Baby shower
Amerikából terjedt el a szokás, s ma már az egész világon hódít, a franciáknál és az angoloknál is, mert nagyon tetszik az embereknek. Már a zsidók is hagyományként kezdték el követni (pedig ellenkezik a vallásukkal). A babaváró partit hagyományosan a család első születendő gyermekének szervezték. Ma általában a kismama rokonai és barátnői vesznek részt rajta, néha külön alkalmat szerveznek a munkatársaknak is. Az angol „shower“ kifejezés zuhanyozást jelent, ám ebben az esetben a kismamára és a születendő kisbabára rázuhanó ajándékokra utal. (Rokonságot mutat a bridal showerrel, a lánybúcsúval.) A viktoriánus korban ugyanis volt egy szokás, miszerint az ajándékokat betették egy esernyőbe, és mikor az kinyílt, az ajándékeső rázuhant a menyasszonyra. A babavárón a születendő gyermek a fő téma. A társaság játékokat játszik, és hasznos tárgyakkal ajándékozza meg a kismamát. A vendégek általában a babakelengye-listából ajándékoznak. (Ez pont olyan, mint a nászajándéklista. A kismama összeírja, mire van szüksége a babának, a vendégek pedig ez alapján vásárolnak.) Amerikában az etikett szerint a kismama távolabbi nőrokonai és barátnői szervezik az eseményt, míg nálunk főként a kismama és a családtagjai.
Az amerikai parti alkalmat ad arra, hogy a leendő szülők felsorolják, kik azok, akikre a gyermekük nevelése során számíthatnak a családtagok és barátok közül. Nálunk enneka keresztszülői viszony felel meg, ami a gyermek keresztségével jön létre. (A székelyeknél pedig a rendkívül erős komaság.)

web-bannerek-instagram.jpg

Gender pati
Jenna Karvunidis
Los Angeles-i blogger 2008 júliusában írt először a reveal partiról. A bulin hozta napvilágra megfogant gyermeke nemét. A TheBump.com oldalon megosztotta a tartalmat, mire a média felkapta. A Pinterest, az Instagram és a YouTube térhódítása segítette az új szokás elterjedését. Érte már meglepetés az ünneplő családot, mikor nem kék vagy rózsaszín lufi, hanem egy 2-es szám jelent meg a titkos dobozban, ami a gyerekük nemét rejtette. A szülők így tudták meg, hogy ikreket várnak. A bejelentés módjának csak a fantázia szab határt (lásd a YouTube-os videókat), viszont nem árt óvatosnak lenni, mert nem egy füstös bejelentés okozott már tüzet. 

 

„A celebek járnak elöl a jó példával"

 

HAJCIHŐ?
Vannak, akik a gender partit aranyos szokásnak tartják, mások fölösleges hajcihőnek, megint mások bosszantó rongyrázásnak. Egy dolog biztos: a „gender reveal“ avagy a baba nemét felfedő parti már nem csak Amerikában számít divatnak. Itthon is egyre több celebpár ünnepség keretén belül hozza nyilvánosságra születendő gyermeke nemét.
Néhányan persze itt is hajlamosak átesni a ló túloldalára, és hatalmas, fényűző mulatságot rendeznek, amit a lájkvadászat motivál. A tonnaszámra gyártott rózsaszín-kék műanyag partikellékek sem tesznek jót a környezetünknek. Ezért nem árt, ha a nagy parti előtt feltesszük magunknak a kérdést: a buli rólunk és a babáról szól majd, vagy a hatásvadászatról? És ha elszántságunk még ezután sem lankad, a gender partinak van létjogosultsága.

babyin.jpg

Kék vagy rózsaszín
A csavar az egészben, hogy a kismama és a kispapa is csak a bulin szembesül azzal, hogy lánnyal vagy fiúval bővül-e a család: az orvos az ultrahangvizsgálat eredményét ugyanis borítékba zárja. A titkot kizárólag a parti fő szervezője ismeri. A fő látványelem pedig a torta, a konfettivel töltött lufi, a füstbomba, esetleg a fáklya. A lényeg, hogy a leleplezés pillanatában rózsaszín vagy kék szín töltse be a teret (ha tortát vágnak fel, belsejének a színéből következtetnek a kicsi nemére). A szülők, persze, meghatódnak és ujjonganak, a meghívott vendégek pedig velük együtt örülnek a nagy hírnek. – Két éve Zsuzsi barátnőm azzal hívott fel, hogy szeretnének egy kis ünnepséget tartani, ahová mindenképp kékben vagy rózsaszínben kell érkezni. Szóval, öltözékünkkel tippeltük meg a baba nemét! Az Instagramon korábban már láttam hasonló bulikat, és mi is egy emberként örültünk a családdal, amikor a lufi kipukkant, és a rózsaszín konfetti elárasztotta a termet. A mi tippünk, sajnos, nem igazolódott be, mert én és a párom kék inget viseltünk.

– ando, olláry, né–

Kapcsolódó írásunk: Baby shower vagy mi a szösz

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

Új Nő csapata
Cookies