Minden igazi nő ruhatárában ott a helyük. Mindig elegánsak, és nem véletlen, hogy a gazdasági válság idején ajánljuk őket olvasóink figyelmébe.

Ugyanis pénztárcakímélőek, mert mindenféle más stílussal hihetetlenül könnyen variálhatóak. Egyszóval alapdarabokés örökzöldek. 

orok-klasszikusok-kezdo.jpg
(© Bettmann Archive)

Kis fekete

Szülőanyja Coco Chanel, a 20-as évek tervezőnagyasszonya. Kreációjában saját igényeit öntötte formába, vagyis alkotását mindig szívesen viselte. A little black dress, a kis fekete ruha a praktikum és a sikk művészi elegye! Audrey Hepburn óta tudjuk: nem kell bonyolult luxusmegoldáson agyalnunk, ha kötetlenebb estélyre, partira szól meghívókártyánk.

orok-klasszikusok-kis-fekete.jpg
Audrey Hepburn (© www.lofficielusa.com)

A kis fekete jolly joker mindent tud. Vállal, váll nélkül, tubusmód, tulipánszoknyarésszel, áttetsző betéttel, matt, fénylő felülettörésekkel, és lehetőleg minél több bőrfelületet szabadon hagyva: mindenkin jól áll.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Farmer

A híres Levi’s nadrág elhozta az amcsi stílus diadalát. A mozivásznon James Dean és Marlon Brando farmernadrágos figurája közvetítette az új ideált. Az 50-es évek nagy reformdurranása volt, hogy az utca is diktálhatta a divatot. Mert addig, aki nem az uralkodó (sok pénzbe kerülő) divatot követte, azt közvetítette magáról, hogy szegény.

A farmernek köszönhetően első látszatra eltörlődtek az osztálykülönbségek! Így a századforduló aranyásóinak munkanadrágja hirtelen az előkelő és tucatboltok legkeresettebb árucikkévé vált Nyugaton és Keleten.

Emlékszünk? A vasfüggönyön innen őkelme lett a legkeresettebb csempészáru. Überelni pedig lehetetlen ezt a mindenkin őrületesen mutatós indigócsodát.

orok-klasszikusok-levis.jpg
(© Levi’s)

Cigaretta – ha nadrág

Mondhatjuk még caprinak. Rendszerint háromnegyedes és roppant szűk. Élére vasaltan, oldalhasítékkal, bokát kivillantva, papucscipővel szinte bármily alkalomból és bármilyen ruhaneműhöz felvehető. Őse az olasz divatmogul, Emilio Pucci kreációja még az 50-es évekből. Később Brigitte Bardot-tól Kate Mossig sok bombanő viselte – nem véletlenül. Tudták-tudják ugyanis, hogy capriban járva-kelve, bombabiztos stílusérzékükhöz kétség nem férhet.

orok-klasszikusok-capri.jpg
Brigitte Bardot (© nyugat.hu)

Trench coat, avagy trencskó

Katonai zubbony ihlette a századelőn ezt a viharkabátot kis gallérral, rejtett gombolással, szélfogó, impregnált – vízlepergető –, fésűsgyapjú szövetből. A trencskó Thomas Burberry márkanevét viseli, mint ahogy belegombolható, kockás gyapjúbélése is (Burberry-kockásnak is mondjuk). Jellegzetessége a duplán megerősített válllap – ma már dupla soros gombolódású –, és a derekán, a kézelőjén, a vállán befűzött pántok.

orok-klasszikusok-trencsko.jpg

Mórocz Szilvia
Cookies