Napóleon sokarcú volt, az alatta állókkal barátian bánt, ám a hatalmasokkal már másként. Aki Napóleonról ír, az sokszor gyanú alá esik, hogy katonai sikereit dicsőíti.

Napóleon karakterét nem lehet meggyilkolni úgy, ahogy az új Ridley Scott-film megkísérelte. Napóleon nem volt angyal: „Én harcmezőn nőttem fel. Az olyan férfi, mint én, fütyül egymillió ember életére” – mondta Metternich kancellárnak. Egy álló napig tárgyaltak: a végén Napóleon a kalapját a szoba sarkába hajította, és nem fogadta el a császár békefeltételeit.

az-orosz-tel-volt-napoleon-vegzete-kezdo-2.jpg

Az új, „agyonhájpolt” Napóleon-film meghamisította a történelmet: nem derül ki belőle, hogyan sikerült ennek az alacsony embernek 11 év alatt századosból császárrá válnia. Napóleon kimagaslóan intelligens volt, memóriája és munkabírása félelmetes: néha 36 órát dolgozott alvás nélkül. (A filmben erről szó sem esik.)

Második itáliai hadjáratánál az egyik hadtestparancsnok nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hol van a saját alakulata. Napóleon ekkor megszólalt, s emlékezetből tájékoztatta saját tábornokát, hol van az egysége, kik a vezető tisztek, s milyen az eddigi teljesítményük. Napóleon mindezt részleteiben fel tudta idézni, pedig a hadsereg hét hadtestből állt, 200 ezer katonával: de azokról is mindent tudott. Ezért volt az, aki: nagy hadvezér.

Tudtad-e? 1809-ben a francia–osztrák hadműveletek során a napóleoni Grande Armée Pozsonyt is megpróbálta bevenni. Másfél hónapig hiába – a hadműveleteket napjainkban már többször rekonstruálták, s a Duna melletti – mai Janko Kráľ – parkban mutatják be a játékokat.

A másik oldalon nem véletlenül beszélünk Napóleon-komplexusról: a fiatal Napóleont bizonytalanná tette 168 centis magassága, korzikai akcentusa, ami miatt kigúnyolták a katonaiskolában. A korai nincstelenség miatt betegesen fontos volt számára a pénz: hadjárataira mindig magával vitt egy arannyal teli ládikát, hogy bármikor kezébe foghassa az érméket. Talán emiatt volt az is, hogy kapzsi és megalázó békéket kényszerített ellenfeleire. Ám Napóleon nem véletlenül volt zseniális hadvezér: azért kordában tudta tartani a szorongásait a nála magasabbakkal vagy magasabb pozícióban levőkkel, például az arisztokratákkal szemben.

Napóleon a nagy francia forradalom gyermeke volt. Már abban az értelemben, hogy ha nincs a francia forradalom, Bonapartéből nem lesz tábornok. Érdemes ugyanis megnézni, kik voltak a nagy parancsnokok az előző évszázadokban. Született arisztokraták. Ezért is ért csúfos véget a francia monarchia, mert aki értett valamihez, az nem juthatott magasra, hiszen mindent a születés határozott meg.

elofizetes_uj_no.png

–néva–
Cookies