Egyáltalán nem mindegy, hogy kivel hozott össze minket a sors. A kezdeti nagy fellángolás közben nem vesszük észre az intő jeleket – és később már nem tudunk kimászni a veszélyes kapcsolatból. Egy mérgező viszony olyan, mintha álarc nélkül sétálnánk egy fülledt kipárolgásokkal és miazmákkal teli réten.

Sokan a mai napig nem merik beismerni, hogy megfélemlítésben élnek. Titkolóznak, elhallgatják a szüleik és barátaik elől a bajokat, a végén pedig teljesen elszigetelődnek a külvilágtól. Ezek a nők elhiszik a párjuknak, hogy ők egyedül semmire nem lennének képesek, nem sokat érnek, és csak a párjuk gondoskodása által válhatnak valakivé. Egyedül az ő számára fontosak, s ha elcsattan a pofon, az is azért csattan el, mert a nő nem képes jól viselkedni (például elsózta a levest).  A pofont másnap engesztelő ajándék követi, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a párodnak fontos vagy. A legfontosabb!

8-jel-veszelyes-kapcsolat-kezdo.jpg
(© Evelyn Bencicova)

Sajnos, a megfélemlített vagy a manipulált nők valóságérzete a szüntelen befolyásolás hatására gyengül, és a végén már képtelenek racionális döntéseket hozni.

A becserkészés

A narcisztikus és szociopata férfi (vagy nő) mindig a nála gyengébbekre csap le. Ragadozóként működik: kiszemeli magának az alacsony önbecsülésű és labilis lelkiállapotú embert, majd csapdába ejti. Mindezt hatalmas kedvességgel és bájjal viszi végbe. Célja, hogy rögtön, az első pillanattól kezdve megbízzunk benne. Olyannyira, hogy minden trükköt és taktikát bevet. Azt hangoztatja már az első pár hét után is, hogy megtalálta élete értelmét és szerelmét (a mi személyünkben). És melyik nő ne szeretne egyedüli és egyedülvaló lenni?! A pszichopata olyan erős bizalmi szálakat sző a kapcsolatába, hogy jó szándékát „élete szerelme” később sem kérdőjelezi meg. A becserkészés után azonban valami olyasmi veszi a kezdetét, amit kevésbé szép szóval „problematikus együttélésnek” lehetne nevezni...

Hazugságok

Piti kis hazugságokkal kezdődik: pszichopata párunk furán kezd viselkedni.  Hovatovább, annál akaratosabb és félelmet keltőbb lesz a magatartása. Állandóan azt hangoztatja, hogy mindenben neki van igaza, és arra is képes, hogy letagadja azt, amit korábban mondott. Olyannyira hiteles a meggyőzőképessége, hogy teljesen elbizonytalanít bennünket. Azt is elérheti, hogy kis híján őrültnek hisszük majd magunkat. A veszekedések végén még mi kérünk elnézést, és bűnbánóan belátjuk, hogy tévedtünk. Pedig korántsem!

A manipulált nő a párja hatására teljesen elzárkózik a családjától és a barátaitól. Az is megeshet, hogy a férfi kisebb-nagyobb hazugságokat talál ki a nő családtagjairól, és teljesen meggyőzi őt arról, hogy rajta kívül senki másra nincs szüksége az életben. Ezzel eléri, hogy párja egyszer és mindenkorra őt imádja és istenítse, és hogy függővé váljon tőle!

A gázlángjelenség

Itt kell megemlítenünk azt a jelenséget, amely egy 1944-es filmről kapta a nevét, és amely a másokon „elkövetett” mentális erőszaktevést jelenti. A film arról szól, hogy a férj megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy az megőrült. Elbizonytalanítja a „rosszul láttad”, „nem érted”, „beteg vagy”, „paranoiás vagy” mondatokkal, és teljesen aláássa a nő valóságérzetét. Lépéshangokat hallat a padlásról, fel-le kapcsolgatja a gázlángot. A cél az, hogy a nő kételkedni kezdjen saját magában, és megadja magát a manipulátornak.

Kompenzálás

A hatalommániás állandó önsajnálatba burkolózik, pont ezzel próbálja elnyerni áldozata szimpátiáját. Kifordítja párja mondatait, és szorgos munkával eléri, hogy még az pitizzen neki, akit állandó jelleggel bánt! Ezek a férfiak természetesen csak elégtételt akarnak venni a rajtunk esett sérelmek miatt, miközben azt bizonygatják, mennyire szerencsések lehetünk, hogy bennünket választottak. Rossz fát tesznek a tűzre, ám utána rendszerint elhalmoznak ajándékokkal. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy soha el ne hagyjuk őket.

Hangulatingadozások

Ha párunk súlyos hangulatingadozásokkal küzd, akkor nagy valószínűséggel segítségre van szüksége. Az egyik pillanatban még nyugodt és kedves, a másik pillanatban már őrülten kiabál velünk, mintha megszállta volna valami rossz szellem.  A család és a barátok jelenlétében mindig a jó oldalát mutatja, de amint kettesben marad velünk (az áldozatával), szörnyeteggé változik...

elofizetes_uj_no.png

A probléma áthárítása

Ugyancsak fontos jele annak, hogy valami nincs rendben, ha a párunk az összes felmerülő bajt ránk próbálja hárítani. Bebizonyítja nekünk, hogy nem ő – hanem mi vagyunk a paranoiások és eszelősek. (Lásd a gázlángjelenséget!) Van erre egy egyszerű példa: ha megcsal minket, és mi a szemébe mondjuk az igazat, azon nyomban ránk keni az egészet. Azt fogja állítani, hogy biztosan azért vádoltuk meg, mert mi magunk voltunk hűtlenek.

Megsemmisítés

A szociopaták és a narcisztikus emberek nem mennek el: nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Véget nem érő rettegésben tartják áldozataikat. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megkeserítsék az életünket. Ha kell, lejárató kampányt indítanak ellenünk a családban és a barátok körében.

A kérdés már csak az: van-e élet egy ilyen kapcsolat után? Nem fogunk ezentúl állandó gyanakvásban élni? Mert a szociopata párkapcsolatok tényleg mérgezőek lehetnek, és egyáltalán nem biztos, hogy talpra tudunk állni utánuk.

Egy jó szakember segíthet abban, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, és megtanuljuk felismerni a fura helyzeteket. Nem szabad elveszíteni a kapcsolatunkat a világgal és a barátokkal, továbbá a magunkba vetett hitünket is erősíteni kell. Lépjünk hátra egy lépést, és ellenfényben is igyekezzünk megvizsgálni a saját életünket.

Ha családunk és barátaink óvatosan jelzik, hogy valami nem stimmel velünk vagy nálunk, akkor ne vagdalózzunk, hanem igyekezzünk megbizonyosodni arról, nincsen-e mégis igazuk...

Derzsi Bernadett
Cookies