Anyukáink babonából semmit nem vettek előre az újszülöttnek, és csak a keresztelőn ünnepeltek. Most már a várandósság alatt összehívják a barátnőket, hogy vicces ajándékokkal üdvözöljék a pocaklakót. Ezt hívják baby showernek.

Tiszta Amerika
„Szeretettel meghívlak babaváró sütizésre” – olvasom a barátnőm, Erika ímélben küldött meghívóját. Másnap Kati hív, hogy ő is hivatalos a partira.
– És mit fogunk ott csinálni? Süteményt sütni? 
– Nem. Csak várjuk a babát, és ünnepelünk...
Kérdezném még, hogy biztosan jó lesz-e ez? Engem még abban a felfogásban neveltek, hogy nem jó semmit előre elkiabálni. Csöndesen konstatálom magamban, hogy kész, itt van már Amerika. Az amerikai filmek újraírják a szokásainkat. Nincs ősz halloween nélkül, esküvő lánybúcsú nélkül, szülés babaváró parti nélkül. Így történt, hogy egy téli szombat délután egy sereg barátnővel az oldalamon játék babát pelenkáztam, és vakon bébipapit kóstoltam a boldog kismama lakásán. 

Cumis girlandok
Mivel itt kislányt vártak, így minden cukorkarózsaszín volt körülöttünk. Nem hiányozhatott a „Girl” felirat, a cumis és cumisüveges girlandok és a sok rózsaszín lufi. Minden tisztes babaváró parti elengedhetetlen kelléke a lufi és a girland... Az asztal roskadozott a finomságoktól: egy modern teadélutánon voltunk. Az igazi pelenkákból összekötött „pelenkatortába“ egy csilli-villi csörgőt rejtettek: mintha az amerikai Született feleségek sorozatba csöppentem volna bele. Azért még mindig kényelmetlenül érzem magam, mert engem otthon arra tanítottak, hogy nem ildomos előre inni a medve bőrére... Igazából mit ünnepelünk? A babát, amelyik még meg sem született... Bajban voltam azt illetően is, hogy miként üdvözöljem a kismamát. További boldog heteket kívánjak neki, esetleg könnyű, gyors szülést? Végül jó egészséget kívántam, mert ezzel semmit sem lehet elrontani. Bezzeg az ajándékkal! Mert a baby showerre illik ajándékot vinni a kismamának és a babának is. Csakhogy nálunk a babalátogató alkalmával ajándékozzuk meg a babát és a mamát. Végül úgy határozok, a szülés után csini kisruhát hozok, most meg jöhet az édesség egy képkerettel. 

 

Vakon bébipapit kóstoltunk. Átpelenkáztuk és felöltöztettük a kismama gyerekkori babáját, sor került a kismama és a kispapa gyerekkori fotóinak a kielemzésére is"

 

Játékok
Az eseményt a leendő nagyi tervezte meg a kismama unokatestvérével. Hetekig szervezkedtek, játékokkal készültek, például WC-papírral kellett lemérnünk a mama pocakját (annyit letekerni, amennyi körbeéri). Közben arról beszélgettünk, miért lesz jó sora ennek a babának... Bekötött szemmel bébiételeket kóstoltunk, majd leírtuk az összetevőket. Az győzött, akinek a legtöbb találata volt. Megtudtam, hogy a gyümölcsös és zöldséges püréken túl létezik bolognai spagettis és pulykahúsos bébiétel is. Átpelenkáztuk és felöltöztettük a kismama gyerekkori babáját, sor került a kismama és a kispapa gyerekkori fotóinak a kielemzésére is. Az anyukás témákat követően a férfiak is csatlakoztak hozzánk.
Aranyos esemény volt a babaváró, én mégis megfogadtam, hogy nekünk ilyen nem lesz. Óvatos vagyok, nem szeretek előre inni a medve bőrére. Bár tudom, hogy az én felfogásom még a sötét középkorban gyökerezik, mikor magas volt a csecsemőhalandóság, ezért Európában nem létezett babaváró ünnepség: szülés előtt soha nem ünnepeltek. 

Egykor
Míg meg nem született a baba, semmit sem vettek a kicsinek, és ajándékba se fogadtak el semmit. A gyerekágyat csak a baba születése után rakták össze, hogy elkerüljék az ártó szellemek jelenlétét. Ezért a mai napig sok kismama az első trimeszter végéig hallgat az állapotáról, hisz a baba még meggondolhatja magát.

Trendek!
Ma minden modern kismamáról készül babaváró fotózás, ami jobb esetben a családi albumba kerül. Rosszabbik esetben a közösségi hálón is gyönyörködhetünk a pucér „anyukatestekben“. A legújabb divat pedig a szülésfotózás. A trendkövetők már biztos ezt is kiszúrták. A fotós megörökíti a vajúdást, a szülést és a születés utáni első pillanatokat, ehhez pedig szép és trendi szülésruha dukál! (A szülésfotózáson túl pedig lehetőség van újszülöttfotózásra a 0-12 napos babáknál. A babafotózást 3 vagy 8 hónaposan ajánlatos megismételni.)
A mibenszuljek.hu oldalon azt tanácsolják, hogy a Full Moon Birthing Clothes pamutruházatában szüljünk. Ez egy kifejezetten szüléshez, a várandósság utolsó heteire és a gyermekágyi időszakra tervezett ruházati márka. Négy hálóingszerű ruhából lehet választani, melyeken négy különböző szimbólum található (mandala, lótusz, életfa, főnix). Mint mondják, ezek segítségével hívja le a nő a szülés energiáit. A cseh Veronika Bijok divattervező is tervez szüléshez és a gyermekágyi időszakra ruhát, de csak igényeseknek és megrendelésre...
Szóval, ezek a mai trendek – s nincs is velük semmi baj. Olyan jó együtt örülni a babavárón a barátnőkkel, vagy a fotók nézegetése közben újra megélni a pillanatot. Ám nem szabad ferde szemmel nézni arra, aki nem akar ünnepelni vagy lufikat eregetni. Nem kell olyanokat suttogni róla, hogy talán nem is várta annyira a gyermekét, nem élvezte a terhességet, esetleg nincs harmónia a családban. Ezek a dolgok nem mindenkinek fontosak. A lényeg, hogy a mama és a baba egészséges legyen – a világ pedig sokszínű! 

babavaras.jpg

Liszka József (Komárom) néprajzkutató nemrégiben a globalizációs hatásokról beszélt. Ha így haladunk, a világ lassan egy nagy falu lesz. A kis népek szokásai eltűnnek, hisz az új nemzedék már csak a Netflixet nézi és az instát pörgeti: s ezeken bizony nem a magyar babaváró szokásokat járják körbe. Az anyák már nem adják át lányaiknak a rítusokat, nincs húsvét, pünkösd és sok minden más se. Az amerikai hatás pedig azért tud annyira erős lenni, mert az amerikaiak kivonatolnak a világból valami általánost és nagyon emberit, amire könnyű rácsusszanni. Ezért leszünk mi itt lassan tiszta Amerika! Persze a globalizáció nem újkori jelenség, mindig is volt. A dohányzás, a kávé, a paprika, a burgonya elterjedése és beáramlása Európába globalizációnak is felfogható. Kétségtelen viszont, hogy az utóbbi néhány évtizedben a globalizációs hatások nagyon felerősödtek. A Netflixen felnövő nemzedék világképe átalakult: többet tud a világról, mint a saját gyökereiről.

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásunk: Pelenkatorta és gender parti

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata