Szlovákiában az endometriózis még ismeretlen betegség. Pedig „fáj” a nőknek, nagyon fáj. Minden tizedik nőt érint, és meddőséget okozhat, az orvosok azonban sokszor fel sem ismerik, és egy kézlegyintéssel elintézik. 

„Maga ilyen típus!”, mondja az orvos, mikor egy nő fájdalmas menstruációról panaszkodik. S egy kézlegyintéssel elintézi, vagy azt mondja, hogy szedjen hormonális antikoncepciót.

endo001.jpg

Az endometriózisról

Ez egy nagyon komoly és krónikus betegség, mely rengeteg nőt érint szerte a világon. Nem lehet tudni, hogy mi okozza pontosan, és azt sem lehet tudni, hogyan gyógyítható. A mai adatok szerint az endometriózis a termékeny korban lévő, 15-49 közötti nők 10%-át érinti. Az orvosok hozzáállása nálunk problémás, a betegség felismerése, diagnosztizálása akár több évig is eltarthat. Ezért is olyan veszélyes az endó!
A megnevezése a latin „endometrium”, azaz méhnyálkahártya elnevezésből származik. Ez egy – a méh nyálkahártyájához hasonló – szövet megjelenését jelenti a testben, amelyik szaporodik, behálózza a méhet, a hasi üreget és más szerveket. A betegség jóindulatú, ám közel sem fájdalommentes, arról nem is beszélve, hogy meddőséget okozhat. 

A betegséget azért is nevezik jóindulatúnak, mert a szervezetben vándorló szövet normális, a probléma viszont az, hogy „rossz” helyen van. A menstruációs ciklus alatt a nyálkahártya megvastagodik, majd jobb esetben lelökődik a vérzéssel együtt. Megesik azonban, hogy a szervezetben marad, és véres cisztákat és összenövéseket képez, melyek nem tudnak kijutni a szervezetből. 

 

Tünetei

Az endometriózis leggyakoribb tünete az erős és rendkívül fájdalmas menstruáció, a cisztaképződés, a vizelet- és székletürítést kísérő fájdalom, továbbá a véres vizelet és széklet. Emellett kismedencei fájdalmak is felmerülhetnek, és szexuális aktus közben is jelentkezhetnek hasonló panaszok, fájdalmak. Megesik, hogy a betegség panaszmentes – egyetlen tünete „csupán” a meddőség. (A meddőségek 40 százalékánál endometriózis állhat a háttérben.) A diagnózis felállításához szövettani vizsgálatra van szükség, vagyis laparoscopiára – azaz kisebb kulcslyuksebészeti beavatkozásra. Ennek során megnézik, hogy van-e endometriális szövet a kismedencében és a hasi szervek falán.
Ezzel később pontosan alá tudják támasztani a betegséget. Illetve az úgynevezett CA 125 vérvizsgálat magas markerei (jelzőanyagjai) alapján is feltételezhető az endometriózis. 

A kezelés, a műtétek és a gyógyszerek

Az endometriózis kezelése, mondhatni, gyermekcipőben jár. A jó hír viszont az, hogy külföldön már egyre többet foglalkoznak a tünetekkel és a gyógymóddal. A betegséget sok esetben hormontablettákkal kezelik, ám amikor elkerülhetetlenné válik, megműtik a pácienst, s eltávolítják a felesleges nyálkahártyát a belső szervekről. Emellett az orvosok az életminőség javítására is felhívják a figyelmet (sport, étkezési szokások megváltoztatása).
Magyarországon egyre több orvos specializálódik a betegségre. (Nálunk süket csönd.) Az „Együtt Könnyebb“ Női Egészségért Alapítvány, valamint az Endometriózis Magyarország és az Endometriózis Facebook-közösségek és zárt csoportok, valamint különböző weboldalak (Endosegítő) várják azokat a nőket, akik ebben a betegségben szenvednek. Egy magyarországi klinikán a betegek személyre szabott kezeléseket kapnak. Van, akinek gyógyszeres kezelést, hormontablettákat ajánlanak, másoknál elkerülhetetlen a műtét.

Ma már az endometriózisra kifejlesztett gyógyszerek is kaphatóak – viszont ezeknek számos mellékhatásuk van.

Az endometriózis „vándorol”

Endometriózissal küzd a szlovákiai magyar képzőművész, Mayer Éva (34, Somorja, Budakalász) is. Évit 22 évesen gyorsmentő vitte kórházba, mert eszméletét vesztette. Mivel nem találtak nála semmit, Évit hazaküldték, de szerencsére sem ő, sem a szülei nem hagyták annyiban a dolgot. Pozsonyban kerestek egy specialistát, aki laparoscopiás szövetvizsgálattal diagnosztizálta a betegséget. Évi ezt követően féléves hormonkezelést kapott – bár tíz évvel ezelőtt még vajmi keveset tudtak a betegségről. Nem figyelmeztették a pácienst, hogy ne egyen vörös húst, vagy hogy többet sportoljon, mert az gátolja a bevérzéseket. – Azt mondta az orvosom, hogy a műtét után 8-10 évig tünetmentes leszek. Utána valóban előjöttek a tünetek, de egészen más formában. Az egész medencém hónapokra begyulladt. Olyan érzés volt, mintha éles késsel szurkálnának. Fájdalomcsillapítókon éltem, gyulladáscsökkentő tapaszokkal a testemen jártam. Közben ide-oda küldözgettek, nőgyógyásztól urológusig. Az egyik például kijelentette, hogy csak szimulálok. Újra visszamentem Pozsonyba, ekkor már újra látni lehetett a bevérzéseket, amit a mágneses rezonanciás MRI-vizsgálat mutatott ki – meséli Évi, akit azóta négyszer műtöttek. Az endometriózis „vándorol” a testében, és mindig máshol bukkan fel.
– Felvettem a kesztyűt, harcolok a betegséggel – mondja. – Életem nagy kihívása az endóm! 

kia.jpg

NEM LEHETSZ ANYA!

Mayer Évi azokra a nőkre hívja fel a figyelmet, akiket az endometriózis megfoszt az anyaság élményétől. A meddő nők majdnem felét ugyanis endometriózis sújtja, bár nem tud róla. Mayer Évi Bölcsők címmel mutatta be a munkáját Komáromban, ahol 9 bölcsőt helyezett el a térben, a magzati fejlődés kilenc hónapjára utalva. A bölcsők belülről világítanak a sötétben: az egyikben babát sejthetünk, a másikban nem. Évi megjárta – és azóta is járja – az endometriózis poklát, s kiállításával arra figyelmeztet, hogy az endometriózisról nincs szlovák szakirodalom és közösségi fórum. A hazai nők gyakran nem is tudnak arról, hogy miben szenvednek.
A kiállításról:
Mayer Éva, Majoros Áron Zsolt: Bölcsők 2018.
; installáció hanggal: Bandor Éva; vegyes technika; 9 bölcső (rozsdamentes acél, gipsz, plexi, lámpa); 8 jelzőtábla, reflexfólia; változó méret. Limes Galéria, Komárom. Fotók: Majoros Áron Zsolt.

Derzsi Bernadett

Kapcsolódó írásunk: STOP ENDÓSTOP ENDÓ! 2.

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata
Cookies