Ma, amikor a fő jelszó a divatban a fenntarthatóság, nem veszik át a birkagyapjút. Pedig még nem is olyan régen a legnépszerűbb természetes anyagunk volt. Az akril és a nejlon azonban ledöntötte a trónjáról a textiliparban.

A gyapjút a juhok évente kétszeri nyírásával nyerik. A hajjal ellentétben a gyapjúszálak üregesek, a vízgőz akár 30 százalékát is elnyelik anélkül, hogy átnedvesednének. A benne levő la­nolin – vagyis zsír – segíti a nedv zárást. (Ezért használják például a modern mosható pelenkák külsejére is.)

bari-vagyok-kezdo.jpg

A gyapjú elvezeti az emberi testtől is a vizet, tehát szárazon és melegen tartja az embert. Stabilan fenntartja a testhőmérsékletet, ezért télen-­nyáron kedvelt a belőle készült ruházat. És így tovább.

A gyapjú nem engedi be a hívatlan vendéget, a por­atkát; légáteresztő, nem szívja magába a szagokat, szinte öntisztító. Ezért is készítenek belőle takarót, paplant. A gyapjút megújuló alapanyagnak tekintik, hisz birkák mindenütt élnek. Amint az anyag élettartama véget ér, a talajban hamar lebomlik.

Feldolgozása pedig jóval kisebb környezeti terheléssel jár, mint a szintetikus szálaké; az egyik legzöldebb textil­ipari nyersanyagunk.

A hetvenes években a gyapjú a birkatartás költségének a felét fedezte, mára jó, ha az öt százalékát – ha egyáltalán akad, aki megvásárolja a gyapjút, nyomott áron.

A lakossági hulladékudvarok nem veszik át, s a textiliparnak sem kell. Mert nem az átvevők a hibásak, hanem a piac. Mit csinálhat egy mező­gazdász a lenyírt több köbméternyi birkagyapjúval?

minden_reggel_ujno.sk.png

A dióspatonyi Kukkónia farmon fényképeztük le a birkanyírást: ők sem tudják eladni, így az istállókat bélelik ki vele, hisz kiváló hőszabályozó.

Itt tartunk most, 2022-­ben. A fenntarthatóság tetszetős jelszó, de csak ennyi.

birkagyapju-nyiras.jpg

birkagyapju-1.jpg

–nagyvendégi–
Cookies