Nemrég néhány napot Balatonfüreden nyaraltunk, és bár már nem először jártam itt, igazán csak most szerettem bele a városba. Idén úgy döntöttünk, hogy külföldi utazás helyett a Balatont vesszük célba. Nem vagyunk egy nagy strandolós család, inkább sétálni szeretünk, nézni a házakat, és egy kellemes teraszon kávézgatni. Balatonfüred ideális célpontnak tűnt, mivel a környék nem csak a fürdőzgetéstől szól. A város sokat őriz múltjából.

A szállásunkat is eszerint választottam ki. Amikor Füreden betértünk egy antikoshoz, azt mondta a tulajdonos, hogy a copf stílusban épült Gombás Kúriában azok szoktak megszállni, akik vonzódnak a régi épületekhez, és érdeklik őket a régiségek. Úgyhogy igazoltnak éreztem a döntést. Az apartmanunk valóban szuper volt, a vendéglátás nem kevésbé, annak pedig utólag kifejezetten örültem, hogy nem a parton, hanem a dombon helyezkedik el, mert így olyan környékeket is megismertünk, amerre lehet, hogy amúgy nem mentünk volna. 

Balatonfüred legnagyobb erőssége sokszínűségében rejlik, így nem volt nehéz felsorolnom 8 olyan dolgot, ami miatt a szívemhez nőtt ez a hely, ahol jól éreztem magam, és ami miatt bármikor visszamennék.  

1. A partról gyönyörű látványt nyújt a tihanyi apátság

Hosszasan el tudtam révedni abban a látványban, amit Füred partjáról nézve Tihany nyújt. Egyszerűen van benne valami varázslatos. 

2. Tihany megközelíthető hajóval

És ha már Tihany... Egy külön napi program volt, amikor átmentünk a félszigetre. Nagyon jó, hogy két ennyire szép helység a vízen ilyen gyorsan és egyszerűen megközelíthető. Dávid nagyon élvezte a hajókázást, mi pedig a parthoz közeli borozó fröccsét :-) Kisvasúttal mentünk fel az apátsághoz, ahol a turistákat célzó levendulás kacatok áradata nekem már kicsit sok volt, de a Balaton látványa és a környező házak gyönyörűek voltak. 

3. Kredenc

Őszintén szólva, a füredi gasztronómiáról sok rosszat tudnék mesélni, de majdnem ugyanennyi jó élményt is! A pozitív meglepetések egyike a Kredenc borbár, ahol bár bort nem ittam, de nagyon finom szendvicset ettem salátával. Előny, hogy az egyik kedvenc utcámban van, de külön jó emlék nekem, hogy Dávid itt evett először húst pépesítés nélkül. Nagyon bejöttek neki a pecsenyés falatok, jó élménnyel indul ezen a téren (is)!

4. Sparhelt Bisztró

Maradok még az ételeknél. A Sparhelt design szempontból nagyon jól néz ki, igazi cuki hely. Amikor azonban kézbe vettem az étlapot, és megláttam a főételek árát, egy picit azt gondoltam, hogy hiba volt ide jönni. Aztán amikor kihozták a kacsamellet cseresznyés cous cousszal, már a látvány élményt adott, de az íze egyenesen zseniálisan finom volt. Igazi ízélményt kaptam, ami összehasonlíthatatlan a parthoz közel kínált panírozott mirelitfogásokkal. Muszáj kipróbálni, ha Füreden jártok!

5. Jókai Emlékház

Ha valaki hozzám hasonlóan szereti az irodalmat, a régi történeteket és az építészetet, akkor annak mindenképp körbe kell járnia Jókai egykori nyaralóját! Szerintem lenyűgöző, ahogy berendezték a szobákat, szinte megelevenedik a kora, mert szerencsére nagyon sok tárgy megmaradt. Néha már-már zavarba jöttem attól, hogy valakinek az otthonában "kukkolok", vizsgálgatom a ruháit, a kávés csészéjét vagy épp az ágyát :-)

6. Régi tornácos házak

Különleges hangulata van a fából készült tornácoknak, karaktert és melegséget adnak a házaknak. Álmaim balatoni háza éppen ilyen, és ebből Füreden nincs hiány.

7. Séta a Kiserdőben

A több mint 200 éves Kiserdő a balatoni fürdővárosok egyetlen történeti értékű, tudatos tervezéssel alkotott közparkja. Igazi színfoltja Fürednek ez a kis árnyas, fás terület, ahol lehet sétálni, játszóterezni, tornázni, sőt még teniszezni is. Amikor 35 fok volt a parton, akkor hálát adtam az égnek azért, hogy minden nap ezen keresztül vezetett az utunk a szállástól. 

8. Pihenés a Szívkórház előtti téren

Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de számomra nyugalmat áraszt a Szívkórház előtti tér a savanyúvíz kutakkal, a padokkal, szállodával és az ezt körbeölelő régi épületekkel együtt. Ahogy ott sétálok, mindig azt várom, hogy egyszer csak szembejön velem egy lovaskocsi vagy egy báli forgatag. Azt hiszem, ilyen az, amikor egy helyet átjár a történelem. 

Természetesen az előbb felsoroltakon kívül a szépen kiépített strandok, a parti büfék és boltok sora is megtalálható itt, és valljuk be, amikor az ember a Balatonhoz megy nyaralni, akkor még a papírtányéron kihozott hekknek és palacsintának is megvan a maga különleges és szerethető hangulata.  

Bitay Andi 

Maison
maison.blog.hu

Új Nő csapata
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod
8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod