Márti néni az utcánkban lakott. Háztartásbeli volt, kint kapirgált a kertben, meg állítólag főzött rendületlen. Az utcán nem sokat lehetett látni. Mikor hosszú idő után találkoztam vele, nem ismertem rá. Dinnye méretűre dagadt a hasa... Gyerekfejjel nem értettem, mi történt vele, de hiába kérdezősködtem. Fél évre rá meghalt, a faluban azt rebesgették, hogy „elvitte a mája”. Akkor tanultam meg egy életre, hogy az idült női alkoholistáknak ez a sorsuk; a nő nem bírja úgy az italt, mint a férfi...

A nő számára az alkohol veszélyes játék, mert a női szervezet kevésbé tudja lebontani az alkoholt, ezért tönkreteszi a májat.

noi-alkoholizmus-kezdo-2.jpg
Miért éppen én? Az alkoholizmusnak lehetnek genetikai okai is. Ma azt mondják a kutatások, hogy egyes emberekben jelen van az „alkoholgén”, ami segíti a rászokást. Az orvosok azonban arról számolnak be, hogy a társaság, a környezet is rossz útra viheti az embert, tehát nem olyan egyszerű a visszakövetés. (Kép forrása: pinterest.com)

Már a nők is!

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a női alkoholbetegek száma, mostanra szinte kiegyenlítődött a számuk a férfi betegekével. Okai különbözőek. A férfiak inkább szociális indokból, munkahelyi és anyagi gondok miatt nyúlnak a pohár után, lelki háttere csak elvétve van az alkoholizmusnak. Jellemzőek még a férfias tivornyák, kártyapartik, ahol gyakoriak a férfias versengések, a „ki bír többet inni”. Ez észrevétlenül oda vezet, hogy rászoknak az alkoholra, és ettől kezdve rosszul érzik magukat, hiánytünetek gyötrik őket, ha alkoholszintjük nem éri el a megszokottat.

Vajon az italozásban a nők mennyire érték utol a férfiakat? – kérdeztük dr. Gašpar Alica pszichiátert (Dunaszerdahely).

A nők elsősorban lelki lények!

A nők elsősorban megoldatlan lelki panaszaikat és a nyomukban fellépő feszültséget, szorongást, rossz hangulatot oldják az alkohol segítségével.

Női társaságban általában a beszélgetések kísérőjeként jelenik meg az ital – de soha nem az áll a középpontban. Szakadozik a feszültség, máris rózsaszínűbbnek látják a világot, jobban érzik magukat – amit hamar észrevesznek, ezért egyre gyakrabban nyúlnak a pohár után.

Megjelenik a rászokás, a beteg úgy érzi, ha most nem iszik meg egy pohárkával, akkor nem tud megjelenni a társaságban, az elvárásoknak megfelelően viselkedni, nem tud fesztelen és felszabadult lenni. A nő sokáig lehet zugivó, mert nagy az önfegyelme, és a környezete semmit nem vesz észre! Egészen addig, amíg ki nem alakul a rászokás, amikor a nő szervezete alkohol nélkül szinte működésképtelenné válik.

Mikor beszélhetünk alkoholizmusról?

A szociális ivó társaságban fogyaszt alkoholt, és csak ritkán és kis mennyiségben – de a köztes időszakokban, hetekig, hónapokig nem jelenik meg benne a vágy az ital után. Amíg ez a helyzet áll fenn, addig nincs okunk aggodalomra. Az alkoholbetegség fő jellemzője ugyanis a függőség – amikor már nem tudunk pótszer nélkül élni. A függőség (addikció) két részre bontható: ismerünk lelki és a fizikai függőséget.

elofizetes_uj_no_68.png

Amikor a szervezet nem kapja meg a megszokott mennyiséget, akkor elvonási tünetek – remegés, tudatzavar, izzadás, delírium tremens – lépnek fel. A delírium tremens olyan megvonásos elmeállapot, amely akár halállal is végződhet. A lelki függőség fő jellemzője a kínzó vágy. Alkohol nélkül a nő rosszkedvű, ideges, csökkent az önbizalma, nem tud teljesíteni a munkahelyén. Bizonyos idő után kialakul a fizikai függőség – ez a nőknél jóval rövidebb idő alatt történik meg, mint a férfiaknál, akiknek a szervezete jobban tolerálja az alkoholt.

A kezelés

Pár éve megjelent a piacon egy rendkívül korszerű és hatékony gyógyszer, ami nagyban segíti a leszokást; ugyanis undort vált ki a betegekből az alkohol iránt, így megszünteti a szenvedélybetegség egyik mozgatórugóját, a vágyat. Ez önmagában persze nem elég! Minden esetben meg kell találni a kiváltó okot, mert anélkül tartós javulást nem érhető el – addig csak tüneti kezelésről beszélhetünk.

Tudnivaló, hogy a nőknél az ivás hátterében sokszor családi problémák, egyedüllét, nemegyszer kezeletlen depresszió áll. Ha szükséges, a kezelőorvos antidepresszánst, szorongásoldót ír fel a páciensnek. 

Növekedés

A Szlovák Nemzeti Egészségügyi Hivatal legújabb statisztikái szerint 2020-ban a nők körében 23%-kal emelkedett az alkoholizmussal diagnosztizált betegek száma. Tény, hogy egyre több a női beteg. De nem csupán az alkohol fenyegeti a nők egészségét. A nők körében még mindig gyakoribb a gyógyszerfüggőség: a szorongásoldók, fájdalomcsillapítók kontroll nélküli használata jobban titkolható.

A nők még mindig jobban adnak a látszatra, mint a férfiak. A Covid–19 megjelenésével párhuzamosan az összes pszichiátriai betegség (szorongásos tünetek, drogfüggőség, mélydepresszió) száma megugrott, és a már kezelt betegek állapota is súlyosbodott. A megszokott betegségek mellett a szakemberek új diagnózisokkal és kórképekkel találkoznak, ilyen például a poszttraumás depresszió vagy a Covid-fóbia.

noi-alkoholizmus-belso.jpg
(Kép forrása: kinfolk.com)

A nő nem gyógyul?

A statisztikák szerint a férfiak sokkal nagyobb számban gyógyulnak ki az alkohol iránti szenvedélyükből, mint a nők. Hogy ennek mi az oka? Általánosságban azzal magyarázható, hogy a férfiak alkoholizmusa társadalmilag jobban elfogadott. A feleség és a család éveken át képes tűrni az alkoholista férj garázdaságát – s amikor az végre rászánja magát a kezelésre, és elvonul elvonókúrára, akkor teljes mellszélességgel támogatják. A kezelés befejezése után pedig mindent megtesznek azért, hogy „apu” nehogy visszaessen. 

A nőt viszont az egész család elítéli, és csak ritkán fogadja el a betegségével együtt. Amikor kitudódik a baj, ritkán állnak ki mellette. A család általában szégyelli, ha a feleség, anya az alkohol rabjává válik, nem lép fel támogató, megerősítő közegként. Gyakran tapasztalható, hogy hiába vállalja fel a nő a kezelést, vagyis az elvonót, a család széthullik, s a végén a nő magára marad.

A kör bezárul: jön a még mélyebb depresszió és visszaesés. A férfiak általában nem tolerálják, ha a feleségük vagy a partnerük az alkohol rabjává válik. Persze ellenpéldák is akadnak.

Janković Nóra
Kapcsolódó írásunk 
Cookies