Ha ma megkérdezzük egy tizenévestől, hogy vajon mi akar lenni, ha nagy lesz, simán rávágja: influenszer. Szegény nagyanyáink, ha meghallanák ezt a kifejezést, csak fognák a fejüket, hogy vajon micsoda az az influenszkerkedés, talán valami betegség? Amíg mi énekesnőkért, színészekért rajongtunk, addig a mai fiatalok az influenszereket bálványozzák. Ez a generáció már nagy ritkán néz tévét, számára a közösségi média a minden. És melyik az uralkodó platform a mai világban? Az Instagram! Míg pár éve arról írtam, hogy a Facebook a legjobb, legmenőbb (konkurencia nélküli) közösségi oldal az internet világában, ma már bátran kijelentem, hogy a Facebook haldoklik. Az idősek számára még mindig az élvonalban van, hiszen végre-valahára megtanulták ők is használni, de addigra új trendek lettek uralkodók, és mára a fiatalabb generáció abszolút nem használja. Esetleg a kapcsolattartás eszközeként még írogatnak a Messengeren, de a legfiatalabbak már azt sem.
Szomorú, vagy nem szomorú, de el kell fogadni, hogy a közeljövőben a Facebook is el fog tűnni a feledés homályába, éppúgy, mint az Iwiw vagy a Myvip. Emlékszik még valaki ezekre?
De térjünk vissza az influenszerkedésre. Az influenszer szó szerinti jelentése „másokat befolyásoló ember”, vagyis rövidebben fogalmazva: véleményvezér. Tipikusan azok a fiúk és lányok, akiket több tízezren követnek az Instagramon. Olyan „ismert” emberek, akik a „posztolással” pénzt tudnak keresni. Igen, elég, ha posztolunk, és már jön is pénz számlánkra. Persze, ez így nem fedi teljesen a valóságot. Ahhoz, hogy hiteles influenszerek legyünk, sok munka kell hozzá. Influenszerből is rengeteg létezik: van a kirándulós, van a sminktermékes, a divatikon, az életmód-tanácsadó, és még sorolhatnám. 

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Vegyünk egy közérthető példát. A legtöbb cég új termékei bevezetéséhez, új kollekciók bemutatásához veszi igénybe az influenszerek segítségét. Megállapodnak velük, hogy pontosan milyen szöveget írjanak, mondjanak a kép alá, ahol épp a kiválasztott terméket mutatják be. És sokszor ilyenkor van a hitelvesztés. Mert a kedves influenszereink olyan termékeket is bemutatnak, amelyekhez igazából semmi közük. Az egyik híres instalány egy év után bevallotta, hogy a csoda-fogfehérítő, amelyet olyan buzgón reklámozott havi rendszerességgel, semmit nem ér, és az égvilágon semmit sem segített a fogain. Csak kellett neki a pénz. És hát neki mindegy volt, hogy mit reklámozott… Lényeg, hogy vevők legyenek rá az emberek. Ezért is nehéz hinnünk néhány influenszernek: aki már nagyon túltolja, ott valami sántít a történetben. 

Annyi változás történt a közelmúltban, hogy már kötelezővé kell tenni, ha valamilyen termék szponzorált tartalomként jelenik meg az instán. Nemcsak termékeket reklámoznak az influenszerek, hanem éttermeket, kávézókat, bárokat is. A fizetett posztok kitevőinek is két típusa van: az egyik kizárólag – vagy nagy részből – csak ebből él, a másik, aki eleve ismert ember, és akinek ismertségére lecsap egy-egy márka. Az influenszerpartner kiválasztásakor nagyon fontos annak közönsége. Ismeretes, hogy influenszerünket leginkább a 13-15 éves korosztály követi. Kérdéses, mennyire jó reklámozni ennél a korosztálynál több száz eurós termékeket, amelyeket egy kiskorú nem igazán engedhet meg magának. Ma már egyre több az, úgymond, „önjelölt influenszer”, aki minél hamarabb sok követővel szeretne rendelkezni. Sok lány ezért azt gondolja, hogy erre a legjobb megoldás egy nagyobb dekoltázs vagy egy egész feneket mutató kép az instán. Azonban kérdéses, mennyi (sminktermékes, divat-) cég fogja az ilyen „hölgyet” megkeresni, akinek követői többsége férfi. 

Mikor szüleink, nagyszüleink megkérdezik tőlünk, hogy az influenszerek vajon mit tettek le az asztalra, mi csak annyit mondunk: posztolnak és posztolnak jobbnál jobb tartalmakat, érdekesebbnél érdekesebb képeket, és mi ezért követjük őket. Szinte felfoghatatlan az idősebb generációnak ez az őrület, ami a közösségi médiában zajlik. 

Az tehát nem kérdés, hogy miért éri meg az influenszereknek eladni magukat hirdetőoszlopnak, hisz látszólag nagyon könnyű életük van: semmi más dolguk nincs, mint fotózkodni az adott termékkel… Valódi hatást azonban csak kevesen tudnak kifejteni. Sokkal több munka áll e mögött, mint sokan gondolnák. Pár éve még semmit sem tudtunk az influenszerkedésről, és most már uralja a világot. A gyors és fejlődő világunkban bárkiből bármi lehet. Három-négy évente teljesen új szakmák jönnek létre. Nekünk csak lépést kell tartani…

Néma Dorottya

Küldj egy írást, és legyél te is Új Nő!
LÁNYOK, RÉGI OLVASÓK, JÖVŐBELI MUNKATÁRSAK, KÜLDJETEK EGY JÓ ÍRÁST, SZÖSSZENETET, S MI ITT MEGJELENTETJÜK!

web-bannerek-hirlevel-01.jpg