A felöntőlé elkészítéséhez a vizet és a cukrot összeforraljuk a fahéjrúddal, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljön. Közben előkészítjük a körtét: először az áztatóléhez hideg vízben feloldjuk a citromsavat (ez azért kell, hogy a körték ne színeződjenek el, hanem szép fehérek maradjanak). A gyümölcsöket meghámozzuk, félbevágjuk, és kiszedjük a magházukat, majd a citromsavas áztatólébe helyezzük – amíg a felöntőlé teljesen ki nem hűl. Miután ez megtörtént, a sterilizált befőttesüvegeket feltöltjük a körtével, majd a felöntőlével – és egy fahéjrudat is belehelyezhetünk. Az üveg szájára befőzőfóliát feszítünk, és szorosan rácsavarjuk a kupakot. Egy lábas aljába rácsot helyezünk, hogy a hőtől ne pattanjon el az üveg, majd beleállítjuk a befőttet, és a lábast nagyjából háromnegyedéig feltöltjük vízzel. A tűzhelyre téve nagy lángon felforraljuk, majd 20-25 percen át csak gyöngyöző vízben főzzük, végül hagyjuk kihűlni.

Bár a mai világban nem sokan törődnek a kert adta lehetőségekkel, a feszített munka mellett is készíthetünk lekvárt és befőtteket! Rengeteg olyan recept található az interneten, amelyek a végletekig egyszerűek és időspórolósak. Csak keresni kell!

CUKOR NÉLKÜLI SZILVALEKVÁR SÜTŐBEN

A lekvárkészítés egyik legegyszerűbb módja, ha semmi mást nem kell hozzáadni, csak a gyümölcsöt. S ami a legjobb, még csak meg sem kell keverni! Felejtsük a sütőben egy egész éjszakára!

Hozzávalók:

8 kg érett szilva

szilvalekvar-vizjellel_0.jpg

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a félbevágott gyümölcsökkel megpakolunk egy tepsit. Érdemes odafigyelni, hogy ne rakjuk teljesen tele, mert a szilva sok levet fog engedni, így könnyen kicsuroghat a tepsinkből. Bekapcsoljuk a sütőt, és 120 fokra állítjuk, majd most jön a legjobb rész – egy egész éjszakára elfeledkezünk róla! Ha napközben készítjük, át lehet keverni 2-3 óránként, azonban érdemes legalább nyolc órán keresztül békén hagyni, hiszen a végeredmény olyan sűrű, fekete szilvalekvár lesz, amiben megáll a kanál! A várakozási időszak leteltével sterilizált üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez biztosan nem fog lecsorogni a kenyérről!

Kapcsolódó írásunk: Lecsó, a mezítlábas gyalogos

web-bannerek-instagram.jpg

Varga Virág