A lovaspólóban egy csapatból négy játékos van a pályán, egy menet mindössze hét és fél percig tart – de ennyi untig elég is a játékosoknak...

Agárdi László mesél: ,,Az én apukám lómániás volt, mindent tudott a lovakról, néha órákig mesélt a lipicai ménről – ma is sajnálom, hogy nem hegyeztem jobban a fülemet. Nemzedékével egy világ és tudás ment el, mert sok ilyen öreg bácsi volt a faluban, akinek a vére felpezsdült, mikor egy lovat meglátott. A magyar lovas nemzet, a lósportoknak nagy hagyományai voltak tájainkon: ezt már óvodáskoromban az agyamba vésték. Ám a kommunizmus a lósportokat letarolta, mert a ló túl szép és túl nemes állat volt, az az éra meg nem szerette a szépet. A vasököl pedig oda ütött, „ahova köll” – azóta kevés a ló, nincsenek fényes klubjaink, istállóink, s nagyon kevesen lovagolnak." (© Fotó: Dömötör Ede)

az-en-apukam-lomanias-volt-kezdo.jpg
Agárdi László agrármérnök a Szenc melletti Nagyborsán alapította meg az első szlovákiai lovaspólóklubot.

Ki volt az első?

A lovaspólót Indiában állomásozó angol lovastisztek fedezték fel 1850 körül, s ők is hozták be a szigetországba. Gyökerei azonban Perzsiában keresendők. (Iránban ma is gyakran adnak ajándékba dobozt, a fedelén lovaspólózó férfiakkal, s a lovaspólósok nagy tiszteletnek örvendenek.)

Sokak szerint viszont Mongólia találta fel ezt a lovas labdajátékot, én pedig nemrégiben egy ősrégi indiai palotában láttam a falon pólós képeket.

A Count of Andrássy Polo Cupot Andrássy Géza gróf emlékére rendezik meg minden évben, mert neki köszönhetően honosodott meg a lovaspóló Magyarországon. A magyar lovaspóló másik neves központja Etyek: itt szeptemberben zajlik a verseny.

Mert pólóztak az indiai maharadzsák, a perzsa sah, de a kínai császár is. Magyarországon – s egyben Európában is először! – a honi lovas egylet igazgatósági tagja, egy gróf tartott először bemutatót erről a „labdázás lovon” elnevezésű sportról. Aztán jött a lóbolond Andrássy Géza gróf, aki az 1880-as évektől kezdve szó szerint meghonosította a pólót Magyarországon.

az-en-apukam-lomanias-volt-grof.jpg
A magyar lovaspóló 1875-ben indult: úttörője Gróf Andrássy Géza volt. Géza a gömöri „Vasgróf”, Manó fia, de ő jobban szerette a telivéreket, mint a vasat (el is adta a gömöri Andrássy-vasműveket). Géza gróf nevét nem csupán a póló, hanem egyáltalán a lovassportok magyarországi felvirágoztatásával kötik össze. 

Négy egy csapat

A lovaspólópálya azért széles, hogy egy jó játékos ne tudja könnyedén, egy ütéssel kapuba ütni a labdát a hosszú ütőjével. Négy lovat is „elhasználhat” egy pólós egy mérkőzésen, ezért sem olcsó sport; bár ma már nem kell saját lóval játszani, bérelni is lehet a klubtól, ahol a játékos játszik. Egy menet, vagyis chukker mindössze hét és fél percig tart – de ennyi untig elég is a játékosoknak. A lovak viszont élvezik a gyors irányváltásokat, a vágtákat...

az-en-apukam-lomanias-volt-polo.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

Nagyvendégi Éva
Cookies