Beköszönt az ősz, sőt, lassan a nyakunkon a tél. Nem hallani másról sem, csak hogy mindenki beteg, megfázott, náthás, különféle gyulladásai vannak. A zimankó beköszöntével egymásnak szegezzük a kérdéseket: Te is fújod az orrod? Mi a fene lehet ez a fránya bacilus? Netán vírus? Aztán az egészet ráfogjuk a hirtelen hidegre és rossz időre.

Ami teljesen természetes. Mint az is, hogy ilyenkor a szervezetünk nehezebben alkalmazkodik a hidegebb időjáráshoz. Tudunk azonban érte tenni (nem is keveset), hogy átvészeljük ezt az átmeneti időszakot, amikor mindenki csak tüsszög, és az orrát fújja. Hogy mivel? Íme, néhány szupertrükk!

1. Gyömbér, citrom, méz
Egy picit kapar a torkunk, és máris ágynak dőltünk? Pánikra semmi ok! Vegyünk néhány gyömbérgyökeret, pucoljuk meg, és vágjuk fel apró kockákra. Ugyanígy fejtsük le a citrom héját, és a gyümölcsöt karikázzuk fel. Egy kisebb befőttes üvegbe pedig rétegesen tegyük egymásra a gyömbért, a citromot és rá egy-két kanál mézet. Egy nap után a három csodaszer szépen összeérik, és kiváló ízesítőként szolgál a forró teánkba. Garantált orvosság minden megfázásra! (Arra viszont mindenki figyeljen, hogy a gyömbérrel óvatosan kell bánni, hiszen felpörgeti az ember szívét, tehát nem mindenkinek javallott nagymértékben fogyasztani!)

2. Papucs, szőnyeg!
Talán kuncogni fogunk ezen, hogy mit keres a papucs és a szőnyeg a csodaszerek között. Azonban ezekről az alapvető apróságokról szeretünk megfeledkezni! Az őszi-téli időszakban valahogy még nem vagyunk hajlandók felvenni a papucsot arra a néhány percre, míg fogat mosunk, vagy mert kiszaladunk a konyhába néhány percre. Pont ezek azok a pillanatok, amelyek legyengítik a szervezetünket. Nem azt jelenti, hogy rögtön felfázunk (bár az is könnyen megeshet), hanem egyszerűen hozzájárul ahhoz, hogy rosszabbul bírjuk az ősz jöttét, és érzékenyek leszünk a hidegre, könnyebben kapjuk el a betegségeket. Éppen ezért bújjunk bele a jó meleg papucsokba, és fogmosáskor is álljunk a kis szőnyegünkre!

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

3. Sport
Nem hagyhatjuk le a listánkról, hiszen ha rendszeresen sportolunk, erősítjük immunrendszerünket. Azonban jól vigyázzunk: ilyenkor lehet a legkönnyebben megfázni, ha lusták vagyunk átöltözni, és izzadtan szállunk be a kocsiba. Sapkát, sálat tessék bekészíteni, és irány a konditerem!

4. Mézes fokhagyma
Az egyik kedvenc csodaszerem, ha elkap a köhögés, és légúti bántalmaim vannak. Két gerezd fokhagymát átnyomunk a fokhagymanyomón, összekeverjük egy-két teáskanál mézzel, és elfogyasztjuk. Ezt naponta minimum négyszer megismételjük, és garantáltan kiviszi a szervezetünkből a bacikat!

5. Torma, húsleves, pálinka
Természetesen nem ebben a sorrendben és egymás után! A három finomság azért került egy helyre, hiszen mindegyiknek gyógyító ereje van, ha rosszul érezzük magunkat. Persze, nem mindenki szereti összeset, így aki nem iszik pálinkát, egyen tormát. S aki nem szereti a tormát? Válassza a jó forró húslevest!

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata