Három évvel ezelőtt olyan boldogok voltunk, hogy csak ma tudjuk igazán, mennyire boldogok is lehettünk. Útlevél nélkül keltünk át a határon, eljutottunk a tengerhez, új autót, lakást tudtunk venni... Olyan messzinek tűnik mindez, hogy ennek a letűnt világnak a cserepeit sem találjuk. Mára egyet tudunk: bűnösök vagyunk, mert tönkretettük a klímát és mindent, ezért ezentúl másként kell élnünk.

Szorongunk is eleget miatta – meg azért is, mert mindenhonnan az folyik, hogy milyen sokat szorongunk. A megmondóemberek azt harsogják, hogy nincs időnk, az utolsó órában járunk. Változni és változtatni kell!

szep-uj-vilagrend-kezdo.jpg

Milyen lesz a ránk váró szép, új világ?

A Világgazdasági Fórumnak, amely az új világot propagálja, már reklámjai is vannak. Ezekben világosan leírják, hogy mi­lyen lenne ez az általuk kitalált új világ. Boldog leszel, boldo­gabb nem is lehetnél, hisz majd gondoskodnak rólad! Meg­osztod mindenedet, az autó közös lesz, a lakásodat is majd bérled.

Nem lesz tulajdonod, s akkor nem lesznek gondja­id! Megrendeled mobilon az ennivalót, drónokkal kiszállít­ják neked, s kapsz egy alapjövedelmet. Ez lesz csak a jó vi­lág! Nem kell tovább küszködnöd, kényelmes életed lesz. Lássuk a legfőbb jelszavakat!

Szoktatnak bennünket ahhoz, hogy milyen új fogalmakat kell bevezetni a szótárunkba. A szalagcímek árulkodóak. Elég végiglapozni a divatos női magazinokat – Elle, Marie Claire –, csak erről a változásról írnak. Az aranykor végéről, ami egy újnak lesz a kezdete.

A magántulajdon romlásba dönt

A családot meg kell szüntetni, mert az apád, anyád érzelmeket vált ki belőled, kötődsz hozzájuk. A család amúgy is a magántulajdon fészke (hisz ha gyereked van, saját ingatlanra akarsz szert tenni...). A magántulajdon önzővé tesz, ezért nem szabad semmit birtokolni: se házat, se földet. Semmid sem lesz, és boldog leszel!

Az autó helyett lesz villanyautó, ami a klímát kíméli... (Azt viszont nemigen mondják, hogy ezt egy egyszerű ember nem tudja megfizetni, s nem is tud­ja használni – így majd nem tudunk oda menni, ahova akarunk.)

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Ne utazz! Légy zöld!

Ne utazz, mert az nem egy zöld dolog! Persze, azért mozoghatsz: a metaverzumban, amelyet már a Fa­cebook legyártott, ott tudsz bolyongani New York utcáin, miközben a foteledben ülsz... Szórakozásod is lesz, mert fantasztikus sorozatokat adnak a Net­flixen, melyektől nem tudsz nem függő lenni. Szex is lesz, hisz ott van a pornó, amire már rászoktat­tak. Mellé drog is lesz szabadon, hisz egyre job­ban terjed a világban a kábultság engedélyezése.

Úgyis elhagyjuk a bolygót...

Vigaszképp azzal biztatják a fiatalokat, hogy nemsokára úgyis elhagyjuk ezt a ki­merített bolygót. A magazinok arról írnak, hogy kutatások folynak az űrbéli növény­termesztésről és gyógyszer-előállításról. Meg kellene változtatni a Mars klímá­ját ahhoz, hogy hosszú távon ott tudjunk élni? – ilyen kérdéseket tesznek fel a kutatóknak.

Sokan vagyunk a Földön, ennyi embert nem bír el. Ezért ne szülj gyereket, mert romlásba viszed vele a Földet és a klímát... Gyárilag előállított ételeket adnak majd. Műhúst, mert a szarvasmarha egy metángyár, de a kiskert is veszélyes a zöld világ szempontjából...

Halmozás helyett megosztás!

A jelszó a „sharing economy”! Fogjunk össze, és osszuk meg egymással azt, amink van: használjuk közösen a javainkat... Bor­zasztó állapotban van a bolygónk. Ezért jobb, ha nem adunk nitrogént a földnek, hanem művileg előállított, gyári ételekben gondol­kodunk...

Az új normális!

Ne gondolkodjunk a régi nor­málison, mert ahhoz már nem fogunk visszatérni. Egyes színész­nők felhívásokat tesznek közzé, hogy a Covid után ne akarjunk visszatérni a régi életünkhöz. Hagyjunk fel a pazarló utazgatással, a mértéktelen fo­gyasztással!

szep-uj-vilagrend-belso.jpg

Nem baj, hogy szorongunk

A szorongás az új járvány. A bizonytalan helyzetben megélt szorongás termé­szetes reakció. Mindnyájan szorongunk, fogadjuk el ezt az állapotot. A nők számá­ra  ajánlatos, hogy ön­védelmi tanfolyamokra iratkozzanak be: így meg tudják védeni magukat az erősza­kos férfiaktól...

Nagyvendégi Éva
Cookies