Nemrégiben jelent meg Beatrix Potter összes meséje egy csodálatos kötetben. Azonnal tudtuk, hogy kell nekünk ez a könyv. Beatrix Potter úgy hirdeti a természetközeliséget és az önellátást, hogy közben elkápráztat bennünket emberi tulajdonságokkal felruházott állatkáival. Történetei végtelenül kedvesek, bár kissé ijesztő, amikor a borz rendre meg akarja sütni a kisnyulakat...

Ha belelapozunk a könyvbe, kedvünk lenne olyan kertben termelni a répát, mint amilyen Gergelyfi úré volt, vagy Tüskés néni nyomába erednénk, hátha a mi ruháinkat is kimossa. Sőt, Pecás Jeremiás mellé is leülnénk egy délutánra, hogy pecázzunk vele egy jót.

beatrix-potter-kezdo.jpg
Az írónő életét filmben is megörökítették René Zellweger főszereplésével.

Az író, Beatrix Potter az a kislány volt, aki mindig összepiszkolta a ruháját. London egyik csendes, fákkal körülvett negyedében születik, édesanyja teapartikat ad a barátainak, apja ügyvéd. Szülei fényes életet képzelnek el neki egy gazdag férj oldalán. Ám Beatrix többet akar, mert minden érdekli. Például mikológiával, vagyis gombatannal foglalkozik. Gombafonalakat rajzol, és harminc-egynéhány éves korában ír egy könyvet a csírázásról, amit azért nem publikálnak, mert nő írta. Végül rátalál a hivatására, amely által az egész világ megismeri a nevét. Mert Beatrix lerajzol mindent, ami érdekli – többek között Péter és Benjamin nevű nyusziját is.

Péter városi nyúl, egy nagy házban él a kis Beatrixszel, aki sokat játszik vele. Első rajzainak is ő lesz a modellje. Ezek a rajzok a fiókban landolnak, és csak akkor kerülnek elő, mikor megbetegszik kedvenc nevelőnőjének a kisfia.

Az első mese

Beatrix első meséjét ennek a beteg kisfiúnak írja. Képes leveleket küld neki Péter nyuszi kalandjairól, hogy kicsit felvidítsa velük. Annie,a nevelőnő lesz az, aki arra biztatja Beatrixet, hogy ezeket a leveleket foglalja mesekönyvbe. A Nyúl Péter kalandjai először magánkiadásban jelenik meg 1901-ben: egy vékonyka könyv, fekete-fehér illusztrációkkal. Az olvasóknak viszont tetszik!

A siker láttán a Warne Kiadó (amelyik először pökhendi módon visszautasítja) lecsap az állatkás könyvecskére, és egy év múlva kiszínezve piacra dobja. Ezt is azonnal elkapkodják, sőt, év végére hatodszor nyomtatják újra. S láss csodát: Beatrix hamarosan a kiadó legsikeresebb írója lesz! Nemsokára a nagybetűs szerelem is rátalál: fiatal szerkesztőjével, Norman Warne-val egymásba szeretnek.

hirlevel_web_banner_1_73.jpg

Beköszönt a szerelem!

Naponta levelet váltanak, mígnem Norman az egyikben felteszi a kérdést: Hozzám jössz feleségül? A lány szülei azonban nem örülnek a gyengéd vonzalomnak, rangon alulinak tartják a házasságot. Hiszen Norman csak egy üzletember! Végül semmi nem lesz a házasságból, mert a vőlegénynél leukémiát diagnosztizálnak. Hiába ír neki szerelmese továbbra is gyöngéd leveleket, már nem kapja meg őket: négy héttel titkos eljegyzésük után meghal – egy nappal azután, hogy Beatrix megkapja a táviratot arról, hogy a férfi beteg.

Annyira letöri kedvese halála, hogy vásárol egy réges-régi házat az angol Tóvidéken: ez a híres Hill Top farm.

A könyvei gazdaggá teszik, és végre olyan életet élhet, amilyenre mindig is vágyott. Életét az írásnak szenteli, és kitanulja az állattartás csínját-bínját. Újabb földeket vesz, juhtenyésztésbe fog, és felveszi a kapcsolatot a környezetvédőkkel. Negyvenhét éves korában férjhez megy egy vidéki ügyvédhez, akivel harminc évig boldog házasságban élnek. Ám Normant sohasem felejti el. „Norman egy szent volt, és nem hiszem, hogy kifogásolná a házasságot” – írja volt vőlegénye nővérének. 1930-ban jelenik meg Beatrix Potter utolsó könyve. Férjével végül tizenhét farmot és rengeteg földet hagynak az angol nemzeti alapra. Mára az egész világ ismeri a Nyúl Péter meséjét, rengeteg sikeres film készült belőle. Az írónő életét filmben is megörökítették Renée Zellweger főszereplésével (a képen)

–király, nagyvendégi–
Cookies