Mondják, hogy a kutya az ember leghűségesebb társa. Sokan azonban e bensőséges kapcsolatot felrúgva, egyszerűen elveszejtik, kikötözik, zsákba teszik megunt négylábújukat.

A nagymegyeri OZ Dog Azyl menhelyen szakértő, gondoskodó emberek fogadják be az elhagyott kutyusokat, s keresnek számukra új, szerető gazdikat. 2013-as ÚJRAOLVASÓ cikkünkben ezt az örökké aktuális témát boncolgatjuk – aki pedig segíteni szeretne, manapság is megteheti az OZ Dog Azyl oldalán.

ahol-a-kutyak-otthonra-talalnak-kezdo.jpg

– Némi félelemmel indulunk neki minden kitettségnek – fogad bennünket a szervezet két munkatársa, anya és lánya, Marika és Marcela Juríčková. – Eddig ahányszor a médiában megjelentünk, megszaporodott a kutyáink száma. Volt, hogy este a kerítésünkhöz kötötték ki a kutyát, az meg reggelre szinte felakasztotta magát.

Ahogy az egykori disznóistálló előtt megállunk, nem mindennapi fogadtatásban részesülünk. A hangos ugatás a gazdinak szól: a kennelek ideiglenes lakói farkcsóválva, türelmetlenül várják az emberi érintést és a jutalomfalatot. Vendéglátóink nem is fukarkodnak vele. Itt minden kutyusnak kijár a simogatás, a jó szó, sőt a puszi is. Na meg persze dicséretképpen egy, na, jó ket-tő, esetleg három szem piskóta.

– Nekünk minden egyes kutyus gyönyörű! – mondja Marcela. – Nem teszünk különbséget fajtiszta és keverék között.

– Sok kutyus legyengülve, betegen vagy sérülten kerül hozzánk, ezeket állatorvos kezeli. Minden állatot féregtelenítünk, beoltunk és csippeltetünk – ez utóbbi egyébként szeptembertől kötelessége minden kutyatartónak. Ezenfelül a szukákat ivartalanítjuk. A kanokat is szeretnénk, de egyelőre nincs hozzá helyiségünk. Egy kutya sokféle pozitív érzelem kifejezésére képes, de a szuka a saját kölykeit 6-8 hét után ellenségként kezeli. Sokan attól félnek, hogy az ivartalanítás után a kutya agresszív lesz. Épp ellenkezőleg: mivel lecsendesednek a hormonok, a kutyus is megnyugszik, és a csavargáshoz sem lesz már kedve. Nem beszélve arról, hogy a nőstényeknél csak így előzhetjük meg a petefészek- és méhrákot, hímeknél meg a prosztatarákot.

A ketreceket önkéntesek tisztítják sorban: az ürüléket eltávolítják, a betont pedig mindennap locsolótömlővel lemossák. A tiszta kennelben friss víz és ennivaló várja a kutyákat.

minden_reggel_ujno.sk.png

– A biztonságra ügyelünk– folytatja Marcela. – Csak az a kennel lehet nyitva, amelyiket épp tisztítják, és a kifutóra csak abból szaladhat ki kutya. Egy kennelben két-három kutyát helyezünk el, de van olyan kutyusunk is, amelynek egyedül kell lennie. Őt a kölykei miatt tartották, ezenkívül pedig harcra is kiképezték. Mikor behoztuk, az oldalán nagy seb tátongott, kétszer is operálnunk kellett. A szája körül pedig még most is látni a forradásokat. Az embert nem bántja, sőt, igényli a társaságát, de négylábú társaiban az ellenséget látja. Minden kutyusnak van saját „története”: az egyiket láncon tartották, és éheztették, a másikat épp ellenkezőleg, óriásira hizlalták. Egy részüket mi magunk fogjuk be. Igyekszünk a környékbeli falvakkal szerződést kötni, amelyben vállaljuk, hogy a náluk befogott kóbor állatokat befogadjuk. Nagyjából egy éve működünk, és ez idő alatt mintegy 200 kutya fordult meg nálunk. Jelenleg 65 kutyánk van, a többit sikerült örökbe adnunk.

ahol-a-kutyak-otthonra-talalnak-3.jpg

– A menhely még nincs kész. Ha teljesen elkészülünk, száz kutya befogadására leszünk képesek. Terveinkben szerepel egy kéttermes orvosi rendelő, hogy a beteg jövevényeket az orvos helyben el tudja látni – mondják. Azt is elárulják, hogy naponta mintegy 30 kg száraztápra van szükségük, de olyan még nem volt, hogy a kutyák elé ne jutott volna friss eleség. Ha kellett, a sajátjukból vettek nekik.

– Egészségügyi okokból nem mindegy, hogy védenceinket mivel etetjük – teszik hozzá. – Az ételmaradék, illetve a legolcsóbb száraztápok emésztési gondokat, hasmenést okoznak, így a középkategóriájú Darlinggal etetjük őket. És csontot sem kapnak, az ugyanis szintén ártalmas!

Szívesen fogadunk minden segítséget. Telefonos egyeztetés után (0908 703 433) lehet jönni kennelt tisztítani, etetni vagy épp kutyát simogatni. Szívesen fogadunk téglát, cementet, ezekből új ketrecek épülhetnek. Öreg matracokra, pokrócokra és jó nedvszívó képességű rongyokra (törülköző, lepedő, párnahuzat) is szükség van. De játékokat, bolhairtó cseppeket és sprayt, kinőtt szájkosarat, nyakörvet vagy pórázt is várunk.

– Célunk, hogy kutyusainknak új, szerető otthont találjunk – veszi át a szót Marika. – Ha érdeklődők jönnek, mindig alaposan kifaggatjuk őket, milyen a család és az otthonuk. E mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy ők mit várnak el egy kutyától, s hogy mennyi idejük van vele foglalkozni. Megválogatjuk, kinek adunk kutyust. Többször is előfordult már, hogy visszautasítottuk az érdeklődőt. Ahhoz tartjuk magunkat, hogy legalább ilyen, de inkább jobb körülmények közé adjuk őket, mint ez a menhely.

Ahogy a ketrecsorok végére jutunk, lassan elül az izgalom. A gazdi mindenkinél járt, mindenkit megszeretgetett, így most a gárda elcsitul és megpihen. Ragaszkodás és hála tükröződik minden egyes kutyus szemében. Ezek az állatok tényleg csak arra várnak, hogy szerethessenek valakit – és őket is viszontszeressék.

ahol-a-kutyak-otthonra-talalnak-belso.jpg

– Sokan félnek felnőtt kutyát magukhoz venni, mert hogy azok már nem taníthatók – mondja Marcela búcsúzóul. – Ez azonban nincs így. Ezek a kutyusok nagyon hálásak minden jó szóért, és ugyanúgy nevelhetők, mint a kicsik. Sokan azt hiszik, hogy egy menhelyen csak beteg kutyákat találni, holott ezeknek az állatoknak csak egyetlen bajuk van: az ember, aki kidobta őket.

L. Horváth Katalin
Cookies