Londonban és Los Angelesben a legújabb kozmetikai stúdiókban hiába keresnénk a kényelmes kezelőágyakat és a krémekkel teli tégelyeket. Mindenhol csak asztalokat és rajtuk tükröket találnánk. Mert itt most minden kliens a legújabb slágert, a fiatalító arctornát gyakorolja, amit arcjógának neveznek.
Honnan származik ez a divatos módszer? Természetesen Ázsiából, ahol már régóta alkalmazzák. Az arcjógának köszönhetően az ázsiai nők sokkal fiatalabbnak látszanak a koruknál, mint mi, európaiak vagy az amerikaiak.
Talán még emlékszünk, hogy az arctornát egy időben nálunk is propagálták. Az arcjóga ennél jóval hatékonyabb – ugyanazt teszi az arcunkkal, mint a jóga a testünkkel: ellazítja az izmokat, javítja a szövetek vérellátását, de legfőképpen erősíti az arcizmokat. Az arcon nem kevesebb, mint 43 izom található, de ezeknek csupán 30 százalékát használjuk. Az arcjógának köszönhetően megtanulhatjuk használni az összeset. A célzott jóga a bőr mélyrétegeiben fejti ki a hatását, elősegíti a kollagén- és elasztintermelődést, ezért a rendszeres arcjóga feszesíti az arcizmokat, és kisimítja a bőrt. És mindezt fájdalom és vér nélkül, s természetesen ingyen!

Az arcjóga remek módszer a ráncok megelőzésére. Minél többször végzünk arcjógát, annál hatékonyabban előzzük meg az arcizmok megereszkedését. 

Ázsiában sláger az arcjóga. Megfiatalítja az arcot, és a vonások aránytalanságát is csökkenti.
–varga–

Anti-aging arcjóga
1. GYAKORLAT: A MEGLEPETÉS Kisimítja a homlokot és a szem körüli ráncokat. A gyakorlat Nyissa tágra a szemét annyira, amennyire bírja, a szemfehérjéből a lehető legnagyobb darab váljon láthatóvá. Tartsa így, ameddig könnyezni nem kezd a szeme. Hatása Ezzel a kellemetlen arckifejezéssel a szem körüli izmokat és a homlokot tornáztatja. Rendszeres gyakorlása hatásosabb, mint a botoxinjekció.
Anti-aging arcjóga
2. GYAKORLAT: A TROMBITÁS Teltebbé válik tőle az arc, eltűnik a toka. A gyakorlat Vegyen mély lélegzetet, és fújja fel az arcát, mintha trombitát fújna. Lélegezzen ki, lazítson. Hatása Figyelje meg, hogy a fúvós hangszeren játszó emberek arca mindig feszes. Ennek a gyakorlatnak is ilyen hatása van – erősíti az arcizmokat, megakadályozza, hogy arca petyhüdtté váljon, az izmok megereszkedjenek.
Anti-aging arcjóga
3. GYAKORLAT: FÉLRE, SZARKALÁBAK! Eltünteti a legyezőráncokat a szem körül. A gyakorlat Próbálja meg, hogy tud-e pislantani csak az alsó szemhéjával. Nem könnyű, de nem is lehetetlen. A gyakorlat előtt könnyedén emelje meg és lazítsa el az alsó szemhéját anélkül, hogy megmozdítaná az arcát. Ezután ujjával enyhén nyomja le a legyezőráncok külső peremét, ami által ellazul a ráncok kiindulópontja, és lehetővé válik, hogy az alsó szemhéj izmai megmozduljanak. Ügyeljen rá, hogy a zsenge bőrt a nyomás ne feszítse meg, mert ez a terület nagyon érzékeny. Az alsó szemhéj bőrét a gyakorlat előtt meg kell tisztítani és krémmel enyhén benedvesíteni. Hatása A szem körül a ráncok legyezőszerűen helyezkednek el. Ez a gyakorlat megelőzi a bőr felgyűrődését a szem környékén.
Anti-aging arcjóga
4. GYAKORLAT: A JÁTÉKBABA Eltünteti az orrcimpától a száj külső sarkáig húzódó redőt, feszesíti az arckontúrt. A gyakorlat Széles mosolyt kérünk, nyitott szájjal! Ujjait finoman nyomja rá az orr és a szájzugok közti ráncra, az izmot emelje fölfelé, majd enyhén tolja lefelé. Hatása Ez a gyakorlat erősíti az arc izmait, gátolja azok megereszkedését. Az ujjakkal felfelé tolt arcbőr kisimítja az orrtól lefelé induló mély redőt.
Anti-aging arcjóga
5. GYAKORLAT: A MADÁR A nyak kisimítására és erősítésére szolgál. A gyakorlat Nyelve hegyével érintse meg a szájpadlását, azután mosolyogjon és nyeljen. Ezzel egy időben emelje fel jó magasra az állát. Hatása Miközben arcunkat sohasem felejtjük el bekenni megfelelő arckrémmel, a nyakunkról gyakran elfeledkezünk. Feledékenységünk következménye többek között az, hogy az idő leghamarabb a nyakon hagy nyomot – itt mutatkoznak először az öregedés jelei. A „Madár” gyakorlat erősíti az áll izmait, és nemcsak a rágóizmot feszesíti, hanem a nyakbőrizmot is, amely a nyak bőrének simaságáért felelős. A gyakorlat a mimikai izmokra szintén hatással van.
Anti-aging arcjóga
6. GYAKORLAT: A BUDDHA-MOSOLY Fellazítja és kisimítja az egész arcot. A gyakorlat Végül egy jó hír: ez az arcjóga legkönnyebb gyakorlata. Az „óm” hosszan elnyújtott hangja nemcsak az elme csapongását állítja meg, hanem az öregedést is. Képzelje el, hogy Buddha arca befedi az arcát, mint egy fotoshop. Elég behunynia a szemét, maga elé képzelni a szemöldöke között elhelyezkedő pontot, és könnyedén elmosolyodni. Hatása Ez a gyakorlat a megszokott arckifejezést oldja fel. Olyan, mint a számítógép újraindítása. Az emberek többsége ugyanis nincs tudatában, hogy arca nagyon gyakran grimaszol, akkor is, amikor éppen nem beszélget valakivel. Ez az arcmozgás öntudatlan, ezért nagyon nehéz felvenni ellene a harcot. Pedig tudjuk, hogy a grimaszolás ráncokat rajzol az arcra! Ezért fontos, hogy arcunk izmait ellazítsuk.