Mi a szép haj titka? 

24 pontba gyűjtöttük össze a leghasznosabb tippeket!

szep-haj-24-tipp-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Mosás

1. A fodrászok azt javasolják, hogy kétszer is vigyük fel a sampont hajunkra. Az első mosással eltávolítjuk a port és a szennyeződéseket, csak ezután kapnak szabad utat a samponban található hatóanyagok. A sampont körkörös mozdulatokkal oszlassuk szét – a masszázs fokozza a fejbőr vérellátását.

2. A több kevesebb: egy ötvencentnyi nagyságú adag sampon elég. A hosszú haj végeit nem kell besamponozni, a szétoszló hab elegendően megtisztítja a hajat.

3. Aki sok lakkot vagy zselét használ, ne fésülje át a haját mosás előtt, mert feleslegesen károsítja azt. Ugyanez érvényes a töredezett és az erősen szőkített hajra.

4. Kimosná forró vízben gyönyörű kasmírpulóverét? Ugye, nem?! Hajunk legalább olyan érzékeny, mint a kasmír, ezért langyos vízzel ajánlott mosni, öblíteni. A túl meleg víz ugyanis megnyitja a haj pórusait, „kimossa” a természetes olajok egy részét, és a haj száraz, fénytelen lesz.

5. A modellek titkos tippje: mosás után buborékmentes ásványvízzel öblítik le hajukat. Az ásványvíz ugyanis nem tartalmaz meszet, ami élettelenné teheti a hajat.

De csillogóvá varázsolja a hajat az is, ha mosás után egy liter langyos vízzel öblítjük le, melybe egy citrom levét facsartuk (citromlé helyett egy kevés almaecet is megteszi).

Ápolás

6. A hajápoló krémekből elég egy kis adag – általában egy földimogyorónyi. Csak a kiszáradásra hajlamos hajvégeken oszlassuk el, hogy a hajtőnek megmaradjon a tartása, és ne lapuljon le a frizura.

7. A regeneráló hajpakolások intenzívebben ápolnak, ha a hajat nedves törülközőbe csavarjuk, ugyanis a szaunaeffektusnak köszönhetően a hatóanyagok mélyebbre jutnak. Fontos, hogy utána alaposan öblítsük le a maszkot, hogy maradékai ne nehezítsék el a hajat.

8. A vékony szálú hajat gyakran megterhelik az intenzív maszkok, viszont ennek a hajtípusnak is kell extra ápolás. Hajmosás után inkább csak kondicionálót használjon, ha nehezen tudja kifésülni a haját. Itt is érvényes, hogy a tövekre ne vigyük fel az ápolóterméket, különben a frizura nem fog megállni. Ezenkívül hajvégápoló ajánlott, amely védi a hajvégeket a kiszáradástól.

minden_reggel_ujno.sk_326.png

Szárítás

9. A nedves hajat mindig szárítsuk egy kicsit, mielőtt formázni kezdenénk a kefével. Különben ártunk neki, mert a haj nedvesen sokkal érzékenyebb. Először közepes hőfokon fújassuk át a hajat, és csak ujjainkkal fésüljük át. Csak akkor vegyük elő a kefét, ha a haj már 90%-ban száraz.

10. Inkább kevésbé meleg levegővel fújassuk a hajat. Igaz, hogy hosszabb ideig tart, de kímélőbb. Nagyon jó szolgálatot tesz a hideg fokozattal ellátott hajszárító. A formázás végén a hideg levegő megnyugtatja a fejbőrt, és megakadályozza, hogy a szárítás befejeztével a frizura összeessen.

11. Egyszerre ne tekerjünk fel túl sok hajat a kefére. Akkor kap csillogást a haj, ha a kefe a hajon keresztül jól látható.

12. Mielőtt hajviasszal kezdenénk formázni, fújassuk be lakkal a hajat, és hagyjuk megszáradni. Csak ezután vigyük fel a viaszt, így elejét vesszük annak, hogy a haj túl sok viaszt vegyen fel, és erőtlenül hulljon alá.

Vágás

13. Ajánlott 6-8 hetente vágatni a hajvégekből. Így nemcsak a hajvégek töredezését akadályozzuk meg, hanem időt is spórolunk. Gyorsabban ki tudjuk fújatni a hajunkat, és jobban áll, ha a frizura rendszeresen formára van vágva.

14. Mondjon nemet – főképp, ha a haja vékony szálú –, ha fodrásza borotvával készül vagdosni a haját, vagy akár ollóval elvékonyítani a tincseket.

Az ilyen technikák károsítják a haj szerkezetét, így hamarabb fog töredezni a haj, és később nehéz lesz élettelivé varázsolni.

15. A kelleténél picit hosszabb vagy a ferdén vágott frufru fiatalít: ügyesen eltakarja a homlokráncokat. A túl rövid viszont csak az extravagáns típusoknak áll jól, különben gyerekesnek hat. A lágy hullámok finomabban keretezik az arcot, mint a loknik (ez utóbbiak kihangsúlyozzák a ráncokat). Egy bizonyos kor után a túl rövid és a túl hosszú frizura sem előnyös.

Festés

16. Ha magunk szeretnénk befesteni a hajunkat, alaposan olvassuk át a használati útmutatót. Ha az elért szín végül mégsem felelne meg elképzeléseinknek, vessük be a következő trükköt: a festés után rögtön mossuk meg a hajat kétszer egymás után egy korpásodás elleni samponnal, majd vigyünk fel egy intenzív maszkot vagy egy kis olívaolajat a hajunkra, és hagyjuk rajta egész éjszaka. Így a szín nagy részét el tudjuk tüntetni.

17. Vékony szálú hajnál figyeljünk arra, hogy ne válasszunk túl sötét árnyalatot. A világosabb árnyalatok nem állnak olyan messze a fejbőr színétől, ennek köszönhetően a haj valamivel dúsabbnak tűnik. Feketével viszont az ellenkezőjét érjük el.

18. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott szín a bőr tónusához is passzoljon. A nyár és tél típusúaknak nem állnak jól a sárgás árnyalatok, mint például a vörösesbarna, az ősz és tavasz típusúaknak pedig a hideg színek, mert szürkéssé teszik az arcukat. A nyár típusnak a hamvas árnyalatok (hamvasszőke, esetleg hamvasbarna) állnak jól, a tavasznak a mézszőke, aranyszőke, vörösesszőke, rézvörös, világosbarna, az ősznek a gesztenyebarna, mogyoróbarna, mahagónivörös (középbarnánál világosabb árnyalat nem ajánlott nekik), a télnek a sötétbarna, fekete, ribizlivörös (kerülniük kell a meleg, mahagónibarna árnyalatokat).

szep-haj-24-tipp-belso.jpg
(© Sven Barucha)

Formázás

19. Hajsütővas helyett hajvasalóval is varázsolhatunk hullámokat, loknikat. Fontos, hogy a haj száraz legyen. Használjunk hővédő hajsprét. Tűzzük fel csipesszel a hajat, majd tincsenként végezzük a göndörítést, a nyakrésztől felfelé haladva. A haj tövénél kezdjük feltekerni a tincseket.

20. Természetes hullámok esetén ne használjunk sűrű fogú fésűt és kefét, mert tönkreteszik a loknikat. Lehetőleg mindig alulról felfelé kell „fésülni”, vagyis inkább csak kilazítani a hajat. Ha meg akarjuk őrizni a göndörséget, hajunkat tárcsás (diffúzoros) hajszárítóval szárítsuk alacsony hőfokon, a fejet előre hajtva, a fürtöket ujjainkkal igazgatva.

21. Legjobban egy lapos, négyszögletes hajkefével tudjuk a hajunkat simára fújatni. Fémcsipeszekkel tűzzük fel a hajunkat, majd tincsről tincsre, a hajtőtől a hajvégig haladva fújassuk ki közepesen meleg levegővel.

A haj és a hajszárító között kb. 15 cm távolság legyen. Inkább szűkítő feltét nélkül dolgozzunk, ha nem vagyunk gyakorlottak. (A szűkítő feltétek ugyanis egy helyre koncentrálják a meleget.)

22. Ha bonyolult kontyot szeretnénk csináltatni, előtte egy nappal mossunk hajat, ne aznap, hogy a haj könnyebben formázható legyen. Mielőtt hozzálát a fodrász a frizurához, benedvesítheti a hajat desztillált, azaz vízkőmentes vízzel.

23. Akinek hegyes az álla, annak jobban illik a magasra helyezett lófarok. A kerek állúaknak inkább a nyak magasságában összefogott haj ajánlott.

24. Az anti-frizz (párataszító) termékek kiválasztásánál vegyük figyelembe hajtípusunkat, hogy tényleg beváljanak: erős hajra a krémes konzisztenciájúak ajánlottak, vékony hajra pedig a folyékonyak.

Jády Mónika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies